≫ 

Sramota: Hrvatska sad hoće da prodaje i srpsku imovinu!

Novim propisom hrvatska vlada predviđa otuđenje uzurpirane svojine naših firmi. Advokati traže privremenu meru od Evropskog suda u Strazburu

  • 10

Hrvatska vlada usvojila je ove nedelje i poslala u skupštinsku proceduru konačne izmene Zakona o podsticanju ulaganja, zahvaljujući kojima bi srpske firme koje su za vreme bivše Jugoslavije imale imovinu u ovoj državi, i definitivno mogle da ostanu bez nje.

KOLINDA SKANDAL MAJSTOR! Kako je za 3 godine upropastila odnose Hrvatske i Srbije

Kako su "Novosti" upozorile pre mesec i po, Hrvati nude investitorima poslovni prostor zbog kojeg srpske banke, institucije i preduzeća vode sudske sporove, u zakup na deset godina - besplatno. Novina je da će po isteku zakupa ulagači moći srpsku imovinu i da otkupe!

Po rečima Martine Dalić, potpredsednice vlade u Zagrebu, novim zakonom povećava se mogućnost investicionih ulaganja i aktiviranje tzv. "neaktivne imovine u vlasništvu RH". A "neaktivna imovina" je u najvećem broju slučajeva upravo imovina srpskih preduzeća, koju je naš zapadni sused bukvalno nacionalizovao posle rata i u katastrima preveo na državu.

Novim zakonom, o kojem će se Sabor izjašnjavati u februaru, predlaže se da se "državna imovina koja nije u funkciji i na kojoj se ne obavlja nikakva ekonomska delatnost" može dati u zakup preduzetnicima na 10 godina, i to bez plaćanja najamnine.

Foto: Wikipedia/Fuego Notte

Uslov je da investitor u roku od tri godine uloži u projekt tri miliona evra i da se istovremeno vrednost državne imovine poveća za 50 odsto. Posle isteka decenije, preduzetnik stiče pravo i na trajan otkup na način i pod uslovima koji će se odrediti posebnim pravilnikom.

- Predlogom ovog zakona Hrvatska pokušava da predupredi presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po tužbama srpskih preduzeća čija je imovina oteta - kaže novosadski advokat Zoran Ristić iz kancelarije "Ristić i partneri".

Ova kancelarija je posle višegodišnjih muka napravila letos revolucionaran pomak i čak četiri predstavke srpskih firmi i banaka protiv zvaničnog Zagreba našle su se na dnevnom redu Suda u Strazburu i on će o njima uskoro odlučivati.

- Pošto se očekuju pozitivne odluke u korist srpskih firmi kojima je nezakonito oduzeta imovina, Zagreb je rešio da te odluke praktično spreči još pre nego što su donete. Tako će srpske firme imati presude u svoju korist, ali će u njihovim hotelima i lokalima sedeti novi zakupci sa ugovorima na 10 godina - primećuje Ristić.

Foto: Telegraf

I ne samo da celu deceniju stari vlasnik neće moći da uđe u svoju imovinu, nego će zakupac naknadno moći i da traži povraćaj novca koji je uložio. A zakon, što je još gore, predviđa i mogućnost otkupa tog prostora. Da bi se zakupci, odnosno preduzetnici stimulisali da uzimaju prostore koji pripadaju srpskim firmama, zakupnina će tokom cele decenije biti nula!

- Ovaj zakon je diskriminatorski i mi smo pred Božić od Suda u Strazburu tražili da donese privremenu meru kojom će sprečiti donošenje i primenu ovog zakona, jer on sprečava rad i sprovođenje presuda samog suda - kaže Ristić.

Njegova kancelarija reagovala je i kod Milorada Pupovca, a uspostavila je kontakt i sa nekim hrvatskim političarima za koje veruju da bi mogli da pomognu da se ne donese ovakav poguban propis.

Foto: TANJUG/HINA/ Dario GRZELJ

OTIMAJU I OD SVOJIH GRAĐANA

Advokat Zoran Ristić navodi i slučaj jednog Hrvata, čija je predstavka takođe pred Evropskim sudom.

- Čovek je pre više od pet godina legalno, na licitaciji koju je u Beogradu organizovala Agencija za privatizaciju kao stečajni upravnik "Robnih kuća Beograd", kupio odmaralište na hrvatskom primorju. U renoviranje je uložio milion evra. Do sada je ukupno potrošio tri i po miliona.

- Izdavao je odmaralište pet godina, da bi država Hrvatska pokrenula pred svojim sudovima spor. Oni ne priznaju "Robne kuće" kao vlasnika jer su ih izbrisali iz zemljišnih knjiga i upisali državu. Iselili su ga i sada mu još traže milionske iznose sa kamatama za zakup prostora pet godina unazad - ističe advokat Zoran Ristić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sokrat

    14. januar 2018 | 08:44

    MI smo njihovu i Slovenavku prodali pre dvadesatak godina.INA je imala vecu imovinu nego sve nase firme zajedno...

  • Pakistanac

    14. januar 2018 | 08:18

    Mi ih u tome ne mozemo spreciti,tako da samo dzabe pricamo.

  • Zivojin Ciric

    14. januar 2018 | 10:27

    Neka prodaju i treba kad nuje ulagano ovde vec tamo prosto se utrkivali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA