≫ 

Misterija i simbolika zmija na vratima srpske crkve: Ovo nećete videti skoro nigde, šta znače reči na kapiji? (FOTO)

Kvaka se nalazi na kapiji crkve Svetog Nikole u Kistanjama

  • 9

Nešto neuobičajeno i nesvakidašnje zatekli smo na kapiji crkve Svetog Nikole u Kistanjama kod Knina. Navikli smo na razne ikonostase i duboreze, ali verujemo da ovo do sada niste videli. Na samoj kvaki ove svetinje izrezbarena je, ni manje ni više nego zmija.

Mnogi pravoslavci prave veliku grešku tokom posta, a da toga nisu ni svesni

Otac Jovan objasnio nam je zašto se baš ova životinja nalazi na samom ulazu u crkvu.

"Budite mudri kao zmija!", rekao je Isus Hrist! Verujem da je to povezano sa ovom rezbarijom. Često se uzimaju predmeti iz prirode kada je u pitanju stil gradnje - rekao je naš sagovornik, otac Jovan.

Foto: Telegraf

Kistanjci nisu preterano obraćali pažnju na ovaj detalj, ali kako kažu, drago im je što baš ova crkva prenosi velike reči Isusa Hrista.

- Nisam primetio tu zmiju na kvaki. Kapija je širom otvorena, pa nisam preterano ni obraćao pažnju na to. Drago mi je što ste primetili taj detalj, oduvek sam znao da je ova crkva posebna na neki svoj način - rekao nam je jedan meštanin.

Naime, biti mudar kao zmija znači da ne smemo da dozvolimo da nas te zmije prevare i na zlo odvuku od spasenja, to jest od Hrista.

Foto: Telegraf

Žezal ili žezlo je ukrašeni metalni štap koji se dodeljuje pravoslavnom episkopu na rukopoloženju, kao simbol vlasti i brige za povereno mu umno stado.

Na vrhu žezla je zmija sa dve glave, kao simbol mudrosti, a između njih je krst.

- Ko je prevario Evu da pojede plod sa drveta znanja? Pa zmija. I na vladičanskom štapu ili žezlu nalaze se dve ukrštene zmije, koje su simbol duhovne mudrosti - istakao je otac Jovan.

Daljinac

(Kristina Bezbradica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ALO

    5. decembar 2017 | 10:28

    Hrvatska minimalna plata dostiže prosečnu srpsku platu, srpski mediji ćute!Diže se minimalna plata u RH od naredne godine i biće 3620kn(479E) a prosečna plata je 870E! Znači minimalna hrvatska plata skoro stiže srpsku prosečnu platu pa gde bi sada hrvatima bio kraj da tog rata 90ih nije bilo?

  • Sale1971

    5. decembar 2017 | 11:58

    Sveto pismo jasno kaže koga zmija simbolički pretstavlja i ko će biti uništen kada Isus zmiji zgnječi glavu! Zmija je oličenje satane, koja je navela Evu i Adama da uzberu plod drveta spoznanja i tim činom se pobune protiv Boga!

  • Milo

    5. decembar 2017 | 10:28

    Zmija na vratima i šta sad?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA