Zna se zbog čega je propao Agrokor? Todorić je u ambisu zbog svoje dece, koje je stavio na vodeće pozicije u kompaniji

Kao ključni razlog Todorićeve propasti Bošković navodi njegov karakter, nespremnost na odricanje i najmanjeg dela vlasništva

  • 2

Velika je opasnost da ja i moje kolege uzmemo torbe, odemo u Brežice i tamo registrujemo preduzeće, zapretio je Ivica Todorić još za Tuđmanova života pa dodao: "Ili u Švajcarsku". Potom je objasnio: "Imamo ponudu od Unilevera da kupi Zvijezdu. Mars je zainteresiran za Ledo, Nestle za Jamnicu. Možemo sve prodati i krasno živeti... Mi čekamo da država kaže šta će i pokušaćemo se u tome snaći. Ako nam se računice ne uklapaju, onda ćemo, štiteći svoje interese, zatvoriti određene pogone i tvornice."

Todorić po Londonu bežao od hrvatskih novinara: Čim ih je video ispred policijske stanice, počeo je da trči

Kad mu neko preuzimanje ne bi išlo, ili bi bio nezadovoljan odnosom politike prema Agrokoru, Todorić je stavljao do znanja da može i otići. Prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman, hladno je prozreo Todorićev blef. "Samo neka proda", navodno je rekao, "ako misli da je njegovo..." Ovaj odlomak iz knjige Ratka Boškovića "Ivica Todorić: Biografija palog kralja biznisa i politike" i danas je aktuelna.

Todorić je mislio, pa i danas misli, da je vlasnik Agrokora, a bio je samo privremeni upravitelj.

Todorić je, naime, brojne preuzete kompanije silno unapredio, da bi tek nakon puno godina došao do krajnje tačke svoje nekompetencije. Početak Boškovićeve knjige, kraj je Todorićeve ere.

Foto: Profimedia/Sputnik

Kao ključni razlog Todorićeve propasti Bošković navodi njegov karakter, nespremnost na odricanje i najmanjeg dela vlasništva - pučki rečeno, to se zove pohlepa - i uverenje da sve, uključujući vođenje kompanije, treba ostati u porodici. Svoju decu Ivica Todorić pripremao je za preuzimanje kompanije od malih nogu.

Sve troje prolazili su kroz praksu i trening u njegovim staklenicima, skladištima, dućanima, kompanijama za marketing... "Ne treba", piše autor, "biti poseban poznavatelj ekonomije i menadžmenta kako bi se već na prvi pogled shvatilo da je neposredno porodično upravljanje tako velikim poduzećem poput Agrokora bilo nalik na farsu. Do 2015. godine Ante Todorić mlađi postao je zamenik predsednika uprave koncerna, svog tate Ivice, a mlađi sin Ivan postavljen je za predsednika nadzornog odbora, nakon što je s te funkcije otišao njegov deda."

Printskrin: Tanjug

Tako je sad mlađi sin kontrolisao da li vode njegov tata i stariji brat kompaniju zakonito, pažnjom dobroga gospodara i na dobrobit deoničara, to jest njih samih. Pritom je reč o mladiću koji je, kao i otac i brat, tek završio Ekonomski fakultet i odmah dobio u ruke kontrolu nad 50 milijardi kuna rashoda i sudbine stotina hiljada ljudi u Hrvatskoj i susednim zemljama..."

"Prema pričanju dobro upućenih svedoka iz neposredne Todorićeve blizine, upravo su njegovi sinovi Ante i Ivan insistirali na smanjivanju troškova, ali su na vodeća mesta u Konzumu postavljali svoje ljude s tim zadatkom i nagrađivali ih već prema postignutoj EBITDA-i, a ne prema širenju tržišta i povećanju prihoda. Ta defenzivna strategija mogla je samo povećati Konzumove finansijske nevolje, a ne otkloniti ih. Prema tim svedočanstvima, deca za koju je Ivica Todorić uvek mislio kako će ga naslediti kao vlasnika i direktora Agrokora, naposletku su ga zapravo upropastila", misli Ratko Bošković.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

(Telegraf.rs / Izvor: Express.hr)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija 1939st

    10. novembar 2017 | 11:53

    Deset takvih Agrokora , ne bi podmirilo luksuz ,kojim je zivela porodica Todoric.Kada nije u kasi bilo dosta novca ,radnicima su ukinuli bozicnicu i regres za godisnji odmor.Ali imali su za luksuznu cerkinu svadbu u Dubrovniku ,gde su zakupili tri hotela za svatove na nekoliko dana. Pohlepa i megalomanija dovela ih je na kraju do sloma.

  • Isko

    10. novembar 2017 | 08:58

    Ko ne razume šta se desilo, neka čita Isaka Adižasa. Sve je već viđeno, nego su gospodari naših sudbina neobrazovani za ono što rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA