VODAVODA i UNICEF partnerski podržavaju Razvoj dece u najranijem detinjstvu

Naučna istraživanja ukazuju da razvoj ljudskog mozga zavisi od genetike, ali jednako i od okruženja u kojem dete raste i iskustava koje ono stiče

  • 0

Partnerstvo VODAVODE i UNICEF-a u ovoj godini će omogućiti nastavak programa "Unapređenje primarne zdravstvene zaštite za podršku razvoju dece u najranijem detinjstvu u Beogradu", kojim je obuhvaćeno 15 domova zdravlja.

Domovi zdravlja na Zvezdari i u Lazarevcu dobiće didaktička sredstva i nameštaj za rad razvojnih savetovališta, a projekat podrazumeva i dodatnu obuku za 100 pedijatara i zdravstvenih saradnika iz razvojnih savetovališta iz celog Beograda koja će dodatno unaprediti kvalitet njihovog rada.

Naučna istraživanja ukazuju da razvoj ljudskog mozga zavisi od genetike, ali jednako i od okruženja u kojem dete raste i iskustava koje ono stiče. Programi podrške razvoju dece u najranijem detinjstvu se odnose na period od začeća deteta pa do njegovog polaska u školu, i imaju za cilj da sva deca razviju svoje kognitivne, emocionalne, društvene i fizičke potencijale.

Ne sme se propustiti prilika da se deci koja dolaze iz najugroženijih porodica omogući adekvatna ishrana, podsticaji i sigurnost, potrebni za razvoj mozga i za ostvarivanje punih potencijala. Podrška treba da bude usmerena na celu porodicu i na lokalnu zajednicu. Zdravstveni radnici imaju jedinstvenu mogućnost da roditelje edukuju kako da podstiču razvoj svoje dece, da uoče rana odstupanja u razvoju, i da na vreme mobilišu ostale stručnjake za zajedničku pomoć porodici.

- Zdravstveni radnici su prvi i najvažniji sagovornici porodice u najranijim godinama života deteta. Njihova znanja i usmerenja pružena roditeljima imaju nezamenjiv značaj za očuvanje i unapređenje zdravlja i razvoja deteta. Nova naučna saznanja nas obavezuju da svoja znanja stalno unapređujemo. Uz pomoć VODAVODE, 111.000 dece predškolskog uzrasta iz celog Beograda i njihove porodice imaće mogućnost da dobiju unapređene usluge podrške ranom razvoju kroz rad dodatno obučenih pedijatara i timova razvojnih savetovališta - rekla je Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovoditeljka programa za rani razvoj deteta u UNICEF-u.

Foto: UNICEF Srbija / Nemanja Pančić

- Kor poslovanja naše komanije okrenut je pravima deteta na vodu kao životnoj tečnosti, kor našeg društveno odgovornog poslovanja odnosi se na blagostanje dece u najširem smislu. UNICEF nam, kroz projekat Razvoja u najranijem detinjstvu, pomaže da stignemo i tamo gde sami ne možemo. Snaga zajednice projekta kojoj sada pripadamo uči nas ono što svako dete prirodno zna, da je svet po meri deteta ostvariv - rekao je Vojin Đorđević kreator brenda VODAVODA.

Program "Unapređenje primarne zdravstvene zaštite za podršku razvoju dece u najranijem detinjstvu u Beogradu" sprovodi Udruženje pedijatara Srbije u okviru programa saradnje Ministarstva zdravlja i UNICEF-a. Usmeren je na unapređenje kapaciteta zdravstvenog sistema za podršku razvoju dece u najranijim godinama života. Program je usklađen sa

Uredbom o Nacionalnom programu za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu, usvojenom od Vlade Republike Srbije 2016. godine, a aktivnosti programa su deo Memoranduma o saradnji između Grada Beograda i UNICEF-a u Srbiji.

U okviru programa ove nedelje je održan sastanak sa načelnicima pedijatrijskih službi domova zdravlja, predstavnicima Ministarstava zdravlja i Sekretarijata za zdravstvo Grada Beograda, kao i predstavnicima kompanije VODAVODA. Na sastanku su predstavljena dosadašnja iskustva i rezultati, kao i plan budućih aktivnosti, među kojima je i obuka za zaposlene u razvojnim savetovalištima - "Rano prepoznavanje razvojnih ostupanja i poremećaja i intervencije u okviru primarne zdravstvene zaštite".

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA