Svi smo uz Amira: Učenik iz Bosne je prva osoba nominovana za "dečijeg Nobela za mir" na Balkanu (VIDEO)

Armin Marić se našao među 151 kandidatom iz celog sveta, i samo osam iz Evrope, koji su zbog rada na poboljšanju dečijih prava predloženi za nagradu koju je nekada dobila i Malala Jusufzai

  • 5

Učenik iz Bosanske Krupe je prva mlada osoba iz BiH, ali i regiona, koja je nominovana za Međunarodnu dečiju nagradu za mir koju još zovu i "dečijim Nobelom".

SRPSKI NOBELOVCI: Srbija je protiv zabrane nuklearnog oružja, a ona može da bude samo KOLATERALNA ŠTETA!

Armin Marić se našao među 151 kandidatom iz celog sveta, i samo osam iz Evrope, koji su zbog rada na poboljšanju dečijih prava predloženi za nagradu koju je nekada dobila i Malala Jusufzai, pakistanska devojčica koju su upucali talibani i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

- Izuzetno sam ponosan na činjenicu da sam jedino dete iz Bosne i Hercegovine koje je uopšte ikada nominovano te verujem da će moj primer otvoriti vrata nominaciji i druge izuzetne dece naše zemlje ali i regiona. Nominacionu aplikaciju sam shvatio vrlo ozbiljno, te sam je sedmicama pripremao i usavršavao, dok nisam bio zadovoljan sa njenom konačnom verzijom od 17 stranica kucanog teksta, na engleskom jeziku - kaže Armin, koji ide u četvrti razred gimnazije u malom gradu na obalama reke Une, piše "Al Džazira".

Ovaj srednjoškolac, koji svoje slobodno vreme posvećuje raznim projektima i aktivnostima, prethodnih godina postizao je brojne uspehe - između ostalog našao se na listi 100 najboljih učenika na svetu, a bio je i proglašen ‘ekološkim ambasadorom’, jednim od 33 u svetu, među nekoliko hiljada mladih koji su aplicirali.

Zato za Međunarodnu dečiju nagradu za mir, za koju ga je nominovala Mreža za izgradnju mira, čiji je dugogodišnji aktivista, kaže da je kruna njegovih dosadašnjih rezultata.

Printskrin: Youtube/RTVUSK.ba

- U avgustu 2016. sam primljen u program Tunza Eco Generation. Od nekoliko hiljada aplikacija mladih iz čitavog sveta, proglašeno je samo 33 ambasadora, uključujući i mene. Kao rezultat uspešnog mandata proglašen sam jednim od najboljih ambasadora u svetu, ali i jedinim Evropskim ekološkim ambasadorom - objašnjava te dodaje kako je organizovao brojne ekološke radionice o aerozagađenju, recikliranju, energetskoj štednji, zdravstvenoj zaštiti te pisao o regionalnim ili lokalnim ekološkim problemima s kojima se trenutno susrećemo.

Kako kaže Armin, sada će se posvetiti nekim drugim projektima, dok očekuje prve vesti o odabiru finalna tri pobednika Međunarodne dečije nagrade za mir koji će se proglasiti 15. novembra. Pobednik će se izabrati na ceremoniji dodele nagrade 4. decembra u Hagu u Holandiji.

Međunarodnu dečiju mirovnu nagradu pokrenula je organizacija KidsRights tokom Svetskog samita Nobelove nagrade za mir 2005. godine u Rimu, pod vođstvom Mihaila Gorbačova, poslednjeg predsednika nekadašnjeg Sovjetskog saveza.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale1971

    16. oktobar 2017 | 01:48

    Svaka čast Amire!

  • Viki

    15. oktobar 2017 | 22:33

    Cestitam iskreno. Ima na Balkanu divne, vredne I pametne dece. Zelim Amiru puno uspeha u zivotu.

  • Cika Velja

    16. oktobar 2017 | 06:06

    Drzava kao sistem u kojoj Amir zivi je trulez u svakom pogledu,a dete nije neprijatelj te drzave jer se neustrasivo bori za bolje!!! Naprotiv,priznat je clan tog drustva kojeg sam nazvao trulez,pa kao takav bude nominovan za prestizne nagrade,a na to mogu samo sablonski da dam komentar...a to je...POLITIKA!!! Sa stvarnim vrednostima nidje veze!?!?!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA