Komšije gledale sestre kako žive gore, vatra gutala sve pred sobom: Strašni detalji požara u Novom Pazaru, ko je kriv za tragediju?

Vatrena stihija je bila toliko jaka da su se zidovi topili, izgorela je krovna konstrukcija

  • 6

Sestre Šemsa (25) i Alisa (33) Mujković izgorele su u stravičnom požaru koji je u subotu zahvatio stanove u zgradi "Bor" u Novom Pazaru. Anica Mujković, majka nastradalih sestara, zadobila je teške opekotine po celom telu i trenutno se nalazi na intezivnoj nezi i diše pomoću aparata.

Prema veštačenju koje su uradili stručnjaci iz Beograda, zaključeno je da je požar izazvala stara furuna koja je bila u stanu porodice Mujković.

IZGORELE NA TERASI

Prema rečima Ramiza Mavrića, komšije, prizor koji je tog kobnog jutra video nikada neće zaboraviti.

- Gledali smo komšinice kako žive gore, nismo mogli da im pomognemo, vatra je brzo gutala sve pred sobom. Izgorele su na balkonu, odakle su dozivale pomoć. Vatrogasci i policajci su odozdo prskali vodom, ali uzalud. Vatra je bila velika - ispričao je Ramiz.

Pojavio se snimak požara u Novom Pazaru koji je zgrozio Srbiju: Dve osobe zapomažu na balkonu, dok ih guta vatra

Komšije su gledale sestre kako gore i nisu mogli da im pomognu Foto: RTV Novi Pazar

Dok su vatrogasci, policajci i dobrovoljci gasili požar u stanovima u zgradi "Bor", kod kuće nije bio Alisin i Šemsin brat Senad.

Kada se vratio zatekao je zgradu u plamenu, a niko od prisutnih nije imao snage da mu kaže da su mu sestre poginule, a majka teško povređena.

Senad je dan nakon nesreće rekao da sumnja da je furuna izazvala požar jer, kako tvrdi, taj šporet nije korišćen godinama.

- Rečeno mi je da su se ubrzo nakon izbijanja vatre dogodile dve eksplozije. Mislim da su eksplodirale plinske boce koje su se nalazile u stanu.

Brat misli da je furuna izazvala požar Foto: RTV Novi Pazar

Vatrena stihija je bila toliko jaka da su se zidovi topili, izgorela je krovna konstrukcija. Srce me boli kada pomislim da su moje sestre umrle u stravičnim mukama - kratko je rekao Senad.

Rođena sestra poginulih sestara, Senada, koja se davno odselila, kaže da su njena majka, sestre i brat godinama živeli bez struje i kuvali na maloj plinskoj boci.

- Jedva su kraj sa krajem sastavljali. Gledala sam snimke i ne mogu da verujem da vatrogasci nisu uspeli da ih izvuku sa one terase, još ne mogu da verujem da su izgorele.

Naša druga sestra Alisa je razvedena od muža. Njena deca su često boravila kod Anice, ali ovog puta je bila sreća što bivši zet nije decu rano ujutro doveo kod majke.

Vatrogasci nisu mogli da pomognu žrtvama Foto - Ilustracija: Tanjug/Jaroslav Pap

Ne smem ni da zamislim šta bi se dogodilo da je Alisin bivši muž rano ujutro doveo decu kod nje, daleko bilo, možda bi i deca izgorela - rekla je ona.

Grad Novi Pazar saniraće na svim stanovima štetu koja je nastala u požaru, a preživelim članovima porodice obezbeđen je privremen smeštaj.

DVODNEVNA ŽALOST

U Novom Pazaru proglašena je dvodnevna žalost, a nastradale sestre biće sahranjene danas na gradskom groblju.

U Novom Pazaru proglašena je dvodnevna žalost Foto: Wikipedia/Jovanvb

S druge strane, u tom gradu se rasplamsala polemika koje kriv za požar. Štab za vanredne situacije i Gradsko veće Novog Pazara nisu prihvatili izveštaj vatrogasne službe o gašenju požara.

Vatrogasnu službu gradska uprava i građani optužuju da nisu blagovremeno i adekvatno reagovali prilikom gašenja požara. Takođe, postavljeno je i pitanje o tehničkoj opremljenosti vatrogasaca u Novom Pazaru.

Šef ove službe Danko Belić kazao je da su vatrogasci brzo reagovali, u skladu sa svojim mogućnostima.

VIDEO: Veliki požar izbio u PKB-u

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sara

    1. oktobar 2018 | 11:02

    Strašno!!!!!. Mesto da policajci i vatrogasci dole drže mrežu da bi skočili, oni su bezuspešno prskali vodom!!!. Da su postupili kako treba spasili bi dva života.

  • Bg

    1. oktobar 2018 | 15:55

    Pazarci što ne probiste pod ispod na terasi kojoj su stajali da ih povučete na dole gfe nije bilo požara

  • Ivan

    2. oktobar 2018 | 05:36

    Profi nema sta pa gde su vam merdevine za spasavanje eeee tugoooo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA