≫ 

Za Delibašića tužilaštvo traži maksimalnu kaznu, sud odbio da razmatra dokazni materijal koji je misteriozno nabavio u "Lazi Lazareviću"

Kao što je najavio na prethodnom ročištu, Miloš Delibašić je predložio da se kao dokaz izvede i psihijatrijsko veštačenje Miloša Vojnovića

  • 6

U Specijalnom sudu u Beogradu danas su počele završne reči na ponovljenom suđenju Milošu Delibašiću (34) i ostalim optuženim za učešće u ubistvima Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića 2013. godine. Posle iznošenja završnih reči, tužilaštva, optuženih i njihovih branilaca, sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal predložio je da Delibašić bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora. On je zatražio 30 godina za teško ubistvo i 12 godina za zločinačko udruživanje. 

Za Miloša Vojnovića traženo je da bude kažnjen 30 godina zatvora za teško ubistvo.

- Nikakvih dokaza protiv Delibašića nema, osim svedočenja MilošaVojnovića, kome niko ne veruje. Ovde očigledno nema krivice za Delibašića i zato on treba da bude osobođen - rekao je Delibašićev advokat u završnoj reči.

DELIBAŠIĆEVO VEŠTAČENJE

Kao što je najavio na prethodnom ročištu, Miloš Delibašić je predložio da se kao dokaz izvede i prishijatrijsko veštačenje Miloša Vojnovića, koje su uradili lekari u psihijatrijskoj ustanovi "Laza Lazarević".

- Došao sam jutros do dokumenta koji dokazuje da je psihijatrijsko veštačenje Vojnovića bilo naručeno, kako bi se on prikazao kao jedno divno, bezgrešno dete. Ali u veštačenju iz jednog drugog postupka koji se vodi protiv njega jasno piše da je on psihopatska ličnost, da ne oseća nikakvo kajanje zbog počinjenih zločina, da je sklon silovanju i ubistvima - rekao je pre mesec dana Delibašić.

Kako je naveo, ovo veštačenje radili su lekari sa klinike "Laza Lazarević", ali nije hteo da navede za koji tačno postupak.

- Hoću samo da znate da su u laži kratke noge i da laž ne može večito da se prikriva, kad-tad sve izađe na videlo - zaključio je tada Delibašić.

U pauzi između dva ročišta, Delibašić je ovaj dokument predložio kao dokazni materijal, ali je sud danas odbio njegov predlog.

VEŽBALI LIKVIDACIJU SA TAČNO 500 METAKA

U završnoj reči, tužilac je podsetio na neke od detalja iz dokaznog materijala. Među njima je da je Slobodan Šaranović u Crnoj Gori navodno okupio ekipu koja treba da likvidira Vidakovića i da ih je odveo u uvalu u koju su poneli oružje i tačno 500 metaka.

Takođe,  prema navodima tužioca Miloš Delibašić je za ubistvo Miloša Vidakovića iz Amerike naručio dve silikonske maske, koje su ukupno koštale 5.000 evra i bilo je predviđeno da ih egzekutori navuku preko glave, ali one nikada nisu upotebljene.

ŠIFROVANI RAZGOVORI

Dok su spremali ubistvo Vidakovića, Delibašić i Vojnović su prilikom elektronske komunikacije koristii šifre, rekao je tužilac i naveo dve najčešće.

- U njihovom razgovoru često se govorilo o nabavci majica u vrednosti od 600 evra, ali i o nabavci skupog vina iz Španije. Majice su, zapravo, bili panciri, a vina su bila šifra za automatsko oružje - objasnio je tužilac.

Video: Izrešetan brat Luke Bojovića

"DELIBAŠIĆ JE ZA MENE KRIMINALAC OD ČASTI"

Svedok saradnik Miloš Vojnović je svuda i u svemu pratio Delibašića. Bio mu je uzor i "kriminalac od časti", kako je prilikom jednog suočavanja rekao. Zato mu nikada u suočavanju nije uzvratio na pretnje i psovke.

- Družili smo se, činili krivična dela zajedno, ubijali smo zajedno, čekali jedan drugog kada smo izlazili iz zatvora - rekao je jednom prilikom Vojnović.

Uprkos tome, Vojnović nikada nije pristao na Delibašićeve zahteve da povuče svoju izjavu o ubistvu Vidakovića. Delibašić je čak rekao Vojnoviću da će mu oprostiti što je bio svedok saradnik, samo ako povuče izjavu.

DELIBAŠIĆ OSLOBOĐEN PRVOSTEPENOM PRESUDOM

Prvu prvostepenu presudu ukinuo je početkom decembra prošle godine Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi. Delibašić je ukinutom presudom bio oslobođen optužbi za organizovanje kriminalne grupe (sa sada pokojnim Slobodanom Šaranovićem) i za podstrekavanje na ubistvo Vidakovića, koje je, prema sopstvenom priznanju, izvršio optuženi Miloš Vojnović.

Goran Bojanić je takođe prvom presudom bio oslobođen optužbi da je bio pripadnik organizovane kriminalne grupe Šaranovića i Delibašića, a svi ostali optuženi bili su osuđeni na višedecenijske kazne zatvora.

Za ubistvo Bojovića optuženi su Saša Cvetanović i Ratko Koljenšić, a Slaviša Novaković je optužen za pomaganje Vojnoviću u Vidakovićevom ubistvu. Na ova ubistva, prema optužnici su ih podstrekavali Delibašić i Šaranović.

Rođeni brat Luke Bojovića, Nikola, ubijen je 29. aprila 2013. godine u Beogradu, a Miloš Vidaković 2. jula u Budvi iste godine.

VIDEO: Sedim u sudnici pored ubice svoje ćerke, a on ne sme da me pogleda u oči

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA