Nemaju kupatilo, decu kupaju u metalnom koritu i koriste jeziv poljski WC: Pretužna priča o srpskoj porodici sa Kosova, koja i danas ima ožiljke snajpera i rata (FOTO)

Šestočlana porodica živi u nehumanim uslovima u selu Mogila u jednoj sobi, u ambijentu koji deluje kao scena iz horor filmova *Jednog dedu su im ubili snajperom na ratištu u Hrvatskoj, drugog im je Albanac udario autom i naneo mu teške povrede, i zbog toga nikada nije odgovarao

  • 71
Foto: Srbi za Srbe

Ko nije preživeo strahote rata, kao i jad i bedu koje sa sobom nose, teško može da zamisli sliku u kojoj se kupa napolju u koritu, tako što ga mama poliva vodom, koju je prethodno zagrejala na šporetu. Da nema kupatilo i da umesto toga koristi poljski WC i da cela porodica od šest članova živi u jednoj oronuloj sobi...

>>> CELA PORODICA JE MENTALNO OBOLELA OD NATO BOMBI: Potresna priča o Stojanovićima sa Kosova o kojima brine dečak ima srećan kraj (FOTO) (VIDEO)

Teško je zamisliti takvu scenu u jednoj porodici u 21. veku, pa ovakav opis deluje kao scena iz nekog od najsurovijih filmova, gde treba prikazati bedu i jad u svom najbrutalnijem obliku.

Kamo sreće da je takva situacija i sa porodicom Pržić i da su katastrofalne slike njihove kuće i ambijenta u kome žive samo scenografija za neki film, a ne realnost i njihova svakodnevica sa kojom se godinama bore.

Ali, sada se u njihovim životima pojavila nada koja bi mogla da im popravi kvalitet života za 180 stepeni...

Foto: Srbi za Srbe

Šestoro članova porodice Pržić živi u katastrofalnim uslovima u selu Mogila na Kosovu i Metohiji. Njihov život prolazi u jednoj sobici, bez kupatila, bez sigurnih primanja i bez nade u bolje sutra!

U neuslovnoj sobi, u staroj i razrušenoj kući, žive roditelji Srđan i Jelena i deca Anastasija (8), Kristijan (7), Milica (5) i najmlađi Luka koji se rodio pre samo mesec dana. Srđan je, na žalost, pre šest meseci teško povredio kičmu i zbog toga više ne može da obavlja teže poslove, a posla u tom kraju i inače jedva da ima!

Sada žive isključivo od socijalne pomoći i dečijeg dodatka, a drže i dalje kravu, koze, svinje i živinu kako bi deca imala bar ono najosnovnije.

Kako izgleda život u 21. veku bez kupatila najbolje je opisala mala Milica:

Foto: Srbi za Srbe

- Mama prvo zagreje vodu, pa nas kupa u koritu ispred kuće. Nekad bude hladno. Ja bih najviše volela kada bih imala kadu kao i ostala deca.

Posebno je zastrašujuć izgled nenatkrivenog poljskog toaleta koji koriste i koji se nalazi 30 metara od kuće, a kako to izgleda po lošim vremenskim uslovima

teško je i zamisliti.

Foto: Srbi za Srbe

Porodica Pržić nema nameru da napusti Kosovo i Metohiju uprkos teškom životu i činjenici da su mnogo postradali u vreme ratova:

- Otac moje supruge ubijen je snajperom na ratištu u Hrvatskoj blizu Osijeka, a mog oca je nakon rata Albanac udario autom, naneo mu teške povrede i nikada za to nije odgovarao. Ja sam takođe učestvovao u ratu – priča Saše se vidi da su rane od rata u njihovom domu još žive.

Foto: Srbi za Srbe

Pržićima je najpotrebnija nova kuća kako bi bar mogli da žive u pristojnim uslovima nakon svega što su prošli i kako bi četvoro male dece, koja su uprkos teškom životu vedra i nasmejana, imalo normalno detinjstvo!

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe je pokrenula prikupljanje sredstava za izgradnju nove kuće za šta je potrebno 20.000 evra. Vreme je da i u dom porodice Pržić unesemo Božićnu radost i povratimo im veru u život!

KAKO MOŽE DA SE POMOGNE PORODICI PRŽIĆ?

Foto: Srbi za Srbe

Za pomoć porodici Pržić potrebno je uplatiti donaciju sa naznakom ''za Pržiće''; na neki od računa Humanitarne organizacije Srbi za Srbe.

Iz Srbije je to moguće učiniti slanjem poruke na broj 7763 čime se donira 100 dinara ili uplatom na dinarski račun 160-279491-71. Iz inostranstva se može uplatiti preko Pay Pal adresa szsaustrija@gmail.com i szsamerika@gmail.com, kao i kroz ovu donatorsku platformu: http://www.srbizasrbe.net/donacije/

Detaljnije informacije o akciji i računima za pomoć možete potražiti na sajtu Srbi za Srbe.

Organizacija naglašava da će sve donacije biti javno evidentirane na njihovom sajtu, a nakon završetka akcije biće objavljene fotografije nove kuće zajedno sa skeniranim računima za nabavljenu pomoć.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe postoji već 12 godina, ima 9 ogranaka u svetu i do sada je sa prikupljenih preko 2.300.000 evra pomogla preko 1.700 višečlanih porodica na Balkanu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ⚔️Žika Živac⚔️

    22. decembar 2017 | 22:58

    Kad imate novce za Parove i Farme imaj te i za ovu decu!Živela Srbija,živela naša deca!

  • ⚔️Žika Živac⚔️

    22. decembar 2017 | 22:53

    I opet će samo sirotinja da pomogne,a bagra sa milionima da posmatra!

  • Suza

    22. decembar 2017 | 22:09

    Ovo je sramota Srbije. Srbija se utrkuje u jelkama i primitivnim kicenjem, a porodice u ovakvim uslovima žive!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA