U Makedoniji je prosečna plata 360 evra, a od ovog biznisa - 2.100: Zavirite u prestonicu lažnih vesti, jedan klik i pare su na računu (VIDEO)

Svakim klikom, novac leže na njihove račune. U zemlji u kojoj je prosečna plata 426 dolara, oni su zarađivali 2.500 dolara

  • 0

Lažne vesti o američkoj politici su uveliko veliki biznis u Makedoniji, a oni se već spremaju za predsedničke izbore 2020. godine.

Kako je 17-godišnji Makedonac izvarao ceo svet: Na Klintonovoj i Trampu zarađuje 5.000$ mesečno!

Dopisnik CNN-a Isa Soared i njegov tim, zaputili su se ka Velesu, prestonici lažnih vesti.

Ovaj uspavani gradić, kako piše CNN, dom je za desetine operatera veb stranica koji pišu lažne vesti dizajnirane da privuku pažnju Amerikanaca. Svakim klikom, novac leže na njihove račune.

Preko 100 sajtova iz ovog grada pisalo je lažne vesti koje su najviše favorizovale Donalda Trampa.

Detaljni dokumentarac CNN-a detaljno opisuje industriju koja još uvek "ubira prihode". Uspeli su da urade intervju koji niko nije dosad, sa producentom čiji je posao proizvodnja i distribucija dezinfromacija. U ovom ekskluzivnom intervjuu otkrio je da priprema lažne vesti za predsedničke izbore u SAD 2020. godine, nakon što je zaradio na hiljade evra na prethodnim.

Foto: Tanjug/AP/Guliver/Scott Eisen/Getty Images

- Moj primarni cilj je da pripremim sajt kao što sam imao ranije, da budem spreman za sledeće izbore u Americi.

To su reči jednog od pionira u toj industriji, Mihaila (24), kako ga je nazvao CNN. On nije želeo da otkrije svoje pravo ime u strahu da bi njegovi nalozi mogli da budu ugašeni. Na internetu je "Džesika" i pod tim imenom vodi nekoliko stranica na Fejsbuku i sajtova preko kojih se obraća uglavnom konzervativnim čitaocima u SAD.

Mihail kaže da ga ne zanima šta ljudi čitaju jer je sa svojih 22 godine zaradio "više nego što neko u Makedoniji zaradi za ceo život".

Foto: D. J.

Od oglašavanja na sajtu, prema njegovim rečima zarađivao je 2.500 dolara dnevno u zemlji u kojoj je prosečna plata 426 dolara mesečno. Profit primarno dolazi od servisa kao što su Gugl AdSense, koji postavlja reklame širom interneta. Svakim klikom zarađivao je sve više. Od novca koji je zaradio kupio je sebi kuću i školovao mlađu sestru.

Ovaj bivši student prava kaže da je u nekom trenutku imao 15 zaposlenih, uključujući i dvoje iz SAD. Njegov poslednji sajt imao je preko 1,5 miliona pratilaca na Fejsbuku, a blokiran je nekoliko meseci nakon što su Gugl i Fejsbuk počeli da prate lažne vesti. Mihail sada se sprema da ponovo pokrene biznis.

Najvažnije je, prema rečima Mihaila, da se nađe čitljiva priču koja je već u trendu u SAD, a zatim učiniti da bude još senzacionalnija.

Foto: AP/Tanjug

- Naslov je najvažniji deo.

Pohvalio se da je najmanje četvoro njegovih učenika milioneri, a mnogi su kupili skupe nemačke automobile, dok su drugi kupili nekretnine.

Pogledajte video klikbejt trenera Mirka Česelkovskog :

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA