Sveti Sinod Grčke pravoslavne crkve protiv upotrebe imena Makedonije

Episkop Jeronimos rekao je da crkva ne može da ostane "ravnodušna" prema ovom, kako smatraju, značajnom nacionalnom pitanju

  • 5

Sveti Sinod Grčke pravoslavne crkve je, nakon današnje sednice, saopštio da "neće prihvatiti" upotrebu imena "Makedonija" kao deo rešenja oko pitanja naziva te bivše jugoslovenska republike, prenosi grčka agencija ANA.

Da li će se ovako ubuće zvati Makedonija? Ovo ime je jedna od opcija, do kraja januara predlog za novi naziv države

Prethodno je episkop Jeronimos rekao da crkva ne može da ostane "ravnodušna" prema ovom, kako smatraju, značajnom nacionalnom pitanju.

Od crkvenih velikodostojanika se, kako piše grčki "Katimerini", očekivalo da potvrde raniji stav crkve koja se generalno protivi upotrebi naziva Makedonija u imenu te bivše jugoslovenske republike. Inače, Sinod Grčke pravoslavne crkve okuplja 12 mitropolita i episkopa.

SPEKULACIJE OKO IMENA, NASTAVLJAJU SE PREGOVORI

Portparol grčke vlade negirao je ranije medijske spekulacije da je prihvaćen predlog da se Makedonija preimenuje u "Republika Nova Makedonija", javili su grčki mediji. On je rekao da su to spekulacije, ali da će pregovoriti nastavljeni kako bi se u narednih nekoliko meseci došlo do rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.

Grčki i mediji u regionu preneli su ranije, pozivajući se na jedan albanski portal da su se Atina i Skoplje dogovorili da puni naziv Makedonije bude "Republika Nova Makedonija".

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    11. januar 2018 | 05:11

    Kad probam da se registrujem sa imenom *****007 kazu mi nije moguce jer to ime vec neko koristi....dakle? Moram neko drugo ime da koristim da bi se registrovao....

  • victoria

    11. januar 2018 | 09:10

    Eto cime se crkve bave. Uzimaju politicarima posao. Da li je Isus ikad govorio o osobadjanju Palestine od rimske vlasti? On je rekao da njegovo kraljevstvo nije od ovoga sveta i da treba hriscani da ga slede. Znaci nije bitno ko vlada i kako se koja drzava zove, nego da li si odan pre svega Bogu i cinis ono sto je njemu ugodno.

  • Gidra

    11. januar 2018 | 12:07

    Crkve i religije umesto da smiruju tenzije one ih podstiču. Vatru i požar je lako zapaliti ali ih je mnogo teže ugasiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA