≫ 

Ušli su u raskošni dvorac Ivice Todorića, protiv koga se digla cela Hrvatska: Unutra je sve u zlatu, a na zidovima su čitava bogatstva (FOTO)

Agrokor je "Kulmerove dvore" koji se nalaze u Parku prirode Medvednica, kupio od Grada Zagreba. Zatim ih je Todorić kupio od Agrokora

  • 26

Opsežna policijska akcija pretresa stambenih i poslovnih objekata i privođenja bivših čelnika Agrokora, uključujući Ivicu Todorića, započeta je 16. oktobra, nakon višemesečne istrage koju sprovodi Državno tužilaštvo, dok bivši vlasnik, koji se ne nalazi u zemlji, ne prestaje da optužuje vladu Andreja Plenkovića da uz pomoć Lex spcijelisa želi da nacionalizuje njegovu kompaniju. Ono čemu svi još pričaju ovih dana jeste i velelepni dvorac u kojem stanuje Todorić sa porodicom.

Kako je rasla imperija Ivice Todorića - i kako se gasila?

Unutrašnjost dvorca

Hrvatski portal Index.hr je objavio fotografije raskošnog zdanja Ivice Todorića. Na njima se mogu videti skupocene slike i brojna druga umetnička dela.

Torodić je zidove ukrašavao lovačkim trofejima, pa tako čitav jedan zid "krase" rogovi životinja.

Mermerne stepenice koje vode na gornje spratove su ukrašene velikom količinom zlata, koji se nalazi i na skoro svim komadima nameštaja.

Foto: index.hr

"Hotel Kulmer"

Agrokor je "Kulmerove dvore" koji se nalaze u Parku prirode Medvednica, kupio od Grada Zagreba. Zatim ih je Todorić kupio od Agrokora.

On je 2006. završio obnovu tog dvorca iz 19. veka zahvaljujući građevinskoj dozvoli izdatoj za gradnju hotela, u parku prirode u kojem je gradnja privatnih rezidencija zabranjena.

Kategorizaciju nije nikad zatražio, a Zagreb je 2008. godine izvestio kako to jeste hotel jer "odmah na ulazu desno, na prostoru predviđenom za recepciju, postoji recepcija, a ako objekat ne ispunjava namenu za koju je dobijena građevinska dozvola, to onda proverava Ministarstvo prostornog uređenja i građevinarstva".

Foto: index.hr

Ministarstvo, sa druge strane, ne proverava, niti ima nadležnosti da nekome dozvolu poništi i objekat ukloni ako se on ne koristi namenski, a pogotovo ne može vlasnika da natera da obavlja delatnost u za to sagrađenom objektu, piše Index.hr.

Dakle, ako se neka aktivnost vrši u objektu koji za to nema potrebne dozvole, slede sankcije Državnog inspektorata i turističke inspekcije, poreznih inspektora i tako dalje. Ako delatnosti nema, ne događa se ništa.

Foto: index.hr

"Kulmerovi dvori"

To je arhitektonski kompleks ispod Sljemena u zagrebačkom naselju Šestine. Prostiru se na 55.000 kvadratnih metara.

Prema istorijskim izvorima, vlastelin Stjepko Gregorijanec, tadašnji vlasnik Medvedgrada, nakon velikog zemljotresa 1590. godine, preselio se u novoizgrađeno zdanje. Od 17. veka u njemu su živeli knezovi Zrinski.

Grof Petar Zrinski renovirao je dvorac da izgleda u renesansnom stilu.

Foto: AP/Darko Bandić

Kasnije su, tokom 17. i 18. veka u dvorcu živele porodice Turovicz, Mikulić, Čukulin, kao i plemići Sermage, a Ivan Emil Kulmer postao je vlasnik dvora i imanja kada se oženio Juditu, groficu Sermage.

Poslednji vlasnik iz porodice Kulmer izgubio je dvorac u SFRJ. Nakon završetka rata devedestih godina, Kulmerova ćerka je tražila da joj se vrati imovina njene porodice, ali je izgubila spor sa gradom Zagrebom.

Zemljište sa dvorcem je potom kupio preduzetnik Ivica Todorić 1999. godine.

Foto: Tanjug/HINA

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sanja lukic

    18. oktobar 2017 | 18:19

    Ima ukus kao Dragana Mirkovic

  • EČEVERIJA brat od strica MOMOV

    18. oktobar 2017 | 13:41

    Stanija i Soraja,ode još jedan vama mio i drag čovjek!Ako nastavi ovako i ja ću imati šansu za 1000 din.:))

  • amerika

    18. oktobar 2017 | 15:22

    Ovaj ko da je neki seik...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA