Nestao ratni dnevnik u BiH u kojem se detaljno opisuju ratni zločini počinjeni nad Srbima

Tomić kaže da je to praktično svedočenje, pored ostalog, i o zločinima svih 13 osumnjičenih za zločine u Konjicu nad Srbima,

  • 15

Iz Tužilaštva BiH nestao je original dnevnika koji je o ratnim zbivanjima u Konjicu, pre svega kad je reč o ratnim zločinima nad Srbima, rekao je za "Večernje Novosti" advokat Dušan Tomić.

Uhapšeno 13 osoba osumnjičenih za zločine nad Srbima: Velika policijska akcija u BiH

- Dnevnik je pisao Miralem Macić, nekadašnji pripadnik policije i Armije BiH u Konjicu - rekao je Tomić, koji je svojevremeno zastupao porodice oštećenih, a zatim i samog Macića, kad je prvobitno izašao iz zatvora.

Tomić podseća da je Macić osuđen na 17 godina zatvora, jer je proglašen odgovornim za ubistvo četvoročlane porodice Punković iz Konjica.

- Dugo sam posle tog suđenja razgovarao sa Macićem, koji mi je u jednom trenutku rekao da se pokajao. Rekao sam, ako je tako, napiši svojom rukom dnevnik i neka ostane svedočanstvo o svemu onome što se događalo u Konjicu tokom rata i kakvi su zločini činjeni, pre svega prema nedužnim srpskim civilima. Miralem je to i učinio, i to precizno, jasno i sa niz argumenata i detalja. I taj dokument u vidu dnevnika dostavljen je Tužilaštvu BiH - kaže Tomić.

Foto: Profimedia/Corbis

Tomić kaže da je to praktično svedočenje, pored ostalog, i o zločinima svih 13 osumnjičenih za zločine u Konjicu nad Srbima, kojima je na zahtev Tužilaštva BiH sud odredio pritvor.

- Simptomatično je da je original dnevnika nestao, a još u januaru 2012, kad je iznenada u zatvoru Busovača umro Macić, tvrdio sam i ostajem pri tome da je otrovan, kako ne bi i neposredno svedočio o zločinu i zločincima - kaže Tomić.

- Miralem Macić je u svom dnevniku naveo i svoju ulogu i odgovornost u tim zločinima. Neko se dobro potrudio da original nestane, ali u dogovoru sa postupajućim tužiocem sve ćemo učiniti da validnost fotokopiranog dokumenta bude maksimalno verodostojna - kaže Tomić.

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    7. decembar 2017 | 11:43

    Bas me cudi kako da bas taj dnevnik nestane ? Videli smo sinoc koliko vredi rec bakira alijinog , on je od babe prvo naucio da laze pa sve ostalo sto je lose.

  • Wien

    7. decembar 2017 | 12:13

    Sta je tu novo..???...ubijali su svoje ljude da bi Srbe optuzili za vrijeme rata..ugledni advokat je protjeran iz Bosne a sin mu je na robiji samo zato sto je progovorio o sevama i zlocinima istih i sto tvrdi da su seve jos i te kako aktivne...u sluzbi babe Alije a danas sina Bakira....

  • nije vazno

    7. decembar 2017 | 11:58

    Pa dobro advokati,nije vam slucajno palo na pamet da kopirate u vise primeraka i overite njegovim potpisom.To,valjda spada u rutinu u vasoj i bilo kojoj administrativnoj struci.Umesto toga,vi dokaze pravo u ruke...Zalosno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA