U selu u Hrvatskoj traže grobara: Kandidati ne moraju da znaju da kopaju, već da poznaju četiri zakona (VIDEO)

Nakon njegovog odlaska u penziju opština je raspisala konkurs za novog grobara

  • 0

Hrvatska je zemlja birokratije, ako uostalom i sve zemlje na Balkanu. I dok u Slunju vodoinstalater može da obavlja dužnost upravnika biblioteke, u Dubrovniku kuvarica kafe mora da poznaje istoriju grada, a u Babinoj Gredi ne mogu da zaposle grobara dok ne provere njegovo poznavanje čak nekoliko hrvatskih zakona. Da apsurd bude veći - za zanimanje grobara dovoljna je samo osnovna škola, prenosi Dnevnik.hr.

Sahrane su luksuz za Hrvate, a mnogi svoje najmilije ispraćaju na rate: Situacija sa cenama u Beogradu nije ništa bolja

Antun Lešić (65) penziju je zaradio na babogredskom groblju. Na večni je počinak ispratio 1.800 meštana.

- Grobar ne može da uzme slobodno sedam dana, a da nema ko da ga zameni. Venčanje može da se odloži, ali sahrana ne može - istaknuo je Lešić.

Nakon njegovog odlaska u penziju opština je raspisala konkurs za novog grobara. Od kandidata se traži poznavanje hrpe zakonskih propisa.

- Sve je sprovedeno u skladu sa zakonom. Zakon propisuje testiranje. To su bila četiri zakona - na primer - Statut opštine, Zakon o grobljima i slično - rekao je Boris Bauković iz Babine Grede.

Kada je Dan opštine i koliko opština ima odbornika - samo su neka od pitanja u testu koji su morali da reši kandidati za mesto grobara.

- Test je meni bio dosta lagan. Imao sam polovično rešenje i to je bilo dosta za prolaz. Pitanja su bila u okviru lokalne samouprave. Kako izgleda opštinska zastava, to je jedno od najlakših pitanja. Bilo je još nekih vezano za Zakon o grobljima, što se tiče posla koji ću ja, nadam se, raditi - rekao je Nedjeljko Blažanović, kandidat za grobara.

Da li zna da iskopa grobno mesto, Nedjeljka niko u testu nije pitao. Tajnama zanata podučio ga je stari grobar Antun, piše Dnevnik.hr.

- On je bio nešto bolestan, išao je na bolovanje. Od nas nekih šest muškaraca koji su bili niko nije hteo ni da čuje da se približi groblju. Ja sam tako iz neke znatiželje otišao i vidio sam da to nije strašno za mene - dodaje Blažević.

Strašno je to što je državna i lokalna administracija zatrpana procedurama. Dok oni ispisuju, raspisuju, testiraju, odlučuju - život prolazi i ljudi umiru.

Video možete da pogledate OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA