Danas počinje igra živaca u Piranskom zalivu: Napetost raste, ribarima data uputstva kako da se ponašaju

Hrvatska tu odluku ne priznaje i odbija da je sprovede, dok je Slovenija najavila da će postupiti po odluci i u tu svrhu donela niz pratećih zakona

  • 33

Danas ističe rok za primenu arbitražne odluke o granici na moru i kopnu između Slovenije i Hrvatske, i dok je Ljubljana najavila da će započeti primenu te odluke, Zagreb se tome protivi i poziva na uzdržavanje od bilo kakve primene jednostranih mera, koje bi, kako su upozorili, mogli da dovedu do incidenata.

Ne može da se pomiri sa činjenicom da sada živi u Hrvatskoj: Joško je najtužniji čovek nakon presude o Piranskom zalivu (FOTO)

Prema izveštajima hrvatskih medija, istarski ribari su rano jutros isplovili da pokupe svoje mreže u Piranskom zalivu, odnosno Savudrijskoj vali, kako taj zaliv nazivaju Hrvati, incidenata nema, ali ima napetosti.

Zagrebački Večernji list piše da u odnosima Hrvatske i Slovenije počinje razdoblje koje će pokazati koliko su zvaničnici dveju strana zreli i odgovorni i postavlja pitanje šta, ako bude incidenata. Hrvatska policija, piše list, dužna je da čuva svoju državnu granicu i to će činiti.

Danas je, naime, tačno šet meseci od kada je arbitražni sud doneo odluku u vezi sa granicom, koja je do danas trebalo da počne da se primenjuje. To se, međutim, nije dogodilo. Hrvatska ne priznaje arbitražno odluku a argumentacija za to je da je jednoglasnom odlukom Sabora, Zagreb izašao iz arbitraže nakon što su isplivale nepravilnosti u postupku na slovenačkoj strani.

Foto: Wikipedia/Rude

Budući da Slovenija insistira na sprovođenju odluke i odbija pozive hrvatske na dijalog i bilateralni dogovor, predstoji, očito, igra živaca u kojoj će obe strane dobro motriti na postupke druge strane, piše Večernji.

I nakon poslednjeg sastanka premijera dveju država, Mire Cerara i Andreja Plenkovića u Zagrebu prošle sedmice, Slovenija je ostala pri stavu da će odluku početi da primenjuje u predviđenom roku i za taj postupak pripremila set zakona koji su u međuvremenu usvojeni u parlamentu. Taj set zakona danas stupa na snagu, a ključni je onaj kojim bi se granica s Hrvatskom upisala u službenu evidenciju granica i onaj o zemljišnim knjigama.

Zakon o morskom ribarstvu predviđa izdavanje dozvola za privredni ribolov. S tim dozvolama slovenački ribri bi lovili do Limskog kanala, a hrvatski u slovenskom teritorijalnom moru.

Poslednji od niza zakona reguliše prava stanovništva na delu koji je “pripao” Hrvatskoj. Prvenstveno je reč o kopnu gde je arbitražni sud redom udovoljio hrvatskom zahtevu da granična crta sledi katastarsku granicu.

Slovenski premijer Miro Cerar je, podseća list, na sastanku u Zagrebu sa svojim hrvatskim kolegom Plenkovićem kazao da će je “sprovoditi gde nije potreban pristanak Hrvatske”.

Foto: Tanjug / AP

"Pitanje svih pitanja je hoće li se Slovenija pritom koristiti silom, posebno za razgraničenje u Savudrijskoj vali gde se Hrvatska vodi crtom ekvidistance, a Slovenci odlukom suda da im pripada 2/3 zaliva", piše list. Za iskusne međunarodne pravnike, kako navodi, nema dileme, tako nešto je, smatraju, nedopustivo.

Hrvatska je juče diplomatskom notom Ministarstva spoljnih i evropskih poslova pozvao Sloveniju na uzdržanost i izbegavanje incidenata.

- Nasilno sprovođenje ili nametanje odluke suda jedne strane suprotna je međunarodnom pravu - jasan je profesor Stefan Talmon, advokat, inače, profesor na Oksfordu i Univerzitetu u Bonu.

Talmon se bavi međunarodnim javnim pravom, rešavanjem međunarodnih sporova te pravom mora. On kaže da je očito da se na Hrvatsku vrši pritisak pretnjom veta na članstvo te zemlje u OECD-u ali i pretnje da će tužiti Hrvatsku sudu EU za kršenje evropskog prava.

Argumentaciju crpe iz aneksa Pristupnog sporazuma EU i Hrvatske u kojem se govori o izlovu ribe, a kvote bi trebalo primenjivati kad na snagu stupi arbitražna odluka. Za Hrvatsku je, pak, ta argumentacija ništavna jer za njih arbitražne odluke nema.

Printskrin: Youtube

Prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans naglasio je da je prioritet izbeći incidente dok se ne postigne bilateralni sporazum o granici.

Večernji primećuje da je uostalom, u EU niz nerešenih graničnih pitanja, ali države normalno žive.

Nerešena granica nije problem sve dok se ne instrumentalizuje u političke svrhe, a tada su privremeni dobitnici političari, a dugotrajni gubitnici narodi, zaključak je Večernjeg.

UPOZORENJE RIBARIMA

I premijer Plenković je juče pozvao zvaničnu Ljubljanu na uzdržanost i izbegavanje incidenata, a istarska policija je održala sastanak sa ribarima na kojem im je dala uputstva kako da se ponašaju na moru.

Foto: Wikipedia/Alen Ištoković/Themightyquill

Slovenačka policija u Piranskom zalivu upozorila je rano jutros dva hrvatska ribarska broda da se nalaze u nedozvoljenim vodama, odnosno u delu mora koje je arbitražnom odlukom o granici sa Hrvatskom pripalo Sloveniji.

Kako prenosi hrvatski portal 24sata, dva broda su bila pod pratnjom policije, koja je činila tampon zonu između ribara i slovenačke policije.  Ribari su se nakon obavljenog posla nesmetano vratili u luku, a kako je na tom delu Jadrana najavljeno loše vreme, ne očekuje se da će oni danas ponovo da isplovljavaju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivojin

    29. decembar 2017 | 11:39

    Dalmacija Italijanima, Istra Slovencima, Stavovima Srbima i eto svi lepo zadovoljni 😉.

  • Kanda

    29. decembar 2017 | 17:46

    E, sada da vidimo junaštvo kifličara, kada su pod lupom onih koji su im dodelili državu.

  • Dux Totius

    29. decembar 2017 | 21:50

    Nikako da shvatim zašto se vi Srbi stalno češete gdje vas ne svrbi....kakve vi veze imate sa morem i pomorskom granicom....kad ste vi tamo daleko...daleko od mora!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA