≫ 

POČINJE POMORSKI RAT U PIRANSKOM ZALIVU: Slovenci više neće upozoravati hrvatske brodove koji pređu granicu, slede sankcije

Sprovođenje je prvo krenulo na morskoj granici za koju Slovenci smatraju da su je arbitri precizno utvrdili

  • 33

Slovenačke vlasti od danas su krenule u jednostrano sprovođenje arbitražne odluke o granici s Hrvatskom. Radi se, podsetimo, o odluci Arbitražnog suda koju Hrvatska ne priznaje, a po kojoj je pola Savudrijske vale pripalo Sloveniji.

Danas počinje igra živaca u Piranskom zalivu: Napetost raste, ribarima data uputstva kako da se ponašaju

Sprovođenje je prvo krenulo na morskoj granici za koju Slovenci smatraju da su je arbitri precizno utvrdili. Slovenci najavljuju, prenosi HRT, da brodove koji pređu granicu više neće upozoravati nego - sankcionisati.

Tri hrvatska brodića u pratnji policijskog plovila isplovile su u subotu oko 7 sati na područje Savudrijske vale, koje Slovenci smatraju svojim teritorijalnim vodama, kako bi izvukli mreže koje su u petak bacili u more. Mreže su podigli, pa se s ulovom vratili u matičnu luku.

Printskrin: Youtube/Tera TV

Ribari iz Savudrijske vale navode kako je na more danas izašao i brod slovenačke inspekcije. Ali, hrvatske ribare je i u jutrošnjem isplovljavanju pratio brodić hrvatske policije.

VRATILI SE S ULOVOM U MATIČNU LUKU

- Po dolasku na mesto gde su se nalazile mreže stiglo je odmah i jedno plovilo slovenačke policije, odnosno slovenačke ribarske inspekcije, ali posle našeg upozorenja da se nalazi u hrvatskim teritorijalnim vodama, napustilo je tu poziciju. Svi su se razišli, a hrvatski ribari podigli su svoje mreže koje su se nalazile na tom području pa se s ulovom vratili u matičnu savudrijsku luku - kazao je policijski načelnik Kozlevac.

NIJE BILO INCIDENATA

- Sve je bilo isto, samo smo na svaki brod imali jedan naš patrolni. Oni su se približavali, nešto više snimali, obišli brodove i vratili se natrag. Nije bilo nikakvih incidenata - rekao je savudrijski ribar Ecio Kocijančić.

Načelnik sektora za granicu istarske PU u petak uveče novinarima je rekao da je hrvatska policija kod svake povrede crte razgraničenja od strane slovenačkih plovila postupala uobičajeno, odnosno izdala im upozorenje da se nalaze u hrvatskim teritorijalnom vodama. Posle upozorenja slovenački brodovi su svaki put napustili teritorijalne vode Republike Hrvatske.

Daljinac

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivojin

    30. decembar 2017 | 14:01

    Sad bi lepo bilo da nas SLOVENCI POZOVU KOD NJI NA MORE ⚓ I ONI SU U BG LEPO DOCEKANI AJ ZIVELI. 👏

  • Mikac

    30. decembar 2017 | 14:43

    Hrvati su dobili arbitražu ali opet neće slovencima da daju ni cent mora i svaka čast na tome! Inače sve na obali je hrvatsko i bogastvo polja i šuma a slovenci koji su pokrenuli arbitražu da lažu i uzmu izlaz na otvoreno more eto nemaju ga i nikada ga neće ni imati i još moraju da se sele iz hrvatske zemlje i to svojevoljno ko i srbi 95g samo što ovog puta Slovenija će za to da im plati a ne da šalje vojsku po njih? Uvježbavanje bijega iz Krajine - srpanj 1995-Youtube

  • mastodane

    30. decembar 2017 | 14:59

    Clanice Evrope,ne priznaju Evropu i njihove odluke???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA