≫ 

ISPRAVKA: Prava istina o teorijama zavere u slučaju Slobodana Praljka

Teoretičari zavera nikada ne miruju

  • 62

Samoubistvo generala Slobodana Praljka (72) u sudnici u Haškom tribunalu, koje je počinio stavljajući u usta još smrtonosnu tečnost, čin je koji će biti zapamćen i koji će ući u istoriju.

Portal Telegraf je 30. novembra 2017. godine objavio tekst o ovom slučaju. U prvobitnom tekstu objavljene su neke od "teorija zavere" o samoubistvu generala Praljka, a na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba, ispravljeni su naslov teksta, kao i sporni navodi u istom.

Iz teksta su izbačeni svi navodi u kojima se izražava sumnja u smrt Slobodana Praljka, a da za njih nije bio naveden relevantan izvor. 

Podsetimo, osuđeni Praljak, jedan od šestorice osuđenih, kome je Haški tribunal potvrdio zatvorsku kaznu od 20 godina u okviru slučaja "Prlić i ostali", nakon izricanja konačne presude popio je otrov u sudnici. Praljak je u trenutku izricanja presude ustao i glasno odbacio krivicu, presudu i uzviknuo da "Slobodan Praljak nije ratni zločinac".

Tužilaštvo je potvrdilo kazne koje je izreklo Pretresno veće, koje je osudilo Prlića na 25 godina zatvora, Stojića, Praljka i Petkovića na po 20 godina zatvora, Ćorića na 16 godina zatvora i Pušića na 10 godina zatvora.

Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić, i Pušić su osuđeni za zločine protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija, konkretno za ubistvo, namerno lišavanje života, progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju, protivpravno zatočenje civila, prisilni rad, nečovečna dela, nečovečno postupanje, protivpravno i bezobzirno uništavanje imovine širokih razmera koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje ili namerno nanošenje štete ustanovama namenjenim religiji ili obrazovanju, protivpravne napade na civile i protivpravno terorisanje civila.

Osim toga, Prlić, Stojić, Petković i Ćorić ostaju osuđeni za silovanje, nečovečno postupanje (seksualno zlostavljanje), protivpravno i bezobzirno oduzimanje imovine širokih razmera koje nije opravdano vojnom nuždom, i pljačkanje javne i privatne imovine po osnovu treće kategorije odgovornosti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PS

    30. novembar 2017 | 20:57

    Tribunalu i hrvatima ništa ne verujem

  • Mila

    30. novembar 2017 | 20:01

    Od Bozjeg suda niko ne moze pobeci. Ko ovde ne iskupi grehe tamo ce biti mnogo strasno

  • Miiiljanaaa

    1. decembar 2017 | 00:13

    Meni stvarno nije jasno koga je jos briga jel se on ubio ili nije i hoce li se ubiti ili sta vec.Kakve budalastine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA