≫ 

Da se nikada ne zaboravi: Obeležen dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu

U jasenovačkim logorima nestalo je 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti

  • 14

U Spomen-području Donja Gradina obeležen je Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

Sećam se krika dece koju su živu bacali u peć, jeli smo pomije, pili mokraću: Priča Nevenke koja je preživela pakao Jasenovca (FOTO)

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Deca žrtve ustaša, Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih. Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je više od 20.000 dece.

Utvrđeno je da su ustaše u mnoge duboko iskopane grobnice često "usađivali“ još žive ili polumrtve ljude, tako što su na jedan kvadratni metar sabijali uspravno po 12 do 15 ljudi, koje su onda maljevima odozgo dokusurivali.

Strahote iz logora, Foto: Wikipedia/Mladifilozof

U Gradini je vršen i zločin kuvanja leševa žrtava u kazanima, od čega su ustaše zatim pravile sapun, a kosti iz kazana odvozili su vagonetima i izručivali u Savu. Pre nekoliko godina pronađeno je tako na više mesta niz Savu, kada je pri letnjim sušama nivo vode opao vrlo nisko, nekoliko velikih naslaga ljudskih kostiju u rečnom mulju i pesku.

Snimanja terena iz vazduha takođe su ukazala na postojanje još neotkrivenih masovnih grobnica na terenu Gradin

Obeležavanju Dana sećanja u ime Republike Srpske (RS) prisustvovali su predsednik Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović. Obeležavanju su u ime institucija Srbije prisustvovali predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Logoraši u Jasenovcu. Foto: Wikimedia Commons

Gojkovićeva je izjavila da o stradanjima u Jasenovcu mora glasno da se govori i da na sadašnjim i budućim generacijama ostaje da o tome svedoče i upozoravaju čovečanstvo.

Ona je u obraćanju u Spomen-području "Donja Gradina" poručila da srpska strana neće dozvoliti da se negiraju, opravdavaju i zaborave ovi strašni zločini.

- Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila je držatvorni projekat čiji je krajnji cilj bio zatiranje čitavih naroda - Srba, Jevreja, Roma i ostalih koji drugačije misle. U temelju NDH bili su mržnja i rasizam, zlo koje nije potpuno nestalo sa urušavanjem te državne tvorevine. Svaki pokušaj oživljavanja ustaštva i fašizma ugrožava osnovna ljudska prava što se ne sme dopustiti, odnosno ne sme se dozvoliti da se vrate takve vrednosti - rekla je Gojkovićeva koja je u ime Srbije položila venac.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru

 

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pozar

    15. april 2018 | 16:21

    Ovo samo stepinac moze da oprosti

  • SRBIN

    15. april 2018 | 15:38

    Vecna im slava srpskom napacenom narodu.

  • Vosa

    16. april 2018 | 10:49

    Pa mi smo prvi zaboravili. Prvo zbog ‘bratstva i jedinastva’ a onda kada smo pljunuli na antifasisticku borbu 1941-45 i rehabilitovali cetnike,Drazu,Nedica,Ljotica... Sad zrtve Jasenovca i nazi-fasizma koristimo za dnevnu politiku i politikanstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA