Na novoj hali na Grbavici ispisano ime Goran Čengić: Heroja Sarajeva i jednog od najboljih rukometaša Jugoslavije narod ne zaboravlja (FOTO) (VIDEO)

Inicijativa da dvorana na Grbavici dobije ime Gorana Čengića donesena je još 2008. godine

  • 1

Na ulazu u dvoranu "Novo Sarajevo" jutros je osvanuo grafit na kojem piše "Dvorana Goran Čengić". Ovaj čin usledio je nakon što je u utorak konačno izglasana odluka o nazivu dvorane na Grbavici u Sarajevu.

Prijateljstvo Srbina i Bosanca zbog kojeg je snimljen i film: Upoznali se na ratištu, bili su suprotnim stranama. Taj dan pamtiće do kraja života (FOTO)

Naziv dvorane "Novo Sarajevo" usvojen je sa 17 glasova za, 12 glasova protiv i jednim suzdržanim. Protiv naziva "Novo Sarajevo" glasali su većnici Naše stranke, SDP-a, Građanskog saveza BiH i Demokratskog fronta, koji su želeli da se dvorana zove "Goran Čengić".

Naziv dvorane još nije zvanično promenjen, ali to nije sprečilo počinitelje da na staklu, ispod platna na kojem piše "Sportska dvorana Grbavica", sivim sprejem ispišu grafit. Takođe, grafit na kojem piše "Goran Čengić" ispisali su i na tabli naziva centra na platou ispred dvorane. Nije poznato ko su počinitelji, piše Klix.ba.

Inicijativa da dvorana na Grbavici dobije ime Gorana Čengića donesena je još 2008. godine kada ju je podržao i načelnik Nedžad Koldžo.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba

KO JE GORAN ČENGRIĆ?

Čengić je u SFRJ bio poznat kao jedan od najboljih rukometaša koji je pored nastupa za reprezentaciju svoje vreme proveo u Crvenoj zvezdi i Bosni.

Rođen je u Sarajevu 1946. godine od majke Nataše i oca Ferida. Njegova majka je bila potomoak crnogorske kraljevske porodice. Roditelji su mu bili u partizanima tokom Drugog svetskog rata, a otac Farid bio je prvi posleratni gradonačelnik Sarajeva.

Čengić je i pored profesionalnog bavljenja sportom završio Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu.

Foto: Wikipedia/ Sarajevo.co.ba

Stradao je početkom opsade Sarajeva kada je 14. juna 1992. godine bezuspešno pokušavao da spase komšiju Husniju Ćerimagića. Nakon hapšenja, obojicu je na Trebević odveo i ubio danas osuđeni ratni zločinac Veselin Vlahović Batko, poznatiji kao "monstrum sa Grbavice".

- On je naskakao na odbrane protivničke, davao golove. On je išao za pravdom da kaže da se ne može likvidirati komšija - ovo je samo jedna od izjava prijatelja i komšija Gorana Čengića, prenela je Radio Slobodna Evropa.

Neki od Goranovih komšija se prisetili su se za RSE događaja iz juna 1992.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba

- Goran je odozgo zavikao: "Šta radite sa tim čovekom, šta vam on smeta!", a onda je on rekao: "E, taman nam i ti trebaš".

- Drži ga levom rukom, a desnom mu je zavratao glavu. Ne da mu vode. U to je došao Čengić, ovoga je malog pažljivo odgurnuo, skočio kao da je leteo kroz vazduh, vitak, tanak, lep momak, doveo ga je do stola. "Šta je bilo?" Neće ovaj da počne. Tek je onda počeo da plače: "Ne da mi vode". Goran ga je pomilovao po glavi i kaže: "Slobodno ti idi po vodu, nikad te više neće napasti".

Foto: Harun Muminović/Klix.ba

Posthumno mu je dodeljena nagrada za građansku hrabrost Duško Kondor 2013. godine.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Klix.ba)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA