≫ 

"Drma se" hrvatska vlada: Premijer Plenković prelomio da ploča "Za dom spremni" bude uklonjena iz Jasenovca

Plenković je bio jasan i nedvosmislen jer je rekao da će se sporna ploča zameniti i da će vlada to učiniti tako da ne bude sumnje u zakonitost tog postupka

  • 13

Hrvatski premijer Andrej Plenković za Jutarnji list izjavio da će se naći zakonit način da se ukloni sporna ploča u Jasenovcu na kojoj stoji ustaški pozdrav "za dom spremni".

Hrvati za svađu spremni: Pokačiše se međusobno oko skandalozne ploče u Jasenovcu

"Naći ćemo zakonit način za zamenu ploče", glasio je kratak, ali vrlo jasan odgovor Andreja Plenkovića na pitanje sudbine spomen-ploče poginulim braniteljima, pripadnicima HOS-a, koja je podignuta u Jasenovcu, piše Jutarnji list.

List na svom sajtu prenosi da Plenković nije kazao kada će se sporna ploča ukloniti, niti je otkrivao hoće li se sačekati s donošenjem novog zakona, o čemu je prošlog vikenda govorio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ipak, ističe "Jutarnji", premijer je bio jasan i nedvosmislen jer je rekao da će se sporna ploča zameniti i da će vlada to učiniti tako da ne bude sumnje u zakonitost tog postupka.

Zbog te ploče, odnosno ustaškog pozdrava "za dom spremni", počela je i da se "drma" hrvatska vlada jer su koalicioni partneri Plenkovićeve HDZ zatražili da se ona ukloni, a u tom stavu nisu ostali usamljeni.

Uklanjanje ploče, između ostalih, tražili su i predstavnici srpskih manjina, piše Jutarnji list.

Foto: Wikipedia/Petar Milošević , Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic

Izbegavanje krize

Premda je izjava ministra Bošnjakovića, iz koje bi proizlazilo da se ništa neće poduzeti barem do marta iduće godine, izazvala niz reakcija, a čak su počela da se otvaraju pitanja opstanka vladajuće koalicije budući da je HNS svoj ulazak u Vladu uslovio rešavanjem problema ploče u Jasenovcu, poruke HNS-ova člana Vlade i potpredsednika te stranke Predraga Štromara govore da ploča HOS-a neće izazvati krizu Vlade.

- Imamo dogovor s premijerom Plenkovićem da takvih obeležja više neće biti u javnosti Republike Hrvatske. I dalje stojim kod toga - kazao je Štromar u ponedeljak za N1 televiziju, dodavši da će premijer “to vrlo brzo odraditi”.

Štromar je takođe naglasio kako nema rokova u kojima se ovo pitanje mora da se reši i time odbacio nagađanja da to mora biti u septembru.

- Potpisali smo dokument kad smo ulazili u koaliciju s HDZ-om i tamo rokova kad nešto treba biti odrađeno nema, samo da to mora da se odradi. Možda su neke stvari važnije od nekih drugih. Bitno je da reforma obrazovanja bude provedena - rekao je potpredsednik HNS-a odgovarajući na pitanje je li istina da u dokumentu koji je potpisan s HDZ-om stoji da u roku od mesec dana obećanja moraju da budu ispunjena.

Štromar je naglasio kako smatra da nije bila pogrešna odluka o ulasku HNS-a u koaliciju s HDZ-om, piše Jutarnji list.

Foto: sibenik.in

Uskoro i u Vladi

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva uprave, ministar uprave Lovro Kuščević, u čijem je resoru i sporna ploča, upravo bi o toj temi danas trebao da ima konsultacije u Vladi.

Nakon toga može da se očekuje da će se na dnevnom redu naći i odgovor na SDP-ovu interpelaciju iz marta ove godine o zloupotrebi ustaških simbola.

Iz odgovora na interpelaciju biće i jasnije kako će Vlada rešiti konkretnu situaciju. Moguće je da pričekaju stav Vladinog resora za suočavanje sa prošlošću i donošenje zakona kojim bi se jasno odredilo korišćenje fašističkih simbola, ali da počiva na temelju Ustava i dosadašnjih stavova i odluka Ustavnog suda.

Sporna ploča u Jasenovcu je postavljena krajem prošle godine, a sredinom decembra 2016. tim je povodom saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sistem nakon dva dana rasprave konsenzusom doneo zaključak, piše Jutarnji list.

Foto-ilustracija: Profimedia, Wikipedia

Sudska praksa

- Postavljanje spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, sa rečima "Za dom spremni", vređa žrtve ovog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima. Odbor poziva nadležna tela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će se zaštititi dostojanstvo žrtava i sećanja na njih, a pogotovo na mestima kao što je Jasenovac.

Podstaknut raspravom, Odbor poziva Vladu Republike Hrvatske da utvrdi pretpostavke za institucionalno-pravni okvir unutar kojeg će se rešiti pitanje simbola svih zločinačkih totalitarnih režima i zaštite digniteta njihovih žrtava - zaključak je saborskog Odbora na koji se Vlada takođe može pozvati prilikom odluke o zameni ploče podignute u spomen 11-orici poginulih branitelja HOS-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki moj!

    29. avgust 2017 | 10:42

    Možete se vi svi slikat jer zašto se ne buni EU ili Izrael zbog te table koja stoji više od pola godine ako je ustaška ili nacistička? Pa Kolinda i Plenković su pre mesec dana sa izraelom potpisali ugovor o vojnoj saradnji dok su srbi kukali i kmečali o nekoj "Ustaškoj tabli" a pošto je to tako divna muzika za hrvatske uši jedina tabla koja se skida je ona druga Tite pa da malo muziku stvaraju i jugonostalgičari i komunisti sa srbima pa bolje je to slušat nego Tomsonov koncert?

  • jure

    29. avgust 2017 | 11:50

    Glupe ploče su samo farsa za puno veća događanja u pozadini koja se kamufliraju ovakvim ispadima, onda je najednostavnije narod dići na nacionalnoj osnovi i podijeliti ih na lijeve i desne.

  • Svašta

    29. avgust 2017 | 11:34

    Da li se vlada drma ili se "drma" i da li se ta tabla "miče" ili se miče Titova ili ne kažu hrvati bez veze da je sve ovo muzika za njihove uši?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA