≫ 

Praljkov zavičaj u suzama, kažu da je spasavao sve u nevolji - i Srbe i muslimane: Gardijan u mestu gde "ništa ne raste osim zmija, kamenja i ustaša" (FOTO)

Svi su sa strepnjom čekali vesti iz haške sudnice, a kad je general popio otrov, znali su da je to kraj i da više neće videti "svog Bobišu", kako su ga zvali u detinjstvu

  • 13

Meštani Čapljine, rodnog grada generala Slobodna Praljka, koji je izvršio samoubistvo u sudnici Haškog tribunala popivši otrov, još su u šoku. Pale se sveće za pokojnog generala, prepričavaju nemile događaje koji su se odigrali u proteklih nekoliko dana. Hrvatski i strani mediji različito izvaštevaju o generalu Praljku, kao i o utiscima prilikom posete njegovom rodnom mestu.

Video sam kako teraju ljude pod paljbom i svedočio sam protiv Praljka na sudu: Novinar Bi-Bi-Sija o ubistvima i silovanjima u Mostaru (VIDEO)

Foto: Wikimedia/Anto

Tuga se oseća na svakom koraku, ali posebno je tužno u Grabovinama, čapljinskom prigradskom naselju, odakle i potiče porodica Praljak. Pokojni general je tu rođen, često je tamo dolazio, a obnovio je i roditeljsku kuću, nedaleko od stare kasarne JNA, kako prenose hrvatski mediji.

Svi su sa strepnjom čekali vesti iz haške sudnice, a kad je general popio otrov, znali su da je to kraj i da više neće videti "svog Bobišu", kako su ga zvali u detinjstvu.

- Tri dana plačem. Nemojte me ništa pitati. Eno vam Vesne Pusić i Stipe Mesića pa njih slikajte. Oni su za ovo sve krivi – rekla je starija gospođa, koja se zadesila pored generalove kuće, piše Slobodna Dalmacija.

Foto: Tanjug/AP

– Naš Slobodan bio je dobar čovek. Svakome je pomagao. Pa, vidite u ovoj njegovoj kući živi jedna mlada porodica. General im je dopustio da se usele. Žive tu otkako je on otišao u Hag. Gospođa Kaćuša jednom godišnje dođe u posetu. Oni čuvaju kuću i održavaju okućnicu. Pa i to je jedno njegovo dobro delo, a sudije u Hagu to nije bilo briga. Imaju oni svoje i sve rade na štetu Hrvata – kaže ona.

Ispred Praljkove rodne kuće je zastava Herceg-Bosne na pola koplja, plakatima su oblepljena ulazna kapija, kao i zapaljene sveće.

Osudiše pravog zdravog čoveka. On je spasavao svakoga ko je bio u nevolji, i Srbina i muslimana, nije gledao koje je ko vere i nacije. U Mostaru se vesele i sreća je velika tamo jer je umro ratni zločinac. To je sramota. Ma, da je jednu lepu reč neko sa istočne strane Mostara rekao. Niko! Eto, to je tako – rekao je Jago Iljić (80).

Foto: Wikimedia/Quahadi Añtó

– Ne valjaju ni naši Hrvati. Diže se glas kad se nešto dogodilo, ali tada je kasno. Sada su svi pametni, a puno ih je krivih što se general Praljak ubio. Šta su radili Pusićka i Mesić?! I sada šta će on reći, a bio je predsednik države – govori Jago, koji tvrdi da Hrvatima nikada nije bilo gore kao danas, još od vremena Franje Josipa.

– Naš general je bio ljudina. Eto mu kuće dole. Poznajem njegovu porodicu, stričeve i rođake koji žive u Mostaru. To su sve dobri ljudi. Ali, eto, dušmani su ga zatvorili u Hagu pa nam ovde nije mogao ni doći. A valjao je puno ljudima i pomagao svakome – kaže Jago.

Čapljinci bi pokop u Hercegovini, ali poštovaće Praljkovu želju, piše Slobodna Dalmacija.

– Sve je ovo sramotno i jadno. Hrvatska nije Hrvatska i komunisti opet vladaju. Hrvatska je Jugoslavija i šta dalje reći – kazao je Mladen Čilić, koji bi voleo da pokojni general Praljak svoje poslednje počivalište nađe u svojoj Hercegovini.

Foto: AP/Tanjug

S njim se slaže i Nikola Vasilj. Obojica su poznavala generala Praljka, kažu da su zajedno ratovali za obližnju kasarnu. Sve je to dokumentovano, kako kažu.

– General je slao humanitarne pakete na istočnu stranu Mostara, a vidite kako su mu to vratili – govori Čilić.

– Svakome je pomagao, nije ga bilo briga za nacionalnost. Štitio je srpske i muslimanske kuće. Nije dao da neko uzme ciglu. On je bio čovek – kažu Vasilj i Čilić.

Svi oni tvrde da je general Praljak heroj, nije zločinac. Ispred Opštine u Čapljini, oko spomenika hrvatskom kralju Tomislavu, zapaljene su sveće, u obližnjoj crkvi svetog Frane služena je i misa zadušnica, a već je pokrenuta inicijativa da se Trg hrvatske slobode preimenuje u Trg generala Slobodana Praljka.

Tako bi se Čapljina odužila generalu Praljku, koji je iako je živeo u Zagrebu, nikada nije zaboravio svoj rodni grad, svoje Grabovine u kojima se rodio i u koje je uvek rado dolazio.

Foto: Wikimedia/Vitek

GARDIJAN U ČAPLJINI

O rodnom mestu Slobodana Praljka pisao je i britanski Gardijan.

- Kao da je život ovde potpuno stao - rekao je novinarima opštinski zvaničnik Miro Jovanović i o Praljku dodao "bio je jedan od nas". U Čapljini, navodi se u tekstu, 20-godišnja kazna za Praljka smatra se šokantnim podbacivanjem pravde.

- Čapljina se nalazi u regionu koji se smatra središtem hrvatskom nacionalizma: ponižavajuća je šala da na stenovitim brdima zapadne Hercegovine ništa ne raste osim zmija, kamenja i ustaša - piše Gardijan opisujući detalje u mestu poput kafića koji su polepljeni plakatima sa Praljkovim likom i porukom "naš junak".

Ivan Buntić (59) ispričao je kako je s Praljkom bio zajedno u ratu i poručio da nije kriv.

- Bio je poseban čovek, poput grčkog heroja. Možda je znao da se događaju ratni zločini, ali nije mogao mnogo da učini - on je bio taj koji je pokušavao da povrati red. Svako je imao vojsku, svako je imao koncentracione logore - rekao je.

Foto: Tanjug/AP

I Marijana Vego (29) poručila je da je Praljak bio pravedan, piše Dnevnik.hr.

- Kao hrišćanka prvi put u životu mislim da je samoubistvo herojski čin. Sa decom sam zapalila sveće za njega. Ne kažem da nije bilo zločina, ali zločina je bilo na svim stranama - rekla je.

Praljkvo samoubistvo ima uticaj na šire područje od doline Neretve. Gardijan se tako osvrnuo na, kako pišu, mešovite poruke koje šalju, kako piše taj britanski list, naslednici Franje Tuđmana.

- Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da se mora priznati da su neki Hrvati činili zločine u Bosni, ali govoreći o Praljkovoj smrti rekla je da je taj čin duboko pogodio srca Hrvata. Premijer Andrej Plenković rekao je da je presuda UN-ovog suda duboka moralna nepravda. Plenković vodi političku stranku koju je osnovao Tuđman, a Grabar-Kitarović bila je članica dok nije izabrana za predsednicu - piše u tekstu.

Posetili su i mostarsku kancelariju HDZ-a i Vladimira Šoljića, ratnog ministra obrane Herceg-Bosne. On je Praljka opisao kao harizmatičnu i hrabru osobu.

Foto: Wikimedia/Igor Trklja

Drugi sagovornici Gardijana imaju nešto manje ružičaste uspomene kada je u pitanju Praljak. 38-godišnji umetnik Nedim Ćišić sa roditeljima i sestrom u ratu se skrivao kod prijatelja Hrvata iz Čapljine nakon što su pušteni iz logora koji su vodili Hrvati, piše Gardijan.

- Jednu noć smo čuli bum, bum, bum! To je bilo čudno jer nije bilo borbi u to vreme. A onda smo čuli da su muslimanske firme raznesene. Tada smo znali da moramo da odemo - priseća se.

37-godišnji konobar Armanj kao tinejdžer je ranjen u nogu iz snajpera. Ispričao je kako je "zbog čudovišta Praljka umrlo 14 članova njegove porodice.

- Uništili su naš most samo zato što smo imali drugačija imena - kaže.

A Mostar, piše Gardijan, i danas ostaje podeljen grad. Na istoku su Muslimani, a na zapadu Hrvati. Svi Hrvati, pišu, nisu skloni glorifikovanju Praljka, a njegova smrt ponovo je otvorila stare rane.

Foto: Wikimedia/Mhare

"PODRŠKA OSUĐENOM RATNOM ZLOČINCU"

U još jednom tekstu u kojem se analizira slučaj Slobodana Praljka, Gardijan se detaljnije osvrnuo na izjavu premijera Andreja Plenkovića.

- Presuda je proglašena "dubokom moralnom nepravdom" od strane hrvatskog premijera, a veruje se da je ovo prva izjava premijera neke države članice EU kojom se daje podrška osuđenom ratnom zločincu - piše Gardijan.

KOMEMORACIJA ZA PRALJKA

Za Generalski zbor Praljak je heroj. Čekaju informacije iz Haga kada stiže telo, piše Dnevnik.hr.

- Kada to bude poznato obavestićemo javnost kada i gde bi bila komemoracija. Planiramo da bi primereno mesto za komemoraciju bila dvorana Lisinski - kaže penzionisani general Josip Čuletić iz Hrvatskog generalskog zbora.

Holandska policija, ali i sud i dalje istražuju otkud Praljku otrov i kako ga je uneo u sudnicu.

Foto: AP/Tanjug

SAHRANA

Kako donosi Dnevnik HTV-a, Praljak je u pismu koje je pre dve godine stiglo njegovoj porodici želeo sahranu samo u prisutstvu njih i 12 prijatelja.

Kada će njegovo telo biti dovezeno u Zagreb nije poznato, pa se zato još ne zna ni datum sahrane. Ni na umrlici koju je porodica u petak objavila u novinama ne stoji datum.

Piše tek: "U sredu 29. XI. 2017. umro je SLOBODAN PRALJAK. Prema želji umrlog, sahrana će biti obavljena u krugu porodice. Kaća Praljak, žena Slobodana Praljka sa porodicom", prenosi T portal.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    4. decembar 2017 | 16:33

    Na Balkanu svi govore za "svoje" da su bili dobri ljudi, spasavali neduzne, ni ciglu nisu uzeli......pa neka nam onda poimenice kazu ko je ubio vise od 100000 ljudi I oko 2 miliona proterao sa svojih ognjista. I unistio privredu I buducnost.

  • nije vazno

    4. decembar 2017 | 16:34

    Ma jok,nije on kriv.Samo su Srbi zlocinci,cak i tamo gde ih nema.Svi nas pomagali samo se medjusobno pou.ijali i proterali.Humani neki ljudi,nema sta.Usput,dobro izrezirana predstava za mase,i sam Praljak je snimao filmove,tako da...

  • Kasper

    4. decembar 2017 | 14:59

    Pomozite meni glupom da shvatim.- Ako je pomagao svakom, i Srbima i muslimanima,pa protiv koga je onda ratovao?! Protiv Marsovaca?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA