U Bosni se žale Fejsbuku zbog mape gradova: Tuzla nije Republika Srpska

- Narod u BiH gladan je i bez posla, kriminal, korupcija i nepotizam rastu iz dana u dan. BiH je jedna od retkih zemalja u kojoj pametni beže od budala - navodi Ðedović, ali, kako kaže, ne želeći da piše o teškoj istoriji BiH od Zakerberga samo traži da ne ispravlja nazive entiteta, jer je "to normalnim osobama teško da razumeju"

  • 5

Nakon što je otkriveno da je Fejsbuk pogrešno locirao pojedine gradove BiH po entitetima - Federacija BiH i Republika Srpska, tuzlanska književnica Vahida Ðedović uputila je vlasniku ove društvene mreže otvoreno pismo s molbom da entitetske oznake uz gradove ne popravlja, već da ih izbriše i označi samo sa "Bosna i Hercegovina".

Kratak istorijat Facebooka: Imao je potpuno drugačije ime i namenu kada je nastao!

Na društvenim mrežama se poslednjih dana, naime, odvijala prava drama zbog toga što je Tuzla na Fejsbuku označena kao grad koji pripada Republici Srpskoj.

Ðedovićeva, kojoj je Tuzla rodni grad, u otvorenom pismu Marku Zakerbergu iznosi dilemu da možda vlasnik Fejsbuka nikada nije ni čuo za BiH.

- Razumem te, jer ti ova zemlja nije važna, ali nama, Bosancima i Hercegovcima je jedina zemlja koju imamo i stoga nam je jako važna. Možda se čudiš što ti pišem, a pišem jer, eto, ova mala država u Fejsbuk firmi nije pravilno napisana. Mislim, jeste, ali se, ipak, ''potkrala'' greška - navodi Ðedović.

Ona objašnjava da BiH ima tri predsednika, a da nijedan od njih, kako kaže, nije Bosanac i Hercegovac.

Kaže takođe da je pre rata pripadala Jugoslaviji i da su u njoj su uvek živeli i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, koji su se jednim imenom zvali Bosanci i Hercegovci.

Foto: : Foter.com / CC0

Nakon rata, navodi ona, država je podeljena na entitete i distrikt, ali kaže da za tu podelu nisu krivi ni Srbi, ni Hrvati, ni Bošnjaci.

- Narod u BiH gladan je i bez posla, kriminal, korupcija i nepotizam rastu iz dana u dan. BiH je jedna od retkih zemalja u kojoj pametni beže od budala - navodi Ðedović, ali, kako kaže, ne želeći da piše o teškoj istoriji BiH od Zakerberga samo traži da ne ispravlja nazive entiteta, jer je "to normalnim osobama teško da razumeju".

- Ali te molim da ih izbrišeš i da, nakon grada, napišeš samo Bosna i Hercegovina. Ovde ljudi ne žele da se dele, podela je samo u glavama onih koji se služe devizom: podeli, zavadi, pa vladaj - navela je Ðedovićeva u pismu vlasniku Fejsbuka, a preneli su mediji.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maxmen

    7. avgust 2017 | 16:00

    Mozemo mi voleti i mrzeti BiH ali tom zemljom ne upravlja njen gradjanin,nego #visoki predstavnik#e kakva je to zemlja kad njom upravlja tip kog su postavile UN, to je protektorat jer lokalni narodi su nesposobni za samostâlno bitisanje.

  • nibrS

    7. avgust 2017 | 14:59

    Bitno da su Bošnjaci živjeli tu.... Šta bi sa onolikim Muslimanima?

  • ČAPAJEV

    7. avgust 2017 | 18:55

    A možda će da bude. Misiiiiim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA