≫ 

Kolinda u poseti državama Južne Amerike: Srela se sa dijasporom i poručila im da se vrate u Hrvatsku

Kitarović je u nedelju otputovala u višednevnu posetu Južnoj Americi tokom koje će posetiti Argentinu i Čile, gde žive mnogobrojni pripadnici hrvatske zajednice

  • 4

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u višednevnoj poseti državama Južne Amerike, u Buenos Ajresu, tamošnjoj dijaspori poručila da se nada da će se mnogi od njih vratiti u Hrvatsku, koja, kako je rekla, demografski umire.

Ko ima najveću predsedničku platu u regionu, a ko najmanju?

"Nadam se da će se mnogi od vas i vraćati u Hrvatsku, jer Hrvatskoj je potreban život. Nažalost, Hrvatska umire demografski i moramo učiniti puno toga kako bismo je oživeli, a ponajviše uneti duh optimizma, vere u sebe, u svoj narod, u svoju domovinu, i u svoju budućnost", rekla je Grabar-Kitarović u razgovoru sa pripadnicima hrvatske zajednice u Lujanu, Cortinesu i sa franjevcima iz Perua.

Kitarović je u nedelju otputovala u višednevnu posetu Južnoj Americi tokom koje će posetiti Argentinu i Čile, gde žive mnogobrojni pripadnici hrvatske zajednice.

Procenjuje se da u svakoj od tih dveju država Južne Amerike živi između 200 i 250 hiljada Hrvata, dok je u Brazilu tridesetak hiljada.

Poseta hrvatskog predsednika Argentini nije bilo od 1994. godine, kada je tadašnji predsednik Franjo Tuđman posetio tu zemlju, a kad je reč o Čileu pre Kitarovićeve tamo je boravio Stjepan Mesić 2005. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    12. mart 2018 | 14:10

    Potomci Ustaša.

  • 🔴⚪️🔴⚪️

    12. mart 2018 | 20:15

    Briga njih za hrvatsku i hrvate koji izumiru u hrvatskoj!!😂😂

  • za kolindu, ako vec kaze da nije upoznata

    13. mart 2018 | 09:44

    bili su oni u hrvatskoj, za vreme tudjamana, ali su se u roku 20dan vratili nazad jer je u hrvatskoj nemoguc zivot a putovanja su bila organizovana samo za one koji su kartu mogli da kupe (za sirotinju nije bilo mjesta). u samoj argentini, put povratka je bila organizovana od onih koji nisu niposto htjeli da se vrate u hrvatsku a tako nesto se desilo posvuda- juzna amerika, australija i ostale drzave.. trebalo im je manje od 20dana da vide ono sto ljudi u hrvatsoj, cesto ni nakon 20god ne vide. slicno su radili i srbi sa svojima (kao razlicit narod a isto se ponasaju i jedni i drugi)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA