Skinut krst sa Sahat kule u Podgorici (FOTO)

Glavnu reč u rekonstrukciji Sahat kule ima glavni grad na čijem čelu je Slavoljub Stijepović, dok projekat vredan milion evra finansira turska agencija Tika

  • 10

Krst sa Sahat kule u Podgorici, koji je više od stotinu godina bio njeno obeležje, uklonjen je tokom restauracije ovog objekta i rekonstrukcije trga Bećir-bega Osmanagića, pišu "Večernje Novosti". 

Ukrao dva krsta iz hrama u Čenti: Brzo ga sustigla KAZNA (FOTO)

Povodom ovoga reagovali su iz Mitropolije crnogorsko-primorske, ocenjujući da se radi o skandaloznoj odluci podgoričkih vlasti. Pozivaju na odgovornost sve koji su doneli takvu odluku, zahtevajući od nadležnih da se krst što pre vrati na Sahat kulu.

Glavnu reč u rekonstrukciji Sahat kule ima glavni grad na čijem čelu je Slavoljub Stijepović, dok projekat vredan milion evra finansira turska agencija Tika, pišu "Večernje Novosti".

Protojerej i sekretar Crkvene opštine Podgorica Predrag Šćepanović kaže da bi Mitropolija crnogorsko-primorska takođe osudila i da je sa nekog objekta "skinut polumesec ili bilo koje drugo obeležje naše braće muslimana ili bilo koje druge verske organizacije".

- Ja bih reagovao kao sveštenik, čovek i Podgoričanin. Krst na Sat kuli je poslednjih 100 godina bio njeno obeležje. Uklonjen je restauracijom koja se obavlja iza očiju javnosti i znatiželjnog posmatrača i ljubitelja kulture i starina. Ta vest nas je zaprepastila. Ako sto godina krst nikome nije smetao, čudimo se da se sada pokreću inicijative da krst kao simbol većinskog pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori bude uklonjen - kaže sveštenik Šćepanović.

Foto: Wikipedia/Rasho992

Protojerej stavrofor dr Velibor Džomić podseća da je 12. aprila zajedno sa sveštenikom Mirčetom Šljivančaninom na zvaničnom sastanku obavestio zamenika gradonačelnika Podgorice Časlava Vešovića da do njih stižu informacije da će krst biti uklonjen.

- Vešović je izričito naglasio i dao reč da rekonstrukcija kule mora biti obavljena tako da objekat i sve na njemu bude očuvano u zatečenom stanju. Sada tražim od njega da održi datu reč - kaže Džomić, a pišu "Večernje Novosti".

Foto: Wikipedia/MrSco

Utvrđenje

Sahat kula je sagrađena 1667. godine i dugo je bila vojno utvrđenje. Nakon oslobođenja Podgorice od Turaka, oko 1890. godine, na vrhu ove građevine visoke 16 metara postavljen je veliki metalni krst koji je stajao sve do ovih dana.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA