Promena kursa makedonske politike: Zaev izjavio da se odriče tvrdnje da je Makedonija jedini naslednik Aleksandra Velikog

Američka agencija podseća da je od sticanja nezavisnosti od Jugoslavije 1991. godine, Makedonija tvrdila da polaže pravo na bar na deo nasleđa najpoznatijeg vladara antičke Makedonije

  • 20

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je spreman da se odrekne tvrdnje da njegova zemlja jedina polaže "pravo na nasleđe Aleksandra Velikog", kako bi pomogao da se reši 26-godišnji spor sa susednom Grčkom oko pitanja imena Makedonije.

Makedonski premijer stigao u Beograd: Sve dok smo zajedno i na strani mira - nemamo problem!

- Odričem se (tvrdnje) da je Makedonija jedini naslednik Aleksandra. Istorija pripada ne samo nama, već i Grčkoj i mnogim drugim zemjama - rekao je Zaev u televizijskom intervjuu u petak uveče, prenosi AP.

Foto: Wikipedia / Ruthven

Američka agencija podseća da je od sticanja nezavisnosti od Jugoslavije 1991. godine, Makedonija tvrdila da polaže pravo na bar na deo nasleđa najpoznatijeg vladara antičke Makedonije, što je razbesnelo Grke koji na ime Makedonija gledaju kao na skrivene ekspazionističke pretenzije na region Makedonija u severnoj Grčkoj.

Grčka je, zauzvrat, stavila veto na članstvo Makedonije u NATO.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gidri

    23. decembar 2017 | 18:09

    Pa davljenik se za slamku hvata. Tako i ovaj tzv. mlad narod mora da stvori neku istoriju. Zato i onoliko brdo kojekakvih spomenika po Skoplju. A u stvari taj geografski pojam naseljavaju etnicki Makedonci, tj. Grci, Srbi, Bugari, Siptari, Cincari, Vlasi, Cigani i jos neke manje zajednice. Ali Srbiji treba slomiti kicmu i tim putem, jer je Vardarska Makedonija ustvari Juzna ili Stara Srbija..

  • Janaćko

    23. decembar 2017 | 18:11

    Kad politika prekraja istoriju znači da se zlo sprema

  • aleksandar

    23. decembar 2017 | 18:42

    i mi tvrdimo da je Kosovo SRbija pa nije.. isto i Makedonci da su anticki ali nisu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA