Albanski jezik još uvek ne može službeno da se koristi u Makedoniji: Zakon nije usvojen, parlament nema kvorum

Treba da glasa najmanje 61 poslanik od 120 koliko ih ima u Sobranju

  • 4

Zbog nedostatka kvoruma makedonski parlament ponovo nije usvojio predloženi Zakon o upotrebi jezika o kojem je rasprava započeta krajem prošle godine.

Zaev se vraća na Tiransku platformu: Albanski jezik izjednačava sa makedonskim?!

- Komisija za evropska pitanja i Zakonodavni odbor nisu dostavili dodatne predloge pošto nisu usvojeni amandmani kojim se predviđaju izmene i dopune ovog zakona. Ali pošto je jasno da nemamo kvorum, glasanje će se održati u četvrtak - izjavio je predsednik makedonskog parlamenta Taljat Džaferi.

Za usvajanje ovog zakona koji uvodi albanski jezik u službenu upotrebu u Makedoniji, treba da glasa najmanje 61 poslanik od 120 koliko ih ima u Sobranju.

Makedonski mediji tvrde da parlament ima potrebnu većinu za usvajanje pomenutog zakona, ali da zbog obaveza neki poslanici nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sednici. Napominje da predloženi zakon nije usvojen iako su i neki poslanici albanske opozicije bili spremni da ga podrže.

Makedonska opozicija nije bila prisutna, a lider najuticajnije VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski je ranije danas najavio da ova stranka u znak protesta zbog hapšenja nekolicine svojih poslanika neće prisustvovati skupštinskim zasedanjima.

Foto: Tanjug/AP, pixabay

VMRO se, inače, protivi usvajanju Zakona o jeziku, koji, između ostalog, će omogućiti da albanski prvi put bude korišćen kao zvanični jezik u makedonskoj vladi, u govornom i pisanom obliku, a isti tretman će imati i u parlamentu i drugim organima centralne vlasti.

Zvanična upotreba albanskog jezika formulisana je kao "jezik koji govori više od 20 procenata stanovništva".

Takođe će se primeniti na sve vodeće državne institucije i u lokalnim zajednicama u kojima živi više od 20 posto pripadnika albanske manjinske zajednice.

Albanski jezik neće se koristiti na novčanicama i na uniformama vojske.

Što se tiče policijskih uniformi, zdravstvenih radnika i vatrogasaca, albanski jezik će se kao zvanični jezik koristiti samo u opštinama u kojima živi više od 20 odsto pripadnika albanske manjine.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    9. januar 2018 | 20:07

    Zaevu se crno pise, sam se smestio izmedju dve sile, ne vole ga ni Siptari, a ne vole ga ni Makedonci. Obecao se i Siptarima, a obecao se i Makedoncima. Sta god da uradi jedna strana nece biti zadovoljna. To je rezultat njegove prevelike zelje da se po svaku cenu docepa vlasti, uspeo je a da li je vredelo saznace Zaev vrlo brzo.

  • Marijana Bakov

    9. januar 2018 | 20:36

    Manedonija pripada makedoncima kakav albanski jezik?

  • penzioner

    11. januar 2018 | 01:06

    E bato...okrebuli ste ledja sami sebi a kamoli nama...sve se vraca sve se placa,pindzur republ(lj)ika.Uzmire hitno u razmatranje povlacenje priznanja tzv kvazi drzave Kosovo,mozda vam bude lakse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA