Gde ste se nalazili kada su se činili zločini? Posle ovog pitanja hrvatska delegacija napustila konferenciju o borbi protiv antisemitizma

Umesto da sa drugim članicama OEBS osude antisemitizam i sve druge oblike mržnje prema drugoj naciji, veri i rasi, Hrvati su izašli i ostavili praznu stolicu

  • 28

Hrvatska delegacija napravila je skandal na Konferenciji o borbi protiv antisemitizma u organizaciji OEBS u Rimu, kada su napustili plenarnu salu tokom završnog govora predsedavajućeg Saveta Jad Vašema rabina Izraela Mei Laua.

Vučić: Hrvatska nota Srbiji je kao da Nemačka piše Jevrejima što obeležavaju dan Holokausta

Kako prenose Novosti, Lau, koji je bio glavni rabin Izraela i preživeli iz nacističke fabrike smrti logora Buhenvald, svoj govor je fokusirao na pitanje "Gde?". Pitao je: "Gde ste se nalazili kada su se činili zločini, i gde se nalazite kada se ponovo budi mržnja?"

Dačić ekspresno odgovorio Hrvatima: Poslaću im poštom imena 20.000 dece što su pobijena u Jasenovcu! Imali su i specijalni nož za nas

Te reči su očigledno zasmetale predstavnicima Hrvatske koji su, umesto da sa drugim članicama OEBS osude antisemitizam i sve druge oblike mržnje prema drugoj naciji, veri i rasi, izašli i ostavili praznu stolicu.

To je drugi slučaj u svega nekoliko dana da Hrvatska izbegava suočavanje sa istinom o genocidu u Drugom svetskom ratu, nakon što su se usprotivili srpskoj izložbi o zločinima NDH nad Srbima i Jevrejima, koja je organizovana u zgradi UN u Njujorku.

Foto: Telegraf

Prethodno, govoreći na konferenciji OEBS, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je u Rimu da Srbija snažno osuđuje sve oblike rasizma i ksenofobije, uključujući antisemitizam.

Srpski šef diplomatije je istakao i značaj izložbe "Jasenovac - pravo na nezaborav", koju je otvorio 25. januara u zgradi UN u Njujorku, a koja dokumentuju stravično stradanje Srba, Jevreja i mnogih drugih naroda podvrgnutih sistematskom uništenju od strane ustaškog režima NDH.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    30. januar 2018 | 00:43

    Nema njima spasa.

  • Wien

    30. januar 2018 | 05:20

    A kada kazem da je ova danasnja Hrvatska druga, nova NDH ja ispadam grbav..a svakim danom se sami identifikuju...

  • Perikle

    30. januar 2018 | 05:37

    Njih da nema trebalo bi ih izmisliti, nepostoji niko kao oni jedinstveni su....i jezivi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA