Bosanski građevinari dominiraju Balkanom: Sve veća potražnja za njima, Slovenci bankrotirali, Hrvati propali

Vodeća građevinska kompanija Euro-Asfalt iz Bosne dobija sve više poslova u regionu, mnogo više nego u BiH

  • 4

Slovenski i hrvatski građevinski sektor doživeo je potpuni slom, pa bosanske kompanije postaju lideri u građevinarstvu u regionu.

Bitna informacija za radnike građevince, koji bi da idu u Nemačku!

Pre desetak godina slovenske firme, poput SCT-a i Primorja, harale su regionom i dobijale najunosnije poslove, između ostalog i u BiH. Međutim, skoro sve ključne slovenske građevinske kompanije su bankrotirale još pre nekoliko godina, piše BiznisInfo.

Slična sudbina zadesila je i Hrvatsku. Prošlog meseca je otvoren stečaj u vodećoj hrvatskoj građevinskoj firmi, Vijadukt. Mediji u susednoj zemlji pisali su da slom nekadašnjeg giganta predstavlja konačni krah hrvatske gradnje puteva.

S druge strane, vodeća građevinska kompanija Euro-Asfalt iz Bosne dobija sve više poslova u regionu, mnogo više nego u BiH.

U oktobru je saopšteno da je Euro-Asfalt za samo deset meseci dobio tri vredna ugovora u Crnoj Gori, čime ukupna vrednost dogovorenih radova ove kompanije u toj zemlji iznosi 65 miliona evra.

U Sloveniji Euro-Asfalt gradi jednu etapu auto-puta Draženci – Gruškovje čija je vrednost 55 miliona evra i to je već drugi posao koji su ugovorili u Sloveniji. Osim toga, firma je na putu da dobije još jedan ugovor u Sloveniji.

Direktor ove kompanije Hamed Ramić rekao je nedavno da Euro-Asfalt više radi van BiH nego u njoj, što i jeste strateški dugoročni cilj.

Foto-ilustracija: Tanjug/Tanja Valič

Treba reći da se u BiH očekuje još jedan veliki investicioni ciklus kada je reč o gradnji auto-puteva, što bi se moglo iskoristiti za dodatno jačanje bosanskih kompanija, u smislu finansijskog osnaživanja i sticanja referenci, kako bi one bile još konkurentnije u regionu.

Dodajmo i da su bosanske firme lideri u regionu kada je reč o izgradnji objekata od betonskih konstrukcija.

Firma Širbegović iz Gračanice gradi ključne objekte širom bivše Jugoslavije, a možda najvažniji objekat koji je napravila u poslednje vreme je robna kuća IKEA u Beogradu. Firma je aktivna i na ostalim tržištima regije.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    6. novembar 2017 | 14:23

    Bravo za vredne ljude. Ocigledno da imaju zlatne ruke, a I pamet.

  • Dado CZ.Lj...

    6. novembar 2017 | 15:08

    Uvek su bosanci gradili po Sloveniji, bili iskristavani i neplaceni, sad dosli da pokazu ovim pametnjakovicima da mogu i da vide firme i zardjuju a oni prevaranti u bankrot...

  • Gile

    6. novembar 2017 | 19:38

    Nekada su najbolji zavarivaci bili iz Gorazda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA