≫ 

Ubijena retko viđena ZVER na našim prostorima: Brutalna je kao vuk, širi zaraze opasne po ljude, a može da se pari i sa psima! (VIDEO)

Čagalja zbog manjka vukova ima sve više, love u čoporu i upadaju u dvorišta

  • 47

Lovci Lovačkog društva "Fazan" iz Draškovca ulovili su prošlog vikenda u svom lovištu - šakala.

Nakon sve češćih informacija da su divlji psi sve rasprostranjeniji na severu Hrvatske, pomenuto lovačko društvo uspelo je da neutrališe muškog pripadnika ove opasne vrste.

PAZITE SE: I Šakali vrebaju Beogradom (FOTO)

Šakala je ustrelio Danijel Granatira, a upoređivanjem zadnje šape sa podacima koje postoje u knjigama, utvrđeno je da se zaista radi o ovoj životinji, prenosi portal mnovine.hr.

Lovci iz Međumurja vrlo su nespokojni nakon što su uhvatili i ubili čaglja (šakala) zato što ovaj divlji pas, u odsustvu vukova nema drugih prirodnih neprijatelja, pa mu je omogućeno nesmetano razmnožavanje.

Kako je nauka potvrdila da se pripadnici čagalja bez problema mogu pariti i razmnožavati sa domaćim psima, ta informacija u mnogome je uplašila lokalno stanovništvo u Hrvatskoj.

Čagalj ili šakal vrsta je divljeg psa koji nastanjuje delove Azije, Afrike i jugoistočne Evrope. Hrani se sisarima i pticama, poznati je strvinar. Lovi noću i tada funkcioniše u čoporu, mada češće kao jedinka.

Na području Balkana najviše ih je primećeno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, mada su registrovani i u Vojvodini, pa i 2015. na periferiji Beograda, u Borči.

Neki meštani tada su prijavili policiji upade čagalja u dvorišta u potrazi za hranom.

Šume Pančevačkog rita poznate su i po tome što se u njima s vremena na vreme pojavljuju čagalji (šakali).

Šakali napali čobanina u Pančevu, a onda ga je od ZVERI spasla - MAGARICA!

Ovi divlji psi su prirodni rezervoar različitih zoonoza (besnila, trihineloza, alarioza) i kao takvi mogu da šire zaraze jer noću prilikom lova obilaze prostore na kojima čovek i domaći psi borave danju.

Za širenje čagalja po Evropi najviše je zaslužan pad populacije vuka.

VIDEO: Životinja od koje godišnje umre više ljudi nego od bilo koje druge

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sergej

    11. januar 2018 | 17:19

    Jadne zivotinje vise nemaju nikakve sanse.a junaka lovaca u PM.

  • Milan

    11. januar 2018 | 15:55

    Iz Padinske Skele sam sakali su ovde domaće zivotinje nego vi iz grada nemate tih problema pa vam sakal predstavlja naucnu fantastiku ne obracate paznju kako zive gradjani u okolini Bg i uopste u Srbiji bitan je strogi centar grada da se ni musica ne cuje da mrav slucajno ne bude na plocniku a mi... Mi cemo se vec nekako snaci navikli smo...

  • Sakal

    11. januar 2018 | 14:40

    Cudo! Nesto novo kod nas. Pa kod mene u kraju ih ima vec 20 i vise godina. Licno sam ih i ja lovio dok sam bio lovac. A koliko znam skoro svuda ih ima u srbiji. Postali su domace zivotinje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA