Mariju je ujeo kraljevski piton, a ona se i dalje ne plaši zmija: One su deo njenog svakodnevnog života!

Ideja je da ljudima pokaže kako zmije nisu opasne i da mogu biti jako umiljate

  • 5

Marija Starčević (28) radi kao edukatorka u zoološkom vrtu u Zagrebu. Prvu zmiju je držala u rukama pre pet godina, kada je počela i da radi sa njima. Kaže da je bila jako skeptična, a danas najviše voli da radi sa mlečnim zmijama koje su i najsmirenija vrsta.

Mićo Pantić je GOSPODAR ZMIJA, ujele su ga 300 puta: Leči ljude na neverovatan način od ugriza otrovnica, čak i priča sa najopasnijima (FOTO)

- Prvi put mi je bilo teško kad sam morala sama da izvadim zmiju iz akvarijuma. Morala sam biti jako oprezna - prepričava Marija. Vremenom joj je bilo sve lakše, piše 24sata.hr.

Počela je uz njih da se opušta i videla je da sa njima može da radi. Danas posao obavlja sa lakoćom, a isključivo se bavi mlečnim zmijama i kraljevskim pitonima.

- Zmije su razumne, osete da sam prijateljski nastrojena prema njima. Volim da kažem da zajedno sarađujemo već pet godina. Zbog predrasuda nisu jako popularne među ljudima i upravo zato pokušavamo da im podignemo popularnost - objašnjava  Marija.

Ideja je da ljudima pokaže kako zmije nisu opasne i da mogu biti jako umiljate. Objasnila je i kako navikava zmije na ljude, i obrnuto.

- Kad napune oko dva meseca, zmijica se uzme u ruke. Nakon nekog vremena može da se prebacuje iz ruke u ruku nežnim pokretima - govori Marija.

Foto: Wikipedia/ BillC

Dodaje kako je najbitnije da se nauče da nema opasnosti tako da se mogu opustiti uz posetioce i decu. Iako Marija voli svoj posao, za pet godina imala je i manjih nezgoda.

- Jednom me je ujeo mladi kraljevski piton. To je kao kad vas mačka ugrize. Ujeo me je ali me je odmah i pustio tako da se ništa opasno nije dogodilo - sa smeškom govori Marija.

Dodaje kako se nije uplašila jer je sve trajalo manje od sekunde, ali i zato što je ona i inače vrlo smirena osoba. Ovo baš i nije svakidašnji posao, a Marija je istakla i kako ljudi reaguju kada im kaže čime se bavi, piše 24sata.hr.

- Neki to prihvataju bez problema, a to su oni koji prihvataju zmije kao dobre životinje. Oni koji ih vidi kao zle reaguju gadljivo, dok drugi ne žele ni da priđu kad vide zmiju oko mene. Na svu sreću imam više pozitivnih reakcija - govori Marija.

Kao najbolji primer navodi upravo decu jer ona nemaju predrasuda i jako su znatiželjna, pa tako odlično reaguju kad vide zmiju. Za kraj dodaje kako svoj posao ne bi promenila ni za šta na svetu jer joj je to što radi neprocenjivo.

Marijine fotografije pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vota

    12. avgust 2017 | 12:00

    U Keniji kad bogati turisti odu na safari voze se dzipom i pozele da snimaju neku divlju macku kako trci to ne mogu jer one lenjo leze i trce samo kad jure plen.Zato daju crncu pet dolara on pridje sa dugackim drvetom i izaziva macku ona skoci on bezi i eto predivnog prizira za kameru bogog turiste.Naravno crnac to stalno radi rutinski od toga zivi a i macka odustaje od junjave nakon stotinak metara.

  • Н. С

    12. avgust 2017 | 11:46

    Деца?. Па деца нису свесна опасности. Немојте ми рећи да је интересантно то хладно, и гмизаво биће. Само на далеко.

  • hey

    12. avgust 2017 | 13:08

    Zmije nisu hladne..i koza im je suva... dodirni je pa ćeš videti..ja kad sam bila mala sam imala dosta slučajeva da ih vidim i čak sam bila oči da njom i ništa mi uradila nije samo se povukla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA