Pale prve ostavke u Crnoj Gori zbog prepisivanja reforme obrazovanja od Hrvata: Moraće da vrate i pare

Vest da su crnogorski stručnjaci prepisali program za fizičko vaspitanje od Hrvata obišla je region, ali su iz Zavoda za školstvo prošle sedmice demantovali, tvrdeći da nisu plagirali dokument

  • 3

Članovi radne grupe za izradu programa za Fizičko vaspitanje iz Crne Gore podneli su neopozivu ostavku, zbog prepisivanja obrazovne reforme za taj predmet od HrvatskeKako je saopštilo Ministarstvo prosvete, nadokande koje su dobili po tom osnovu biće vraćene u budžet.

Hrvati besni na Crnogorce zbog krađe reforme obrazovanja: Ove predmete su ukrali od nas, među njima je i CRNOGORSKI JEZIK

Po dobijanju informacija o "preuzimanju" dela hrvatskog kurikuluma u crnogorski osnovnoškolski program za Fizičko vaspitanje, Zavod za školstvo održao je, po zahtevu Ministarstva prosvete, sastanak sa članovima radne grupe koju je formirao sa ciljem izrade ovog predmetnog programa.

- Nakon sastanka, članovi Komisije u sastavu: Aldijana Muratović, Danijela Bulatović i Niko Raičković podneli su neopozivu ostavku na članstvo u radnoj grupi za izradu Programa, te će iznos koji su primili po osnovu angažmana za rad u Komisiji biti vraćen u budžet - navodi se u saopštenju.

Vest da su crnogorski stručnjaci prepisali program za fizičko vaspitanje od Hrvata obišla je region, ali su iz Zavoda za školstvo prošle sedmice demantovali, tvrdeći da nisu plagirali dokument, već, kako su rekli, samo zbog ,,tehničkog propusta" nisu pomenuli hrvatsku literaturu kao izvor podataka.

To je, međutim, u Crnoj Gori otvorili polemiku da li će đaci u toj državi od naredne školske godine delom učiti i prema planovima i programima koje su osmislili nastavnici u Hrvatskoj ili ne.

Bivši predsednik Ekspertske grupe koja je radila na reformi obrazovanja kod suseda Boris Jokić izjavio je, naime, da je crnogorski Zavod za školstvo kopirao dobar deo hrvatskih kurikuluma - iz fizičkog vaspitanja, istorije, geografije, pa i crnogorskog jezika, ocenivši za podgoričke Vijesti da je to nemoralno.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Naša metodologija i kurikulumi su javni dokumenti. Nama kao naučnicima i učiteljima je jako drago da deca u Crnoj Gori ili bilo kojoj drugoj državi, dobiju priliku za kvalitetno obrazovanje. Ipak smatram nemoralnim i nečasnim to što su naši kurikulumi preuzeti bez konsultovanja nas koji smo na tome radili ili obrazovnih vlasti u Hrvatskoj - poručio je Jokić.

Novi hrvatski školski planovi i programi, na kojima je radilo oko 500 stručnjaka iz svih oblasti, objavljeni su u februaru, a iako su prošli javnu raspravu, još nije postignut dogovor oko početka njihove primene. Njihova izrada je prema dostupnim informacijama trajala 18 meseci i plaćena preko 1,3 miliona evra.

Prema pisanju hrvatskog "Jutranjeg lista", podudarnosti su najočiglednije na primeru programa za fizičko vaspitanje, a ima ih i u kurikulumima iz istorije, goeografije...

Foto: A. Nalbantjan

Iz Zavoda za školstvo, na čijem je čelu Rešad Sijerić tvrdili su da nisu prepisivali od komšija, te da su se samo pozvali na njihove kurikulume.

Načelnik Odseka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo Radoje Novović demantovao je optužbe da su prepisali program za fizičko vaspitanje od Hrvata. Nisu, kategoričan je on, hteli da prisvoje nešto ,,što je tuđe".

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    28. avgust 2017 | 16:43

    Ako prepišu istoriju od hrvata to će tek biti vrlo zanimljivo.

  • Vera

    28. avgust 2017 | 16:40

    Zašto? Pa to je pohvala za hrvate da imaju dobar zakon kojeg drugi prepisuju pa ovo nije potrebno da se radi?

  • Professor

    28. avgust 2017 | 16:47

    A no sto....dje ce crnogorci da rade fizicko poput hrvata....njima treba ladovina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA