Rat Albanaca sa Hrvatima i Crnogorcima na Jadranu: Imaju novi način da uništavaju sve - ĐUBRE (VIDEO)

Već duži niz godina obala grada Dubrovnika suočava se sa ekološkom katastrofom izazvanom enormnom količinom smeća i plutajućeg otpada koje velikom većinom potiče iz Albanije

  • 16

Mina iz Drugog svetskog rata, trup kita, komadi drveća, grane, lišće, plastične boce, komadi plastike, samo su deo velikih količina smeća koje je more poslednjih dana nanelo na hrvatske obale južnog Jadrana, posebno u području Dubrovnika. Mnogi su se zapitali odakle i kako stiže toliko zagađenje.

More izbacilo ogromnu minu na poznatu dubrovačku plažu: Opasna eksplozivna naprava izazvala pravu pometnju (FOTO) (VIDEO)

Dr Hrvoje Mihanović, stručnjak za fiziku mora iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo je podsetio da je slična pojava zabeležena i 2010. kada su velike količine smeća iz Albanije zatrpale brojne plaže u južnom Jadranu, ali i neke u srednjem i severnom.

- Posebno se to dogodilo na plažama koje su okrenute prema jugoistoku. Bilo ih je na Mljetu, na Pelješcu, pa čak i na Dugom ostrvu. Ono je uglavnom stiglo iz Albanije - rekao je Mihanović za Index.

- To je posledica dve pojave. Prva je da uz našu obalu u površinskom sloju prevladava strujanje od jugoistoka prema severozapadu. To je ciklonalno strujanje, koje se naziva istočnojadranska struja. Ona se niz italijansku obalu spušta nazad prema jugu. Zahvaljujući njoj, zagađenje reke Po ne utiče na naše obale, posebno u južnijim delovima Jadrana, ali zagađenje iz Albanije utiče. Drugi važan činilac su velike padavine koje su izazvale plavljenje u albanskim rekama. One su sa sobom ponele smeće iz ilegalnih odlagališta otpada. Reke, poput Bojane na granici Albanije i Crne gore, donele su to smeće u Jadransko more, a potom su ga struje i jako jugo naplavili na naše obale - protumačio je splitski stručnjak za međudelovanje atmosfere i mora i dinamiku priobalnog područja.

Zbog ogromne količine otpada pristiglog iz Albanije i ekološke katastrofe koja preti Jadranu, hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica zatražila je od Evropske komisije i Evropske agencije za prirodnu sredinu hitnu reakciju, piše N1.

Već duži niz godina obala grada Dubrovnika suočava se sa ekološkom katastrofom izazvanom enormnom količinom smeća i plutajućeg otpada koje velikom većinom potiče iz Albanije, te se prilikom jakog južnog vetra i jakih kiša nanosi u dubrovačku luku, ali i hrvatska ostrva Korčulu, Mljet, Šipan, Koločep, Lastovo, Vis, Šoltu, poluostrvo Pelješac i južni deo hrvatskog Jadrana. Veliku većinu tog otpada čini plastika, koja se se vremenom fragmentiše i kao mikroplastika ostaje u moru stotinama godina.

Iako je Albanija potpisnica Barselonske konvencije o zaštiti morske okoline i obalnog područja Sredozemlja, količina albanskog otpada se ne smanjuje i u sve većoj meri nanosi štetu hrvatskoj obali, stanovnicima, i morskoj flori i fauni.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

CRNOGORSKA OBALA

Jedna od najpoznatijih budvanskih plaža - Brijeg od Budve, poznatija kao Ričardova glava, pretvorena je u deponiju.

More je prethodnih dana, usled jakog nevremena, izbacilo na obalu ogromnu količinu smeća tako da su neke od najpoznatijih plaža više ličile na deponije nego na mesta za odmor.

U otpadu koji se nalazi na ovoj plaži ima i medicinskog otpada iz Albanije.

I na plaži u Bečićima more je izbacilo veliku količinu otpada.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lule

    21. decembar 2017 | 23:59

    Pa dragi Hrvati i braco Crnogorci da vam pozelim da sa komsijama Albancima lepo saradjujete i jako, jako dugacko. Konacno se nasao neko vama slican, konacno imali su ovih mutnih godina svu vasu ljubav i podrsku, red je da vam vrate pravom merom, svako prijateljima vraca ono sto ima.

  • Janaćko

    22. decembar 2017 | 01:27

    Praviće svi oni Srbiju od blata!

  • Lily

    22. decembar 2017 | 07:28

    Pokloni od "prijatelja". Tražili ste, dobili ste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA