TAJNA NAPUŠTENE PLANINSKE ŠAHTE: Misterija traje mesecima, još nije otkriven identitet pronađene MUMIJE

Telo je počelo da prelazi u dublju fazu mumifikacije, što je za istražitelje bio jasan pokazatelj da je smrt nastupila najmanje dve sedmice pre nego što je telo bilo pronađeno

  • 2
Foto: D. Joksić

Početkom novembra prošle godine jedan planinar je pored puta do takozvanog Sunčevog grada, na jugozapadnim obroncima brda Vodno iznad Skoplja, u napuštenoj i takoreći sakrivenoj šahti dubokoj dva metra pronašao ljudske ostatke. Kada su policajci izašli na uviđaj, bili su više nego iznenađeni - telo nepoznate osobe je bilo mumificirano.

MISTERIJA MUMIJA JEDINSTVENIH NA BALKANU: Albanci ne dozvoljavaju da se otkrije istina o njima! (FOTO)

S obzirom na očuvanost tela, inspektori su verovali da će lako rešiti ovaj zagonetni slučaj, ali nije bilo tako.

Od tada je prošlo više od dva meseca, a njih i dalje muče brojna pitanja – kako je ta osoba zavrišla u šahti, da li je slučajno pala, ili ju je neko ubio i tu bacio. Osim dilema o uzroku smrti, još uvek se ne zna ni identitet, ni pol, niti rasa mumificirane osobe.

Istražitelji kažu da se iz Instituta za sudsku medicinu čeka biohemijska analiza leša. Ona bi trebala da da određene smernice i pokaže da li u organizumu pokojnika ima određenih štetnih supstanci koje su možda uzrokovale njegovu smrt.

Patolozi sa sudske medicine su pol nepoznate osobe utvrdili na osnovu postavljenosti kostiju na kukovima, ali to još ne garantuje o kome se radi, muškarcu ili ženi. Koža i meso pokojnika sapolja je bila suva, a na rukama oštećena, pa je bilo nemoguće utvrditi identitet prema otiscima pristiju, a nepoznata je i rasa pokojnika.

Foto: Wikipedia/Dickelbers

Telo je počelo da prelazi u dublju fazu mumifikacije, što je za istražitelje bio jasan pokazatelj da je smrt nastupila najmanje dve sedmice pre nego što je telo bilo pronađeno. Brzoj mumifikaciji doprineli su pogodni vremenski uslovi u novembru. Temperatura se kretala oko 25 stepeni, a ni noći nisu bile hladne. Bilo je dosta sunca i vetra, što je ubrzalo fazu mumifikacije.

Jedina nada tačnog utvrđivanja identiteta nepoznate osobe je opšta karakteristika tela i njegova dužina, DNK analiza i vilica.

Patolozi iz Instituta za sudsku medicinu su svoj nalaz prosledili Osnovnom javnom tužilaštvu Makedonije, odakle su kratko saopštili da se „prema prvim rezultatima dosadašnjih veštačenja pronađenih ljudskih ostataka, najverovatnije radi o muškoj osobi“. Dodali su da se vrše dopunska ispitivanja u pravcu utvrđivanja identiteta pronađene osobe i druge analize radi utvrđivanja uzroka smrti.

Bivši direktor Instituta za sudsku medicinu, profesor dr Aleksej Duma je za portal sudstvo.mk izjavio da se sa ljudskog tela, iako je pronađeno u mumificiranom stanju, može otkriti da li je smrt nastupila nasilnim putem ili ne.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

- Na primer, ubodna rana od oštrog predmeta, polomljena kost ili prostrelna rana, bez obzira što su i unutrašnji organi mumificirani, iza sebe ostavljaju jasan trag ako su bili izloženi spoljašnjem „faktoru“ - objašnjava profesor Duma.

Policijski inspektori ne odbacuju mogućnost da se možda radi o strancu, ili prijavljenom nestalom makedonskom državljaninu, ali kažu da je još rano o tome govoriti pošto nije mali broj iščezlih osoba.

Prema policijskim analizama, od januara do septembra prošle godine u Makedoniji je bilo prijavljeno da je nestalo 325 građana. Od tog broja 311 su pronađeni živi ili mrtvi, a za 14 se još uvek traga. U istom periodu prošle godine u Skoplju je nestalo 203 osobe, otkriveno je njih 186, a o 17 nema ti traga ni glasa.

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nino

    4. januar 2018 | 18:58

    Nije mi jasno kako ne mogu da utvrde bar pol tog lesa a bio je ziv pre dve nedelje kako kazu .

  • Pedja

    4. januar 2018 | 17:59

    Da nije neko od Nemanjica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA