UČK napada Makedoniju u sredu u ponoć? Albanci imaju rok od 72 sata da napuste sve makedonske državne institucije (FOTO)

U MUP Makedonije kažu da su upoznati sa tim saopštenjem i da u saradnji sa Javnim tužilaštvom preduzimaju odgovarajuće mere

  • 14

Paravojna albanska nacionalna armija (UČK) napašće Makedoniju u sredu u ponoć ako do tada Albanci ne napuste sve makedonske državne institucije.

Demonstracije u Skoplju, ljudi skandiraju OVK: Protesti zbog povećanja kazni članovima Kumanovske grupe!

Doživotna kazna za pripadnike Kumanovske grupe: Na kraju suđenja uzvikivali "UČK", pevali albansku himnu i skidali se goli (VIDEO)

Ova pretnja je upućena preko lista na albanskom jeziku Lajm, kome je takozvani Generalštab UČK, sa sedištem u Skoplju, poslao "kominike“ (saopštenje ) da UČK osuđuje presudu Osnovnog suda u Skoplju protiv osuđenih u procesu Divlje Naselje.

Od Albanaca je zatraženo da napuste sve državne institucije u kojima su zaposleni, a ako to ne učine, započeće napadi. U "kominikeu“ UČK je postavio ultimatum od 72 časa, koji je počeo juče, a završiće u sredu na ponoć.

U MUP Makedonije kažu da su upoznati sa tim saopštenjem i da u saradnji sa Javnim tužilaštvom preduzimaju odgovarajuće mere. Dodaju da trenutno ne postoje nikakve ozbiljnije pretnje po bezbednost Makedonije.

Aktuelne analize i saznanja MUP upućuju na ocenu da je bezbednosna situacija u Makedoniji mirna i stabilna, ističu iz sedišta makedonske policije.

Printskrin: Youtube/TV Sitel

Ko se krije iza "kominikea“ UČK i dalje ostaje enigma. Ekspertska javnost je do sada više puta objašnjavala da je puno raznih struktura, nakon vojnog konflikta 2001. godine u Makedoniji, upotrebljavalo ime UČK za sejanje straha, ali i nametanja autoriteta kod Albanskog življa.

Neposredno nakon objavljivanja "kominikea“ UČK, desio se hakerski napad na veb stranice Krivičnog i Vrhovnog suda Makedonije, a na socijalnim mrežama to je bilo povezano sa grupom koja se predstavlja kao "Anonymous Albania“, a koja traži da se oslobode, kako ih nazivaju "junaci iz Kumanova“.

Osnovni sud u Skoplju je 2. novembra na 7 doživotnih kazni i ukupno 755 godina zatvora osudio 33 optuženih za teroristički napad na Divlje naselje u Kumanovu, izvršen 9. i 10. maja 2015. godine, kada je poginulo osam policajaca, a 42 su bila ranjena. U policijskoj akciji tada je poginilo i 10 pripadnika te višečlane terorističke grupe.

Foto: D.Joksič

Zbog visokih presuda u slučaju Divlje naselje, poteklog vikenda veća grupa Albanaca je protestvovala u Skoplju, a najviše protesta je bilo prošle nedelje na Kosovu.

Porodice osuđenih terorista su zatražili međunarodnu istragu vezanu za ovaj slučaj jer sumnjaju u njegovu verodostojnost. Međunarodnu istragu je zatražila i partija DUI.

Daljinac

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jabucilo

    8. novembar 2017 | 00:20

    sad cete videti,jos dan-dva ce biti aktuelna ova vest i nista.a da smo ni rekli da ako nam se ne vrate 1000 vojnika na kosovo po važećoj svetskoj rezoluciji to bi bio rat,sankcije,kao da smo severna koreja

  • Scipion

    8. novembar 2017 | 00:27

    Тероризам је болест...

  • Cika Velja

    8. novembar 2017 | 00:11

    Jel to ta UČK koja je oslobadjala Kosovo od Srba uz blagoslov Amerike??? E sad bi ih trebalo pocistiti,kao i sve teroriste!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA