Razvojni potencijali digitalne ekonomije

Dolazak Union Pay International predstavlja priliku za crnogorsko tržište kapitala da kroz razvoj digitalne ekonomije otvori bitne mogućnosti za diversifikaciju ekonomije

  • 0
Foto: Promo

Uz Alibabu i Baidu, China Union Pay predstavlja jednog od digitalnih giganta kineske ekonomije. Njihov ulazak na naše tržište predstavlja značajnu priliku za neophodnu modernizaciju i diversifikaciju crnogorske ekonomije, kao i regiona.

Union Pay International, članica kompanija koja pripada China Union Pay korporaciji, je međunarodna kompanija prisutna u 162 zemlje, sa 1500 članica finansijskih institucija i preko 14 miliona korisnika kartica. Ova kartična asocijacija sa 43% tržišnog učešća u svetskom tržištu je 2015. godine prestigla dva najveća konkurenta - Mastercard i VISA.

Shi Wenchao, izvršni direktor i predsednik ove korporacije, prilikom potpisivanja ugovora o saradnji sa Atlas Bankom, istakao je da će saradnja između Union Pay International i Atlas Banke obezbediti novu uslugu platnog prometa kako za crnogorske kompanije i građane, tako i za kineske turiste koji iz godine u godinu posećuju Crnu Goru u sve većem broju.

Uz značaj za turizam kao ključnoj grani ekonomije koju je istakao Shi Wenchao, dolazak jedne od vodećih digitalnih kompanija u Kini značajan je i kao podsticaj kineskim kompanijama za veće interesovanje za ulaganja i poslovanje u Crnoj Gori. Saradnja sa kineskim kompanijama na izgradnji autoputa bio je značajan korak u povezivanju sa moćnom kineskom ekonomijom. Dolazak jedne od najuspešnijih kineskih međunarodnih kompanija iz sfere finansijskog poslovanja dodatna je prilika da valorizujemo naše odnose sa gigantom globalne ekonomije. Posebno imajući u vidu aktuelnu kinesku inicijativu „Jedan pojas - jedan put”, veliki infrastrukturni projekat u koji je Kina spremna da uloži ogromne iznose novca i koji obuhvata izgradnju i povezivanje infrastrukture, odnosno mreže puteva i železnica od više od 13.000 kilometara za izvoz robe, kao i luke i industrijske parkove.

Foto: Telegraf

Prilika na koju ukazuje Union Pay International je i da imamo mogućnost da privučemo i druge liderske kompanije sa međunarodnog tržišta kapitala. Dolazak takvih kompanija bi značio ubrzanu standardizaciju i modernizaciju, a u svetu u kojem su promene sve češće i intenzivnije, time bi značajno ojačali našu konkurentnu poziciju u regionalnoj i svetskoj ekonomiji.

Servisi kao Union Pay International predstavljaju i značajan podsticaj start-up biznisima, omogućavajući laku i brzu integraciju e-commerce platformi i time plaćanje i poslovanje sa inostranstvom. Crnogorske kompanije tako dobijaju priliku da svoje usluge i proizvode nude i van Crne Gore i time omogućavaju veće tržište i veću održivost za inovativne preduzednitičke poduhvate, kao i za nadogradnju postojećih biznis projekata.

Mala i fleksibilna ekonomija i evro kao valuta su prednosti Crne Gore koje uz jačanje digitalne ekonomije i uz implementaciju MIFID i PSD evropske regulative za finansijske transakcije značajno mogu povećati koristi od učešća u svetskoj ekonomiji.

Valorizacijom ovih potencijala, Crna Gora bi imala priliku da se pozicionira kao moderni regionalni finansijski centar i na taj način razvije i obezbedi nova radna mesta u atraktivnim digitalnim i rastućim oblastima finansijskog poslovanja.

Takođe, kao zemlja sa značajnim investicijama iz istočnih ekonomija, u prilici smo da se sa razvojem digitalne ekonomije pozicioniramo i kao značajno mesto konekcije između istočnih i zapadnih tržišta kapitala.

(Telegraf.rs/ Dr. Duško Knežević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA