Hrvatska prihvatila ponudu da kupi 12 aviona sa naoružanjem za 500 miliona dolara: Stari su 30 godina i borbeno su eksploatisani

Savet za odbranu preporučiće vladi sklapanje ugovora sa Izraelom o kupovini 12 polovnih borbenih aviona F-16 Barak

  • 24

Izrael je Hrvatskoj ponudio 12 modernizovanih aviona F-16 Barak s naoružanjem po ceni od oko 500 miliona dolara. Najjača konkurencija izraelskoj ponudi je švedskog SAAB-a koji nudi 12 novih Gripena, ali bez naoružanja za 700 miliona evra. Hrvatska vlada odlučila je da prihvati izraelsku ponudu. 

To je neprijateljski korak, uskoro sledi žestok odgovor: Ruski ambasador u Hrvatskoj reagovao povodom proterivanja diplomate (VIDEO)

- Nakon duge i iscrpne rasprave o sve četiri ponude, prihvatili smo predlog o najpovoljnijoj ponudi za nabavku borbenih aviona od Izraela. Odluka je donesena jednoglasno, razmotrili smo sve elemente, od finansijskih aspekata do potreba Hrvatske. Vodili smo računa o nacionalnim interesima, našim potrebama, mogućnostima i razvoju Hrvatske - rekla je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Premijer Andrej Plenković istakao je kako se slaže s predsednicom. Zahvalio se stručnom timu Ministarstva odbrane koji je sproveo celi postupak javne nabavke.

- Vrlo smo detaljno analizirali sve aspekte ponuda, i tehničke i stručne i finansijske i strateške i smatram da je ovaj izbor plod odgovorne procedure uz punu svest da je ovo dugoročna odluka za jačanje hrvatskih obrambenih snaga i stvaranje novih sposobnosti hrvatskog ratnog vazduhplovstva. Mislim da će Vlada na temelju ovih preporuka za obranu nastaviti proceduru i donijeti konačnu odluku - dodao je.

Foto: Wikipedia/Lipnopower

KITAROVIĆ: VOLELA BIH NOVE, A NE POLOVNE AVIONE

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je ranije, komentarišući kupovinu borbenih aviona, da će prihvatiti onu opciju za koju stručnjaci kažu da je najbolja, kao i da bi ona volela da se mogu kupiti novi, a ne polovni avioni, ali da to nije trenutno moguće.

- Mi trenutno imamo avione druge generacije, dok drugi imaju avione četvrte generacije. Ja bih rado da možemo da kupimo nove avione, ali ne možete potrošiti novac koji je potreban za obrazovanje... I ja bih rado priuštila sebi novi Mercedes, ali onda neću imati za hranu - rekla je Grabar Kitarović, prenosi Večernji list.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona je negirala da ona i Vlada Hrvatske vode dvostruku spoljnu politiku, koja je došla do izražaja nedavno u slučaju Rusije.

- Ne vodimo dvostruku spoljnu politiku, možda se razlikujemo u nekim nijansama ili elementima, ali se usaglašavamo oko temeljnih državnih stavova. Mislim da je to i dobro da imamo podelu posla, da nema nekih preklapanja i da smo skoncentrisani na one delove koji su nam bitni - rekla je ona.

PENZIONISANI PILOT O IZRAELSKIM AVIONIMA: NISU DOBRA OPCIJA ZA NAS

Izraelski avioni, iako modernizovani, stari su tridesetak godina i opako su borbeno eksploatisani.

Avioni koje Izraelci nude samo su nekoliko godina mlađi od sadašnjih MiG 21. O toj je temi svoje mišljenje za Novu TV dao penzionisani hrvatski vojni pilot Ivan Selak.

Foto - Ilustracija: Pixabay

- Moj stav je poznat i jasan. Izneo sam ga i ministru obrane. U igri su samo dva aviona F-16, Gripen i četiri ponuđača - SAD, Švedska, Grčka i Izrael. S obzirom na stanje hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i stanje njihove borbene komponente, infrastrukture i tehničkog sastava avion koji dolazi u obzir je noviji avion ili korišćeni avion. Ja mislim da iskorišćeni avion ne dolazi u obzir - rekao je Selak, hrvatski najiskusniji vojni pilot.

Na pitanje da li je Krstičević uvažio njegovo mišljenje, Selak je rekao da je to stvar ministra obrane i njegovog tima.

- Avioni koji će doći u Hrvatsku, a biće stariji od pilota koji će njima leteti, nisu dobra opcija za Hrvatsku  - zaključio je on, prenosi Index.hr.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fića

    27. mart 2018 | 23:14

    Samo se skupite više i pogurajte da upali , posle nema problema.

  • Ha ha

    28. mart 2018 | 00:40

    A oni nama rekli da smo mi dobili na poklon kante, a oni još gore nego naše plaćaju pola milijarde

  • Lucifer

    28. mart 2018 | 00:45

    Ko sad kupuje kante....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA