Ledeni talas jurca ka Hrvatima, u ponedeljak će ih zatrpati sneg: Osim toga se očekuje i ledena kiša!

Pre hladnog talasa, Hrvatsku očekuje još nekoliko promenljivih dana s povremenom kišom

  • 4

Prema najnovijoj prognozi hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatsku početkom sledeće nedelje očekuje prvi ozbiljniji snežni pokrivač ove sezone, a na nekim područjima pašće i do pola metra snega.

HRVATSKOJ PRETI POTOP: Vakula najavio ogromnu kišu, sneg, olujni vetar, a moguće su i poplave!

Pre hladnog talasa, Hrvatsku očekuje još nekoliko promenljivih dana s povremenom kišom, piše "Jutarnji".

U petak se na kopnu očekuje umereno do pretežno oblačno, ali uglavnom bez padavina. U prvom delu dana magla ili sumaglica i niski oblaci. Na Jadranu promenljivo sa sunčanim razdobljima, a još samo ponegde u Dalmaciji i Istri moguće je i malo kiše.

Vetar na kopnu slab, a na Jadranu slabo do umereni jugo i istočnjak, na severnom delu još ujutro bura. Najniža temperatura u unutrašnjosti i na severnom Jadranu od četiri do osam, u Dalmaciji od devet do 14 °C. Najviša dnevna od devet do 13 na kopnu te od 14 do 18 °C na Jadranu.

Za vikend nas očekuje promenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima i malo kiše na Jadranu, a onda od ponedeljka oblačnije s obilnom kišom, na planinama i snegom kojeg može biti i u ravničarskim delovima. Biće vetrovito i osetno hladnije.

Osvrćući se na najavljeni sneg, DHMZ-ovi meteorolozi ističu da to nije prvi sneg ove jeseni i podsećaju da je 23. oktobra na Zavižanu izmeren i značajan snežni pokrivač - visina je iznosila 30 centimetara.

Foto: Tanjug/HINA/ Daniel KASAP

- Padanje snega, ali i njegovo zadržavanje na tlu u novembru je uobičajena pojava, i to naročito u planinskim predelima. Stoga, zakonska obaveza upotrebe zimske opreme odnosno zimskih guma na motornim vozilima započinje 15. novembra. A ove godine će, prema našim prognozama, potreba za zimskom opremom preduhitriti zakonsku, navode meteorolozi.

Tokom ponedeljka u Genovskom zalivu će se formirati dubok ciklon koji će se, potom, nekoliko dana zadržavati nad Italijom i Jadranom te popunjavati.

Nakon uglavnom suve subote, u nedelju će, s jačanjem juga, izraženije kiše već biti krajem dana, a u noći na ponedeljak kiša će preći u sneg na gorskim područjima.

Foto: AP/Tanjug

Prema prognozama, do utorka će u višim predelima gorske Hrvatske pasti između 15 i 30 cm snega, a u delovima Like vrlo verovatno i oko 50 cm. Snega prolazno može da bude u nekim nizijama unutrašnjosti te duž obale i na ostrvima nošen jakom i olujnom burom koja će duvati u ponedeljak na severnom i delu srednjeg Jadrana, ali s obzirom da je tlo još toplo - on će se brzo topiti.

Dakle, početak iduće nedelje obeležiće vrlo dinamično vreme, obilne padavine, sneg i zimski uslovi naročito u gorju te jak i olujan vetar. Detaljnije prognoze biće dostupne narednih dana kao i upozorenja na opasne vremenske pojave.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA