Očekuje se obraćanje hrvatskog premijera o Agrokoru u Saboru na godinu dana od formiranja vlade

Izuzetno važnim naglasio je potrebu nastavka procesa restrukturiranja, rada kompanije i generiranja prihoda Agrokora

  • 1

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas da saborska Istražna komisija o Agrokoru ne bi mogla da radi ako se donese pravni stav da nema prostora za njen rad, ali da to ne znači da neko drugo telo u Hrvatskom saboru ne bi moglo raspravljati tu temu. Hrvatski premijer danas u 11 časova obratiće se Saboru, a glavna tema biće upravo Agrokor.

Ispitani svi osumnjičeni u slučaju Agrokor: Sudija sada treba da donese ključnu odluku

Plenković je objasnio da Zakon o istražnim komisijama predviđa da njihov rad prestaje u slučaju kada se pokrene sudski postupak po nekom od pitanja iz nadležnosti njenog rada.

- Tu nema puno prostora za interpretaciju. Stvar je pre svega na jednoj pravnoj proceni i načelu pridržavanja načela zakonitosti - rekao je premijer u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada", povodom godinu dana njenog rada.

Odbacio je optužbe opozicije da bi vlada ili HDZ koristili ono što nalaže zakon i time sprečili da se o nečemu raspravlja. Naprotiv, smatra, da se to može raspraviti na saborskim odborima, plenarnoj raspravi i na drugi način.

Plenković je istakao da nije bilo odluke vlasnika Agrokora i njegove tadašnje uprave da se aktivira Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za zemlju Trgovački sud ne bi mogao da pokrene postupak vanredne uprave.

Printskrin: Youtube/TV1 HD

- Napravili smo zakonski okvir, a ključni voljni moment bio je na samoj kompaniji jer je očito postojala svest u kakvim okolnostima se ona nalazi - rekao je Plenković.

Istakao je i da je to omogućilo novu likvidnost, restrukturiranje poslovanje i očuvanje radnih mesta. Izuzetno važnim naglasio je potrebu nastavka procesa restrukturiranja, rada kompanije i generiranja prihoda Agrokora.

Ključnu ulogu u procesu nagodbe, rekao je, imaće članovi komisije kroz Komisijski savet i koji će donositi ključne odluke o budućnosti Agrokora. Važnim smatra da se, uz pomoć savetnika, ide u proces restrukturiranja i nagodbe kako bi se ona dovršila do 10. jula 2018.

Foto: Tanjug/HINA/Denis Ceric

Plenković je rekao da nema potrebe za rekonstrukcijom aktuelne vlade, te dodao da će vlada odbiti zahtev opozicije za izglasavanje nepoverenja ministarki za demografiju, porodicu i mlade Nadi Murganić za koju je rekao da ima njegovo poverenje.

O odnosima sa Slovenijom, Plenković je ponovio da je stav Hrvatske vezan za presudu o arbitraži.

- Imamo puno otvorenih pitanja sa Slovenijom, ne samo granice. Želimo ih rešavati i smatramo da u sadašnjem okviru jedino bilateralnim dogovorom možemo rešavati pitanje granice, civilizovano i dobrosusedski. Moj poziv slovenačkom premijeru Miri Ceraru da dođe u Hrvatsku stoji još od 12. jula. Stajao je u Njujorku, stajao je u Talinu, stoji i danas u Zagrebu a stajaće i sutra kada ćemo se sresti u Briselu na Evropskom savetu  rekao je.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nele

    18. oktobar 2017 | 11:09

    sad ce slucaj detaljno podmigusa nazvan jer slican imamo podsuknja u serbiji slucaj traje i do sefamnest godina uzeli smo strucne detektive cim saznamo o cemu se radi necemo sumnjati u nase a necemo ih ni hvaliti zbog ovih propusta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA