"Hrvatima nije mesto u EU, oni slave zločinca"

- Njegovo javno samoubistvo je nastavak politike razaranja koja je karakterisala rat u Bosni i Hercegovini - piše Aftonbladet.

  • 28

Vodeći švedski dnevnik Aftonbladet objavio je žestoku kolumnu o slavljenju osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka u Hrvatskoj koju potpisuje Peter Kadhamar, jedan od najpoznatijih švedskih novinara i autor knjige o Srebrenici. Aftonbladet je jedan od najtiražnijih dnevnih listova Skandinavije koji svaki dan ima oko tri i po miliona čitalaca.

Sraman prizor na Trgu bana Jelačića u Zagrebu: Na spomenik zalepljen plakat sa slikom Praljka, a na njemu piše "JUNAK" (FOTO)

Kadhamar piše da je Hrvatska slavljenjem Praljka pljunula Švedsku i Evropsku uniju u lice, ali da i dalje voli evropski novac.

- Može se reći da je njegovo javno samoubistvo nastavak politike nihilizma i razaranja koja je karakterisala rat u Bosni i Hercegovini - objavio je Aftonbladet.

List podseća da je u haškoj presudi utvrđeno da su Praljak i ostali iz hercegovačke šestorke osuđeni za "dugi niz zločina: proterivanje civila, zatvaranje ljudi u logore, ubijanje i uništavanje imovine, korišćenje zarobljenika za rad i kao žive štitove, etničko čišćenje muslimanskog stanovništva."

Foto: AP/Tanjug

Naglašava se da je cela priča "o ratnom zločincu" mogla završiti Praljkovim samoubistvom, ali predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zbog toga je prekinula službenu posetu Islandu i onda izjavila da Praljkov čin udara u srce hrvatskog naroda, dok je premijer Andrej Plenković javno izjavio saučešće "porodici ubice".

Izražava se takođe šok što je u saboru održan minut ćutanja i što se na glavnom zagrebačkom trgu pod Praljkovom slikom pale sveće.

- To se događa u zemlji koja je članica EU-a, usred naše civilizovane demokratske zajednice. Sramotno. Kult mrtvog ubice pokazuje zastrašujući nedostatak demokratskih instinkta - piše kolumnist Aftonbladeta i onda dodaje: "Tužno je što je zemlja poput Hrvatske puštena u EU".

Nakon toga se Hrvatsku smešta u kontekst zemalja poput Poljske i Mađarske, u kojima je ugrožena demokratija, te Bugarske i Rumunije koje su "poznate samo po korupciji i izvozu prosjaka".

Reč je o jednom od najžešćih komentara objavljenih u stranim medijima o situaciji u Hrvatskoj, u kojem se proziva predsednica i premijer kao razlog negativnog hrvatskog imidža iz švedske perspektive.

Foto: P. Filipović

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаврило Принцип

    7. decembar 2017 | 00:22

    Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде.

  • Dado CZ.Lj...

    7. decembar 2017 | 00:04

    E, tesko mi ovo ide, al svaka im cast, po pitanju postovanja svojih generala i boraca, samo se mozemo ogledat, kako ostaju verni svojim ljudima... Nasi bi vecina, nase geneale osudili i gore od one bruke od suda u haagu... A ja samo jako kazem ZIVEO G.GENERAL RATKO MLADIC I VELIKO TI HVALA ZAUVEK!

  • Mila

    6. decembar 2017 | 23:52

    Konačno neko da prizna i javno kaže

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA