Ministar zdravlja uvredio trudnice, optužio ih da da su krive za smrtnost beba: Skandal potresa Makedoniju, žene mu žestoko odgovorile (VIDEO)

Brojne nevladine organizacije su iznenađene „skandaloznom, neumesnom i bezobraznom“ izjavom ministra Filipčeta

  • 1

Još se nije ni stišao skandal izazvan sa „zaturenom“ bebom na Ginekološko-akušerskoj klinici u Skoplju, a izbio je novi i to zahvaljući nespretnoj izjavi makedonskog ministra zdravlja Venka Filipčeta, koji je deo odgovornosti za smrtnost beba prebacio na porodilje.

Oči celog Balkana uperene su u dramu u Skoplju: Jovan ide na sud zbog zamene beba, a klinika mu ne ostaje dužna - uzvraćaju tužbom! (FOTO) (VIDEO)

- Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, smrtnost porodilja je posledica i delimične neodgovornosti trudnica, a kada se radi o smrtnosti novorođenčadi, ona je u velikoj meri posledica neodgovarajuće brige majke o svom zdravlju tokom bremenosti. Naime, svi podaci ukazuju na fakt da najveći procenat preminulih beba su rođene pre vremena. Mala težina beba, ali i ekstremna nezrelost vitalnih organa - pluća, jetre i nervnog sistema dovodi do fatalnog ishoda - rekao je ministar Venko Filipče.

Foto-ilustracija: freeimages.com/Robmania

Njegova izjava kojom je uperio prst prema porodiljama u kojima je locirao krivicu za veliku smrtnost novorođenčadi izazvala je buru reakcija među ženama. Socijalne mreže i mediji su preplavljeni oštrim kritikama na račun neumesne izjave prvog čoveka zdravlja.

Neukusno je, pišu građani, da se žene proglase za odgovorne u situaciji kada više od 40 opština u Makedoniji nema ni jednog ginekologa, a među njima su i skopske opštine Ilinden, Petrovec i Aračinovo, kojima je najbliža ginekološka ordinacija udaljena 10 kilometara.

Foto: Fokus.mk

I brojne nevladine organizacije su iznenađene „skandaloznom, neumesnom i bezobraznom“ izjavom ministra Filipčeta. Kažu, može da se traži individualna odgovornost, ali ne i kolektivna od svih žena. Od njega zahtevaju da se izvini porodiljama, ili će se suočiti sa protestima.

- U zemlji u kojoj i mala deca znaju da je zdravstvo u kompletnom raspadu, gde trudnoća mnogo košta, gde veliki broj žena nemaju dostupnog ginekologa, gde nedostaje kadar i gde postoje mizerni uslovi na klinikama, zamislite, ministar zdravlja daje grozomorno kapitalističku izjavu u kojoj baca krivicu na ženu. To je skandalozno. Ministar mora da preuzme odgovornost, a najmanje što može da uradi je da se izvini svim porodiljama i porodicama koje su izgubile novorođenčad i svim ženama - izjavio je Slavčo Dimitrov iz Koalcije za zdravstvena i seksualna prava marginalizovanih zajednica.

Slično su reagovali i iz Udruženja za emancipaciju, solidarnost i jednakost žena, a oglasili su se i iz Lekarske komore sa stavom da izjava ministra treba da se gleda u celini.

Printskrin: novatv.mk

Duško Filipovski, predsednik Udruženja matičnih ginekologa smatra da su reči ministra Filipčeta možda izvađene iz konteksta ili je lošo sročeno, jer, dodaje, „krivicu za zdravlje mi ne tražimo kod pacijenata“.

U odbranu ministra zdravlja stao je i resor na čijem se čelu on nalazi stavom da ministar Venko Filipče ni u jednom trenutku nije prebacio odgovornost za nizak nivo funkcionalnosti zdravstvenog sistema na buduće majke.

Prema statističkim podacima, samo prošle godine na klinici za ginekologiju je preminulo 163 novorođenčadi, a stopa smrtnosti u Makedoniji je duplo veća od evropskog proseka.

Pogledajte snimke:

VIDEO: Borba za život bebe Fransisa

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko

    7. februar 2018 | 08:30

    Viđao sam trudnice u poodmakloj trudnoći kako puše i piju. One nisu svesne, u koji rizik uvode svoje nerođeno dete. Na njih je mislio i nije pogrešio ništa ,sa stanovišta nauke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA