Ovako će Hrvati proslaviti 22 godine od "Oluje": 800 vojnika i hiljade ljudi u Kninu veseliće se zbog stravičnog progona Srba (FOTO)

- Ovo mesto je odabrano zbog simbolike - izjavio je državni sekretar u MORH-u Tomislav Ivić, podsetivši da je nakon podizanja zastave nakon oslobođenja Knina, prve poruke građanima s tog mesta poslao prvi predsednik Franjo Tuđman

  • 23

Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kako Hrvati nazivaju dan kada je počela "Oluja" i stravičan progon Srba iz Hrvatske, i Dan hrvatskih branitelja, ove godine biće obeleženi u petak i subotu, 4. i 5. avgusta, u Kninu.

Vučić ogovorio američkom ministru odbrane: Akcija Oluja ne može biti veličanstven poduhvat!

Svečan i dostojanstven način

- Sve pripreme su izvršene i na svečan i dostojanstven način ćemo obeležiti ta dva dana. Očekujemo da će u Kninu kao i svih prethodnih godina biti nekoliko desetina hiljada hrvatskih građana iz svih delova Hrvatske - rekao je na konferenciji za novinare predsednik Organizacijskog odbora za obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, državni sekretar u MORH-u Tomislav Ivić.

Ivić je pozvao građane da dođu u Knin i daju svoj doprinos u obeležavanju "jednog od najznačajnijih dana u novijoj hrvatskoj istoriji", piše "Index".

- Ovo mesto je odabrano zbog simbolike - naglasio je Ivić, podsetivši da je nakon podizanja zastave nakon oslobođenja Knina, prve poruke građanima s tog mesta poslao prvi predsednik Franjo Tuđman.

Foto: AP/Tanjug

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naveo je da su dosad organizovali 67 autobusa iz cele Hrvatske za dolazak hrvatskih branitelja Domovinskog rata na središnju svečanost, te da i dalje primaju zahteve.

Rekao je da to ministarstvo niz godina podržava i obeležavanje vojno-redarstvene operacije "Oluja" u svim većim gradovima u Hrvatskoj - od Vukovara, Slavonskog Broda, Varaždina, Rijeke i Slunja te je najavio da će s time nastaviti i ubuduće. Meštane županija i gradova koji nisu u mogućnosti da dođu u Knin pozvao je da doprinesu obeležavanju Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja dolaskom u one gradove gde se obeležava godišnjica Oluje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kvalitetno obeležavanje

Građane je pozvao da "ponesu državna obeležja kako bi i na taj način doprineli dostojnom i kvalitetnom obeležavanju tog datuma".

Upitan koliko košta koncert Tompsona u Slunju, Medved je rekao da Ministarstvo branitelja, s obzirom na to da koncert ulazi u ceo program obeležavanja, pruža potporu u tehničkom smislu, kao i za sve druge gradove u kojima se obeležava "Oluja".

Odlučno je odbacio tvrdnje da će se ove godine službeni govori održati na kninskoj tvrđavi, a ne kao dosad na središnjem gradskom Trgu, jer državni vrh na taj način želi da izbegne moguće zvižduke i neugodnosti.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dostupnost državnog vrha građanima potkrepio je navevši planirane aktivnosti u sklopu dvodnevnog obeležavanja. "Dostupnošću postižemo to da budemo sa svojim narodom, braniteljima, nastradalima, a sve druge insinuacije odbacujemo. Kao ministarstvo smo svakodnevno otvoreni za branitelje i udruženja proistekle iz rata, prisutni smo na nizu aktivnosti, stoga odbacujemo svaku takvu pomisao da se program seli na tvrđavu iz sličnih razloga - naglasio je Medved.

Zapovednik Hrvatske kopnene vojske, general pukovnik Mate Ostović, naveo je da će u svečanosti obeležavanja i njenoj organizaciji učestvovati više od 800 pripadnika Oružanih snaga.

Foto: AP/Tanjug

Program

U petak, 4. avgusta biće održana revijalna fudbalska utakmica na gradskom stadionu NK Dinara između branitelja i zvaničnika te zajedno veterana Hajduka i Dinama protiv Rijeke i Osijeka. U Kninu će biti održana sednica Vlade, a uveče će se, u organizaciji ministara unutrašnjih poslova i branitelja te Oružanih snaga, održati prijem ratnih zapovednika iz Domovinskog rata.

U subotu, 5. avgusta program započinje budnicom ulicama Knina koju će izvesti Orkestar Oružanih snaga RH.

Na Trgu Ante Starčevića kod spomeniku pobede "Oluja 95" u 8:30 sati biće položeni venci i zapaljene sveće, a zajednički venac položiće predsednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruženja branitelja iz Domovinskog rata. Misu za poginule branitelje predvodiće vojni biskup, mons. Jure Bogdan.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Program na Kninskoj tvrđavi započinje u 9,20 sati čitanjem povesnice o vojno-redarstvenoj opraciji "Oluja". Tradicionalnom zvonjavom Kninskih crkvenih zvona obeležiće se ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tokom operacije. Sledi podizanje hrvatske zastave uz državnu himnu. Biće ispaljena 22 plotuna iz topničkih oružja, u spomen na 22. godišnjicu Oluje. U sklopu aeromitinga osam aviona Hrvatskog ratnog vazduhplovstva i protivvazdušne odbrane prvi put će javnosti biti predstavljeni novi helikopteri KW OH-58.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U 10 sati na kninskoj tvrđavi prigodno će se prisutnima i javnosti obratiti predsednica Republike, predsednik Hrvatskog sabora, predsednik Vlade i ćerka branitelja koji je poginuo u Oluji.

Nakon završetka programa na kninskoj tvrđavi, marš vojnih jedinica, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, zvaničnika i zvanica uputiće se prema crkvi Gospe Velikog Hvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj će se u 11.30 sati tradicionalno održati misa za domovinu. Predvodiće je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Hrišćanske vrednosti

Sledi susret zvaničnika i zvanica sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve grupe i članovima porodica branitelja poginulih i nestalih u Oluji te obilazak braniteljskih udruženja. Uveče će na Trgu dr. Ante Starčevića koncert održati Prljavo kazalište.

- Svesni smo važnosti Knina kao mesta od kojeg kreće sloboda i nezavisnost naše zemlje. Molimo sve građane da dostojanstveno, časno i na hrišćanskim vrednostima proslavimo, kako to čine pobednici -  poručio je kninski gradonačelnik Marko Jelić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA