≫ 

U zapadnom delu Mostara pale sveće za Slobodana Praljka, policija na ulicama istočnog dela grada

Iako svi ističu da bez obzira na sve moraju da nastave da žive zajedno i, zasad, ništa ne ukazuje na moguće incidente, policija će, verovatno, i narednih dana patrolirati gradom

  • 10

Nakon današnjeg izricanja osuđujuće presude liderima tzv. Herceg-Bosne u Haškom tribunalu i smrti Slobodana Praljka večeras je u mostarskom Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače upriličen skup i odavanje počasti uz paljenje sveća.

Kako god vam zvučala, ova poruka od šest reči je možda surova istina posle samoubistva u Hagu

Bdenju, između ostalih, prisustvuju i predsedavajući Predsedništva BIH Dragan Čović, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, Martin Raguž (HDZ 1990), kao i veliki broj građana koji pale sveće.

Kako javlja novinar Avaz.ba policija je izašla na ulice u istočnom delu grada, dok u zapadnom zatvaraju kafiće.

Iako su zvaničnici i BiH i Hrvatske pozvali na smirivanje tenzija, u gradu na Naretvi su večeras mnogi izašli i zapalili sveće za Praljka, kao i za ostale osuđenike, nezadovoljni presudom.

Ispred Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače gde su se građani okupili i palili sveće, postavljene su zastave BiH, Hrvatske i HVO i sve su spuštene na pola koplja.

Udruženja proistekla iz "Domovinskog rata HVO" pozvali su večeras Hrvate u Mostaru da na miran i dostojanstven način odaju počast preminulom generalu Slobodanu Praljku i ostalim, kako se navodi, “nepravedno osuđenim liderima Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”.

- Blago progonjenima zbog pravednosti, njihovo je kraljevstvo nebesko - navodi se u pozivnici udruženja bivšeg HVO. Kako prenosi hercegovački portal pogled.ba u čast generala Praljka hrvatski ugostitelji Mostara zatvaraju svoje objekte.

Foto: Printskrin/Youtube, Mostar

- Spontano ugostitelji u gradu Mostaru će na simboličan način zatvoriti svoje objekte večeras od 19 časova kako bi dali podršku preminulom generalu Praljku te mole sve druge kolege koji još nisu obavešteni da isto učine – navodi portal Pogled.ba.

OTKAZANA SPORTSKA I KULTURNA DEŠAVANJA

Kako su ranije preneli hercegovački portal otkazana su i sportska i kulturna dešavanja u zapadnom Mostaru.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović otkazao je za sutra zakazane odvojene sastanke sa ambasadorima Irana, Saudijske Arabije i Švajcarske u BiH, saopšteno je iz Predsedništva BiH. Nisu saopšteni razlozi otkazivanja Čovićevih aktivnosti.

Foto: Tanjug/AP

Kako prenose hercegovački mediji skupovi su zakazani i u Širokom Brijegu, Tomislavgradu i mnogim drugim hercegovačkim gradovima. Na društvenim mrežama se javno pozivaju građani da se pridruže takvim skupovima podrške.

ZA BOŠNJAKE - PRALJAK POSTUPIO KUKAVIČKI 

U istočnom delu, gde žive uglavnom Bošnjaci, sa podjednakim interesovanjem pratili su dramatične scene u Hagu, ali su njihove reakcije, očekivano, sasvim drugačije od komšijskih, piše ATV.

Za Bošnjake u Mostaru potez Slobodana Praljka je kukavički čin. Iako i jedni i drugi kažu da bez obzira na sve moraju nastaviti da žive zajedno i, zasad, ništa ne ukazuje na moguće incidente, policija će, verovatno, i narednih dana patrolirati gradom.

Pogledajte kako su Mostarci odali počast Praljku:

Daljinac

(Telegraf.rs / Izvor: avaz.ba, klix.ba, atvbl.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    30. novembar 2017 | 06:56

    Mene je cin ovoga covjeka gorostasa potresao. U njegovim ocima vidim dobrog, postenog i iskrenog covjeka. Silan junak. Zao mi vas je, gospodine Praljak.

  • Medi

    29. novembar 2017 | 23:55

    SULEJMANOVA KLETVA STIGLA HRVATSKOG GENERALA! Zla sudbina čoveka koji je SRUŠIO STARI MOST U MOSTARU! (VIDEO)

  • Cika Velja

    29. novembar 2017 | 23:16

    Dobar biblijski citat,ali mu ovde nije mesto!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA