Dečija banda pravi haos u Šapcu: Četiri brata pljačkaju po razrađenoj taktici, a Zakon ih štiti

Sve su zabeležile nadzorne kamere, ali to prodavcima malo vredi

  • 7

Šabački trgovci očajni su i nemoćni pred neobičnom bandom na čijoj su meti iz dana u dan. Četvorica maloletnika, poznati kao braća razbojnici, kradu sve što im dođe pod ruke, a ruke su vezane čak i nadležnima.

Kako svedoče prodavci, dečaci stari između sedam i 14 godina, ničim ne nagoveštavajući svoje namere, nedavno su iz jedne radnje u Šapcu ukrali tri mobilna telefona. U radnju su čini se došli sa razrađenom taktikom - dok je pažnja radnice usmerena na mušterije, dvojica prilaze pultu i pažljivo razgledaju. Njihov najstariji brat gleda telefone na susednoj polici.

Direktorka zataškava talas nasilja u zemunskoj osnovnoj školi: Nije prijavila napad policiji, pa okrivila nepostojeće srednjoškolce (FOTO)

U trenutku kada se radnica udaljava, dvojica braće istovremeno uzimaju po jedan telefon ispod pulta.

Kamere su ih zabeležile Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Kada sam se ja udaljila da uslužim mušterije, oni su uzeli prve telefone u redu koji su bili tu. Jedan čovek je istrčao, ali drugi je ostao u radnji. Međutim, kasnije sam na kameri videla da kod njega nisu ni bili telefoni. Ja sam potrčala, ali sam shvatila da su mi unutra ostale mušterije. Uostalom, znam da njih zakon štiti pa nisam smela ni da ga zadržim prisilno u radnji niti da ga pretresem - priča očajna i besna radnica.

Sve su zabeležile i nadzorne kamere - na snimku se vidi da jedan od dečaka oba telefona stavlja ispod majice i izlazi napolje, dok njegov brat ostaje u radnji i nastavlja da gleda telefone kao da se ništa nije dogodilo. Kada su vratili snimak kamere, videli su da su oni dolazili i ranije da izvide teren.

- Na snimku se vidi da su dolazili više puta. Prilikom jednog njihovog dolaska nama je nestao telefon, ali mi smo mislili da se negde izgubio. Međutim, posle ove krađe sve nam je kristalno jasno - priča radnica.

Na meti su mobilni telefoni Foto-ilustracija: Profimedia

Oštećeni su uspeli da pronađu oca, koji je, kako se navodi, bivši policajac. Međutim, ispostavilo se da se on ne stara o njima više.

- Kada smo ga pozvali, on je rekao da je Centru za socijalni rad dao izjavu i da on nema ništa sa njima. Prijavili smo policiji i čekamo šta će oni uraditi - priča radnica.

Ovaj slučaj je komplikovan zato što je reč o maloletnicima. U takvim situacijama prvi korak je savetodavno delovanje Centra za socijalni rad.

- Radi se o veoma osetljivoj populaciji koja nije krivično odgovorna. Ukoliko imamo saznanja da su deca mlađa od 14 godina izvršioci krivičnih dela ili su formiranog asocijalnog ponašanja, savetodavnim radom pokušavamo da osnažimo porodicu. Ukoliko taj metod ne da rezultate, organ starateljstva može da izrekne korektivni nadzor roditeljima, pokretanje postupka lišavanja roditeljskih prava i podnošenje krivičnih prijava protiv roditelja osnovnom javnom tužilaštvu - kaže Vesna Brajić iz Centra za socijalni rad u Šapcu.

(Telegraf.rs/Srbija danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukodlak

    28. septembar 2018 | 11:23

    Kada ste doneli ovakav nakaradni zakon ,dali ste razmisljali o njegovim posledicama.Sta tu mogu roditelji?Tuzite gospodo drzavu.!

  • Bob

    28. septembar 2018 | 11:49

    To jedino u zemlji Srbiji tako nesto se dogadja da ste na zapadu vi bi odavno bili u zatvoru za maloletnike i bili bi primorani na vaspitanja .

  • drmr

    28. septembar 2018 | 10:39

    koliko sam ja upucen maloletnici su pre za malu kradju isli u popravni dom na popravku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA