Hrvatska svadba uz srpski folk, ustaške uniforme, svinjske njuške i kokain: Predstava koja je digla desničare iz komšiluka na noge (FOTO) (VIDEO)

Frljić u ključnom delu predstave aludira na svadbu Velimira Bujanca koji je kokainom plaćao usluge kurvi, pišu hrvatski mediji

  • 3

U pozorištu Kerempuh u petak je održana premijera predstave "Šest likova traži autora" Luiđija Pirandela, a koju je režirao i adaptirao Oliver Frljić. Frljić je kako pišu hrvatski mediji, klasik italijanskog autora uveliko promenio, a likovi u njegovoj adaptaciji jasno podsećaju na neke vodeće hrvatske desničare što je ovaj vikend izazvalo dosta pažnje u javnosti.

Dominira cenzura na HRT-u: Skinuli sa programa još jedan film - "Ustav Republike Hrvatske" o transvestitu i Srbinu (VIDEO)

Na Kerempuhovoj premijeri bili su u petak političari Davor Bernardić, Milanka Opačić, Mirando Mrsić, ali i Zlatko Hasanbegović. Zamoljen za izjavu o predstavi, Hasanbegović je, kao i Velimir Bujanec, bio bez komentara.

Venčanje

U klasičnom pozorišnom komadu iz 1921. italijanskog nobelovca Lugija Pirandela “Šest likova traži autora” glumačka družina treba da zaigra tobožnji Pirandelov komad “Igra uloga”. U Kerempuhovoj premijeri, u režiji Olivera Frljića, ta “Igra uloga”, u prologu, preimenovana je u venčanje Velimira Bujanca, navodi Jutarnji list. Tu dakle predstavu u predstavi Oliver Frljić režirao je kao još jednu “predstavu” i traje oko deset minuta.

Tako, među ostalim, Frljić u ključnom delu predstave aludira na svadbu Velimira Bujanca koji je kokainom plaćao usluge kurvi. Baš se motiv kokaina pojavljuje u predstavi. Osim toga, u predstavi se aludira i na druge poznate hrvatske desničare: Željku Markić, Zlatka Hasanbegovića, Josipa Klema i druge, piše Index.hr.

Osim što su označeni kao likovi imenima i prezimenima, akteri su opremljeni gumenim maskama, posebno izrađenim, koje karikiraju njihova lica uz dodatak svinjske njuške. Maske izvorno su Pirandelova uputstva, a ovde su im pridodani i kostimi iz “stvarnog” života Frljićevih likova.

Unapređeni biskup

Venčanje počinje dolaskom u kardinale unapređenog penzonisanog biskupa Mile Bogovića. Potom on “venča par” pod svinjskim maskama, ona u venčanici, on u odelu, koji predstavlja Velimira Bujaneca i njegovu suprugu Karolinu Šego. Čin venčanja obavlja se ušmrkavanjem velike količine belog praha, odnosno kokaina, ističu hrvatski mediji.

Nakon mladenaca, na isti se način pričeste i ostale zvanice sa svinjskim njuškama: pevač Marko Perković Tompson, preduzetnik Josip Klem, preduzetnica i aktivistkinja Željka Markić , kao i istoričar, političar i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Potom svi zajedno još naprave krug šmrčući pa počnu da plešu uz hitove srpskih folk zvezda. Tu su i jedna invalidska kolica, hrvatska zastava sa falš grbom (ne dakle državna) u koju se briše nos.

U nekom trenutku veselje se prestaje, a onda se unosi kolevka iz koje ispada kostur, a izrekom se ukazuje da prestavlja predstavlja Darija Kordića, odnosno simbolizuje pokolj više od stotinu civila (među njima i bebe) koje su pripadnici Hrvatskog veća odbrane počinili u srednjobosanskom selu Ahmići godine 1993, piše Jutarnji list.

Lik bivšeg ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića mladencima na poklon donosi tablu na kojoj sa jedne strane piše Trg maršala Tita, uz njegove generalije, a sa druge Trg dr. Ante Pavelića, uz dodatak da je reč o hrvatskom državniku i književniku. Ovo potonje asocijacija je na jednu hrvatsku književnu enciklopediju u kojoj je Pavelić predstavljen kao hrvatski književnik.

Kroz celu predstavu ovi akteri venčanja, zapravo glumci, a i likovi koji su izgubili autora, zaklinju se da sve što čine, čine “u ime porodice”, što asocira na istoimenu desničarsku udrugu Željke Markić. Pirandellov komad se bavi prodičnim odnosima (nasiljem) pa je ova mantra baš pirandelovska.

Veliku šivaću mašinu na scenu guraju dvojica statista odevena u ustaške uniforme. Ali oni pre predstavljaju Pirandelovu naklonost Musoliniju nego situaciju u Hrvatskoj, navodi Jutarnji list.

Balans na tankoj crti

Predrag Fred Matić, nekadašnji ministar branitelja, bio je, kaže, šokiran prvim delom predstave, ali smatra da se hrvatska javnost mora priviknuti na provokacije koje dolaze iz domena umetnosti.

- Frljić balansira po tankoj crti i sigurno je neke ljude povredio, ali ne bih rekao kako se radi o govoru mržnje ili nečemu što je sudski utuživo. I mene su na Fejsbuku stotine puta opisali kao neznalicu ili bezveznjaka, a pravosuđe je ocenilo da su to osobni stavovi o jednom političaru pa ne vidim zašto ovu predstavu ne okarakterisali kao Frljićeve stavove o nekim osobama i događajima. Ali da su ratne udovice koju su zabranile film "Ministarstvo ljubavi" videle ovu predstavu, razapele bi šator pred Kerempuhom - rekao je Fred Matić.

Davor Bernardić, predsednik SDP-a izjavio je kako je “Oliver Frljić hrvatski satiričar i da daje prednost domaćima koji mogu stati rame uz rama sa svetskim umetnicima, piše Jutarnji list.

- Satira, smeh guraju svet napred. Ona jača kao i kritika. Naš je zadatak da se moramo boriti protiv svakog oblika cenzure - rekao je Bernardić ali odbio je zahtev Jutarnjeg lista da pobliže objasni svoju izjavu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buki

    22. januar 2018 | 16:45

    Izgleda da je predstava odlicna. Kritikovace je primitivci iz Hrvatske koji tu vide sebe, a hvalice oni iz Srbije koji samo vide problem kod drugih I koji ionako ne idu u pozoriste.

  • Laki

    22. januar 2018 | 23:36

    Kerempuh ( za mene jos uvek Fadil Hadzic) je jedno od najhrabrijih pozorista na Balkanu.

  • BOZA ZEMUNAC

    22. januar 2018 | 19:09

    Ha Ha Ha,šta reći.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA