Hrvatski veroučitelj se branio ćutanjem: Zbog izazivanja mržnje i diskriminacije prema Srbima i Muslimanima preti mu 3 godine zatvora (VIDEO)

Deca koja su 29. novembra prisustvovala času veronauke za sada nisu među svedocima, a nagađa se da im roditelji ne bi dozvolili da svedoče protiv veroučitelja

  • 4

Veroučitelj OŠ "Matija Gubec" u Zagrebu Krešimir Bagarić (38), koji je u petak saslušan zbog optužbi da je na času veronauke u novembru prošle godine đacima, između ostalog, govorio da bi trebalo obesiti bivše predsednike države Ivu Josipovića i Stepana Mesića, kao i ministarku spoljnih poslova Vesnu Pusić, branio se ćutanjem.

Hrvatska šokirana predavanjem veroučitelja: Hitno pokrenuta procedura za njegov otkaz (VIDEO)

Državno tužilaštvo je za njega tražilo pritvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke i ponavljanja dela, ali je sudija zagrebačkog Županijskoga suda pritvor od 15 dana odredio samo zbog opasnosti od uticaja na svedoke. Navodno je u pitanju samo jedan svedok, a reč je o zaposlenoj u pomenutoj školi.

Bagariću se na teret stavlja da je "svestan svog uticaja i autoriteta kao nastavnik, u nameri da izazove netrpeljivost i spremnost na nasilno ponašanje prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske veroispovesti, podučavajući decu kao veroučitelj iznosio diskriminatorske stavove i iskazivao prezir i snishodljivost prema pripadnicima spomenute nacionalnosti i veroispovesti".

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Pozivajući se na nezvanične informacije Jutarnji list piše da deca koja su 29. novembra prisustvovala času veronauke za sada nisu među svedocima.

Naime, hrvatski mediji su objavili da su roditelji đaka kojima je veroučitelj Krešimir Bagarić govorio neprikladne propovedi zabranili svojoj deci da svedoče o celom slučaju.

Snimak koji je index.hr objavio, a na kom se čuje kako veroučitelj iznosi pohvale na račun Ratka Mladića i navodi da je trebalo ubiti Ivu Josipovića, Stipu Mesića i Vesnu Pusić, nije validan dokaz na sudu.

Foto: Tanjug/AP/Peter Dejong

Zbog toga je, kako se navodi, bilo neophodno da učenici samo potvrde da je Bagarić sve to rekao kako bi protiv njega bila podignuta krivična prijava.

Za spomenuto krivično delo zakon propisuje kaznu do tri godine zatvora.

Da podsetimo Index je objavio snimak u kom spomenuti veroučitelj deci na času iznosi svoje ekstremističke političke stavove i pritom poziva na nasilje. Bagarićevo divljanje na nastavi u jednom odeljenju osmog razreda, snimio ga je jedan od učenika. Bagariću ovo nije prvi put da se tako ponaša, pa je dete skupilo hrabrosti da snimi veroučitelja i dostavi snimak Indexu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mitka

    3. januar 2018 | 04:58

    Bravo za dečka koji je snimao!

  • Dado CZ.Lj...

    3. januar 2018 | 02:02

    Pa samo mi ne znamo da postujemo svoje Generale, koji da nije bilo, nebi ni postojali u nekim delovima bih... Poslat cu mu nalepsu sliku generala Ratka, da mu pravi drustvo u celiji...

  • bed blu

    3. januar 2018 | 07:55

    Nažalost,izvući će se, on je samo produžena ruka šovinističke vlasti, govori ono što ovi na vrhu misle, a ne smeju da kažu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA