BiH na udaru tornada: Stručnjaci upozoravaju na sve češće orkanske vetrove

Prema rečima meteorologa Nebojše Kuštrinovića, do sada su urađena dva nacionalna klimatska izveštaja u kojima je navedeno da će doći do pojačanja intenziteta vetrova na ovom području

  • 4

Stručnjaci upozoravaju da je područje BiH izloženo jakom uticaju vetrova koji imaju orkansku snagu i koji će u narednom periodu sve češće pogađati ovu zemlju.

Banjaluka na udaru nevremena drugi dan zaredom: Jak vetar obarao drveća, nosio krovove, najmanje troje povređeno!

- Ovo će se u budućnosti dešavati sve češće i češće. Možemo očekivati mala tornada, kakvi su nedavno zabeleženi u Gradišci. Za ovo možemo kriviti klimatske promene, promenu energetskog bilansa u atmosferi, kao i naš geografski položaj. Udari vetrova mogu biti i jači nego što su sada zabeleženi, pogotovo u mestima više nadmorske visine - rekao je za Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci i član Klimatskog ekspertskog tima, pišu Nezavisne.

Printksin: Youtube/Aleksandar Uzelac

Prema rečima meteorologa Nebojše Kuštrinovića, do sada su urađena dva nacionalna klimatska izveštaja u kojima je navedeno da će doći do pojačanja intenziteta vetrova na ovom području, što potvrđuju i tri mala tornada koja su proteklih godina pogodila Prijedor, Maglajane i Popovo polje.

- Vetar sa olujnim udarima će tokom jutra jenjavati, biće slab do umeren, uglavnom severnih smerova - izjavio je juče Igor Kovačić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

On napominje da će trenutna fronta doneti i obilnije padavine, oko 20 do 30 litara po metru kvadratnom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nira

    13. decembar 2017 | 10:07

    Dok ke bilo šuma u BiH nije bilo ni jakih vjetrova a kamoli tornada kako je počeo rat vrši se bespravna sječa a niko nepošumljava bar bih uvela prisilno pošumljavanje kao kaznu mladim delikventima.

  • mama

    13. decembar 2017 | 09:26

    Sjecete sumu aaa

  • Здрав разум

    13. decembar 2017 | 09:01

    То иде уз EU!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA