Crnogorci proterali Nemanjiće! Iz statuta "nestala" srpska dinastija koja je vladala Zetom skoro dva veka

- Izbacivanjem Svetog Save, Teodosija, Domentijana, Jefimije, Stefana Lazarevića iz nastavnog programa režim poručuje da u Crnoj Gori nema srpskih pisaca ni srpskog jezika, a ni Srpske pravoslavne crkve - kaže profesor Veselin Matović

  • 54

Da je u Crnoj Gori i dalje u toku pokušaj brisanja svih nemanjićkih tragova, falsifikovanja istorije i pamćenja, pokazuje najnoviji primer iz Statuta Narodnog muzeja ove države.

ODREKLI SE SVETOG SAVE: Crnogorci preko tvrđave Nemanjića grade Turski kulturni centar!

Iz dela koji obuhvata istraživanje, prikupljanje, stručnu obradu i prezentaciju muzejskih predmeta koji se odnose na dinastije koje su vladale Crnom Gorom, izbrisani su Nemanjići, koji su vladali Zetom skoro dva veka, a čiji je rodonačelnik Stefan Nemanja rođen u današnjoj Podgorici.

Večernje novosti su pokušale da saznaju zašto je to tako, ali bezuspešno.

Akademik Crnogorske nauke i umetnosti (CANU) dr Zoran Lakić zapanjen je ovom vešću.

- Prosto neverovatno, ali ipak moguće! Crna Gora ima beskrajno mnogo prošlosti. Na brojnim istorisjkim raskršćima "alternativna istorija" nudila je svoja tumačenja. Bojim se dai u ovom slučaju "alternativni istoričari" imaju zadnju reč. Iza njih stoji aktuelna politika, zato Podgorica više nije Nemanjin grad.

Foto: Wikipedia/Rasho992/public domain

- Odista bi trebalo proveriti šta piše u novom statutu Muzeja Cetinje i šta je pisalo u ranijem statutu. Kako je i zašto došlo do ovih izmena? U protivnom, Crna Gora je na putu da postane zemlja čuda, iako je počinjala svoju istoriju kao zemlja bogova. Nemanjićki period je moguće izbrisati iz statuta Narodnog muzeja, ali ne i iz istorije CG - navodi on.

Njegov kolega Veselin Matović kaže da je brisanje Nemanjića samo deo kulturocida koji se sprovodi nad srpskim narodom u Crnoj Gori.

- Izbacivanjem Svetog Save, Teodosija, Domentijana, Jefimije, Stefana Lazarevića iz nastavnog programa režim poručuje da u Crnoj Gori nema srpskih pisaca ni srpskog jezika, a ni Srpske pravoslavne crkve. To znači da nema ni srpskog naroda, a neki bi očigledno voleli da ga nikad nije ni bilo - kaže on za Novosti.

Na kraju naglašava da su izbačene čak i epske narodne pesme "Ženidba kralja Vukašina", "Kosovska devojka", "Marko Kraljević ukida svadbarinu", "Deoba Jakšića", "Ropstvo Janković Stojana", "Hasanaginica".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    13. oktobar 2017 | 06:28

    Nek stave statue Mesica i Tacija za drugo i nisu

  • Marijana Bakov

    13. oktobar 2017 | 05:17

    Ali zato ti istoricari , salju svoju decu na skolovanje u Beograd.

  • Axel

    13. oktobar 2017 | 05:11

    Srbi su najstariji narod na Balkanu. To djetici treba da se raspitaju ako ne znaju. Mogu da brisu sta hoce a svi su os Srba nastali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA