Preminuo najmlađi partizanski oficir i intelektualac Goldštajn: Komentari na njegovu smrt su dokaz o rastu fašizma u Hrvatskoj (FOTO) (VIDEO)

Uporedo sa objavom o njegovoj smrti, lavine negativnih komenatara prepunih mržnje preplavile su hrvatske portale i društvene mreže

  • 11

Istaknuti hrvatski publicista,filmski scenarista i istoričar, i učesnik u Narodnooslobodilačkoj borbi tokom Drugog svetskog rata, Slavko Goldštajn umro je u sredu u Zagrebu u 90. godini. Iako ugledan intelektualac, njegova smrt izazvala je i bujicu negativnih komenatara na portalima i društvenim mrežama.

OVAKO JE IZGLEDALA USTAŠKA OMLADINA: Kako su se prali mozgovi u NDH i u zlo uvlačila deca od 11 godina (FOTO) (VIDEO)

ŽIVOT

Slavko Goldštajn je rođen 22. avgusta 1928. u Sarajevu u porodici jevrejskog porekla iz Tuzle, a detinjstvo provodi u Karlovcu gde je njegov otac Ivo bio ugledni trgovac knjigama.

Tokom Drugog svetskog rata ustaše hapse njegovog oca kojeg ubijaju u logoru Jadovno kod Gospića, dok Slavko iz Karlovca beži u Banski Kovačevac gde ga je prihvatila porodica Đerek. Mlađeg brata Danka uzima deda Aron u Tuzli, dok je majka Lea u međuvremenu završila u ustaškom zatvoru.

Zahvaljujući vezama, majka izlazi iz zatvora te se svi troje nalaze u Kraljevici. Od proleća 1942. do 1945. godine bio je aktivan u partizanskom pokretu pa rat dočekuje s nepunih 17 godina u činu poručnika.

Zarobljene ustaše kod Blajburga, austrijskog gradića na granici sa Slovenijom. 1945. godina. Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Brat Danko, koji kasnije u spomen ocu uzima prezime Ivin, bio je jedan od najmlađih partizanskih kurira pa je krajem 1942. godine bdeo nad zarobljenim i smrtno ranjenim ustaškim zapovednikom Jurom Francetićem u Slunju kako bi partizanski štab, u kojem je njegova majka bila bolničarka, obaveštavao o njegovom zdravstvenom stanju.

Nedugo nakon završetka Drugog svetskog rata, Goldštajn odlazi u Izrael gde zajedno s bratom učestvuje u uspostavljanju novonastale jevrejske države. Već nekoliko godina nakon uspostavljanja izraelske države, Goldštajn se vraća u tadašnju Jugoslaviju, tačnije u Zagreb, gde studira književnost i filozofiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Nakon nezavršenog fakulteta Goldštajn postaje novinar, a upamćen je kao osnivač redakcije i urednik popularnog "Vjesnika u srijedu" i kao urednik na Radio-Zagrebu, a usporedo s novinarstvom Goldštajn piše i scenarije za filmove.

Kao dobar poznavatelj Franje Tuđmana, Goldštajn se jednom prilikom prisetio kako je Tuđman imao jasan cilj u vidu samostalne Hrvatske na kojoj će on biti na čelu. Pritom, prisećao se Goldštajn, Tuđman je pravio kompromise, ali nikako nije hteo da kompromituje buduću državu simpatijama prema ustaštvu.

Printskrin: Youtube/kvile64

- Sećam se, kad je početkom devedesetih prikazan onaj film o Bruni Bušiću, koji je bio proustaški intoniran, zatražio sam prijem kod predsednika države. U razgovoru na moja upozorenja Tuđman je lupio šakom o sto i rekao kako "ustašluk, dok sam ja živ, neće proći" - prisetio se Goldštajn u jednom od mnogobrojnih intervjua, preneo je T portal.

Tokom 90-ih godina postaje otvoreni protivnik Tuđmanove politike.

NAGATIVNI KOMENTARI

Uporedo sa objavom o njegovoj smrti, lavine negativnih komenatara prepunih mržnje preplavile su hrvatske portale i društvene mreže. Ovo je još jednom podsetilo javnost na porast fašizma u državi Hrvatskoj, i ignorisanje institucija na pojavu istog.

- Lazov i licemjer cjeli zivot se trudio da ocrni Hrvate i cjeli hrvatski narod koda smo svi bili ustase.

- Jedan smrad manje.

- Napokon jedna lijepa vijest sa "lijeve strane".

Foto: Facebook

- sve je jasno, Hrvatska je izgubila jednoga velikoga neprijatelja.

- Hvala dragom Bogu jedna divna vjest.

- Hajde!? Umro Pantelija!? Bogu hvala! Bio je šovinist (židovski i orjunaški) i rasist, a ne čovjek vrijedan spomena.

- pošaljite ga u sarajevo,hrvatsku nikada nije volio koliko jugoslaviju,tita i komunizam. u sarajevu je sve to in ,a tamo je i rođen. zamisli molim te da se pokopa mrzitelj hrvatske u nezavisnoj državi hrvatskoj. nije kršćanski ovo što činim,ali sve laži i svo zlo koje je nanio mom narodu su ovime,bar mrvicu kompenzirane ,bože oprosti mi u ime svih nevinih ubijenih kojima se ovaj lik ismijavao,veličajući njihove krvnike.

- budalas koji je cijeli zivot proveo sireci antihrvatsku propagandu i lazi po svijetu o tome kako su Hrvati bili veci zlocinci cak i od njemackih nacista.

- Govnar stari triba je davno umrit.

Printskrin: Youtube/Darhivpazin

Ove komenatre izdvojio je portal "Index", koji nijedan nije sređivan, tačnije, ostavljene su sve pravopisne i gramatičke greške.

- Sve te gnjusne reakcije samo su još jedna potvrda ispravnosti uvjerenja da je hrvatsko društvo zahvatio val fašizacije, koji nije zarazio sve građane, pa možda ni većinu, ali definitivno dovoljan broj njih da se mogu osjećati spremnima za javno širenje ustašluka i mržnje - napisao je Gordan Duhaček u svom komentaru na Indexu.

On ističe da je antifašista Slavko Goldštajn bio protiv svega toga i da je neumorno istupao u javnosti, lažima i nacionalističkoj razjarenosti suprotstavljajući se argumentima i činjenicama.

- Njegova ih je smrt dovela do paroksizma fašističkog hejta, još jednom razotkrivši to odurno lice hrvatskog društva, koje više definitivno nije naličje. Goldštajn je tako još jednom zadužio Hrvate, svojom smrću izvlačeći na svetlo dana hiljade i hiljade neosporivih dokaza o tome koliko se fašistička zaraza proširila među građanima RH - zaključuje Duhaček.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MinaGogi

    14. septembar 2017 | 17:25

    Pokoj mu duši i laka zemlja. Imao se rasta i roditi kao i svi njegovi saborci časni Partizani.

  • S.M.

    14. septembar 2017 | 16:57

    Slava heroju í borcu protiv fasizma.

  • Miki

    14. septembar 2017 | 16:35

    Kao da bi mi bili blazi sa komentarima na njihovom mestu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA