Ogromna tuga: Kalina je samo želela da se popne na vrh Kajmakčalana, ali je njeno beživotno telo pronađeno u provaliji (FOTO)

Preminuli muškarac i žena bili su deo grupe od 50 planinara iz Skoplja

  • 5

Dvoje mladih makedonskih planinara, Kalina Velevska (28) i A.M. (35) iz Skoplja noćas su tragično izgubili živote penjući se ka vrhu Kajmakčalan na planini Nidže sa grčke strane. Oni su najverovatnije pali u provaliju, a njihova beživotna tela su izvučena tek danas pre podne.

Pre 22 godine su se popeli na najveći vrh Evrope i od tada ih niko nije video: Sada su pronađena njihova beživotna tela

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova je dobilo potvrdu od grčkih vlasti da su tela nesrećnih planinara sa ambulantnim vozilom prevezena u bolnicu u gradu Janica, Grčka, gde treba da se utvrdi uzrok njihove smrti.

Foto: Telegraf

Kalina i njen prijatelj su bili u grupi od 50-tak makedonskih planinara koji su išli ka vrhu planine Nidže u dvodnevnu akciju penjanja na vrhove Kajmakčalan i Kravica na planini Nidže.

Mladić i devojka su se u jednom trenutku odvojili od grupe i krenuli sami. Usput su se izgubili, a kada su ostali videli da ih nema alarmirali su spasilačke službe u Grčkoj, a o njihovom nestanku su bili obavešteni i makedonski Centar za upravljanje krizama i Direkcija za zaštitu i spašavanje.

Grčka vatrogasna služba je dobila poziv juče u 14:30 sati i odmah krenula u akciju spašavanja sa 13 vatrogasaca i tri vozila. Sinoć su bili locirani signali njihovih mobilnih telefona na planini 100 metara na teritoriji Makedonije.

Foto: Telegraf

U tri sata ujutro je obaveštena i policija u Bitolju, nakon čega su spasioci krenuli u potragu za izgubljenim planinarima i sa makedonske strane, ali je akcija zaustavljena kada su dobili informaciju da su njihova beživotna tela pronađena.

Iz planinarskog društva Transverzalec nisu želeli da komentarišu ovu tragedinu, ali ono što se zna to je da su sinoć bili izuzetno loši uslovi za penjanje na vrh Kajmakčalan, a snežna bura je otežavala potragu. Kako je došlo do ove nesreće najverovatnije će utvrditi istraga, a obdukcija će pokazati uzroke smrti dvoje mladih planinara.

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuro

    11. februar 2018 | 18:23

    Samo se lud covek penje u ovo vreme na Kajmakcalan , jos po magli , vetru i snegu !!! Sa Makedonske strane odmah pisle crkve sve provalija do ptovalije , nezgodan teren jako

  • .

    11. februar 2018 | 19:44

    Odvojili se i otisli u smrt...Tuga...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA