≫ 

Hrvatska ulazi u vojni Šengen, NATO zbog Putina u velikom problemu: U celoj zemlji mere se mostovi i tuneli zbog tenkova

- Vojnici nam i po sedam dana čekaju na granicama - vape Hrvati

  • 17

- Putin je sposoban da puno brže prebaci svoju vojnu tehniku i ljudstvo od NATO-a. Moramo brzo doneti neke odluke kako bismo postigli barem istu brzinu kao on. Kakva je korist od najskuplje vojne tehnike kada je ne možemo prebaciti gde nam je najpotrebnija? Treba nam vojni Šengen u Evropi - zavapio je pre nekoliko meseci zapovednik američkih snaga u Evropi, general Ben Hodžis.

Izveštaj hrvatske obaveštajne službe: Pretnja su nam srpski navijači i mladi četnici iz Hrvatske

On je bio šokiran administrativnim preprekama koje onemogućavaju brzo prebacivanje vojnih snaga iz jedne članice NATO-a u drugu.

- Moramo ispuniti gomilu papira da bismo prebacili vojnike i tehniku. Ne samo između dve države nego i između regija unutar država. Vojnici nam i po sedam dana čekaju na granicama. Nema šanse da interventne snage NATO-a u Evropi budu u roku od 24 sata prebačene na bilo koju tačku u Europi - rekao je.

Ali, to nije jedini logistički problem NATO-a i Amerikanaca. Nedavno prebacivanje nekoliko stotina tenkova i borbenih vozila iz Nemačke u Poljsku pokazalo je da NATO nema tačne podatke kojim mostovima u Nemačkoj mogu proći teška vojna vozila.

Foto: morh.hr

Rute kretanja su menjane u poslednji čas, kasnilo se s prebacivanjem snaga. Sve to je dodatno razljutilo Amerikance koji su od NATO-a i Evropske unije zatražili hitno delovanje.

Pritisak SAD-a je uspeo, pa je jedna od glavnih tema ministarskog sastanka NATO-a ove nedelje bila mobilnost vojnih snaga širom Europe.

Kako bi se ona osigurala, inicijativa ide u dva smera. Članice Saveza moraju ažurirati podatke o stanju svoje kritične infrastrukture: auto-putevima, železničkim prugama, aerodromima. To je zapovedništvu NATO-a potrebno kako bi moglo planirati najbrže i najsigurnije rute za prebacivanje snaga unutar Evrope.

Nezvanično, Ministarstvo odbrane je još u septembru krenulo u prikupljanje podataka, pa su preko Ministarstva saobraćaja "za potrebe međunarodne vojne saradnje" zatraženi podaci o dužini, širini mostova i vijadukata.

Foto: morh.hr

Utvrđeno je da bi mostovi i vijadukti bez problema izdržali prolaz konvoja tenkova i drugih teških vojnih vozila.

Drugi korak za realizaciju brže mobilnosti NATO snaga kroz Evropu je uspostavljanje "vojnog Šengena". To je kolokvijalni naziv za ukidanje većine administrativnih barijera za prolazak vojnih snaga između članica NATO-a i Evropske unije.

Povodom ovoga oglasila se visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i sigurnosnu politiku Federika Mogherini koja je u ime Evropske komisije najavila niz mera koje će ukloniti prepreke kretanju vojne opreme i osoblja širom EU i indirektno najavila uvođenje "vojnog Šengena".

Daljinac

(Telegraf.rs/ Izvor: Jutarnji)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • s

    12. novembar 2017 | 00:51

    NATO- najmocnija organizacija ikada.

  • неважно

    12. novembar 2017 | 00:12

    Нато ће сам себе уништити

  • Bob

    11. novembar 2017 | 23:58

    Koju sve propagandu prave samo da bi sto vise pravili oruzja to sve rade lobisti koji zaradjuju milijarde i prave lokalne ratove samo iz interesa a znaju dobro da nece doci do rata izmedju velikih sila jer to bi bio kraj civilizacije kauboji su ti sto misle da im svet pripada varaju se mnogo jer u istoriji sve velike inperije su propale to ce se i njima dogoditi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA