18

Komunistički zakon o zabrani zara i feredže od pre 68 godina i dalje važi u Bosni i Hercegovini?!

Kada su komunisti nakon Drugog svetskog rata osvojili vlast u Jugoslaviji, počeli su temeljno i sistematski da menjaju društvo i da ga oblikuju po svojim uverenjima. Ništa nije smelo da stoji na putu ličnog i društvenog napretka koji je imao da rezultuje komunističkom utopijom do koje se moglo doći samo socijalizmom. A zar i feredža su bili na tom putu

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Zborom u Orašcu „o Sretenju dne“ godine 1804. počelo je oslobađanje Balkana od turskog jarma, i krenulo se s rušenjem vlasti Osmanlijskog carstva na našim prostorima. Ali vekovi pod tom duboko konzervativnom islamskom imperijom ostavili su jednako dubok trag, pa je rušenje tradicionalnih vrednosti i običaja na ovom poluostrvu teklo znatno sporije nego drugde u Evropi; u mnogim stvarima, ovo je i dalje najkonzervativniji kutak kontinenta.

Iako su otomanska vremena konzervirala čak i hrišćanski živalj, Bosna i Hercegovina u toj priči ima posebno mesto zbog svoje brojne muslimanske populacije, mada ne i jedinstveno jer ima i drugih krajeva ovog „regiona“ sa visokom koncentracijom „muhamedanaca“ (Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, Albanija, Raška, južna i severoistočna Bugarska).

Verovatno najvidljivija manifestacija tradicionalnosti u muslimana, pa tako i u Bošnjaka, jeste — pokrivanje žena. Postoji mnogo varijacija ovog običaja u različitim delovima sveta, ali među našim muslimanima ustalili su se bili zar odnosno nikab („veo, maska“, tkanina kojom se prekriva cela glava i vrat sa prorezom za oči) te feredža (koju danas zovu i burkom, a koja prekriva celo telo od glave do pete, sa mrežicom ispred očiju). Hidžab, koji pokriva samo kosu, uši i vrat, ali ne i lice, takođe je delom bio prisutan.

Muslimanke pod burkom, verovatno u Avganistanu. Foto: flickr/Institute for Money, Technol

O ovome se žučna debata u bošnjačkoj zajednici vodila i u međuratnom periodu, tokom Kraljevine Jugoslavije, kada su čak bili postojali i šerijatski sudovi koji su islamsko pravo primenjivali u privatnim i porodičnim sporovima. Tako je 1928. godine ovo pitanje postavljeno na Kongresu muslimana intelektualaca, o tome da li bi zar i feredžu trebalo odbaciti, odnosno, postavilo se pitanje „otkrivanja muslimanke“; pod tim se mislilo na otkrivanje lica, na uklanjanje vela s lica, ne na otkrivanje čitave glave.

Na tom je kongresu takođe iznet i stav, da zar i feredža sprečavaju muslimanku na njenom obrazovnom putom, otežavaju joj zaposlenje i generalno svaki društveni angažman. Uprkos podršci ondašnjeg reisul-uleme Džemaludina Čauševića, veliki broj islamskih učenjaka oštro je reagovao pa se ništa nije promenilo, ali su zaključci sa ovog zbora nakon Drugog svetskog rata dobro došli komunistima.

A dobro su im došli, jer je komunistička ideologija, šta god mi o njoj mislili danas, napredna ideologija kojoj je proklamovani metod — rušenje svega onoga što sputava čoveka na putu ličnog i društvenog napretka ka cilju, odnosno ka izgradnji savršenog (komunističkog) društva do kojeg je moguće doći samo socijalizmom (tako kaže marksizam). Zar i feredža su bili na tom putu.

II kongres Antifašističkog fronta žena (AFŽ) koji je 1947. godine održan u Sarajevu doneo je rezoluciju koja je pozvala muslimanke da skinu veo s lica. Sve je dakle bilo udešeno tako, da se muslimanke same organizuju i ovaj pokret ispromovišu; gotovo identičnu taktiku već je bila sprovela Komunistička partijaa SSSR-a u svojim srednjeazijskim republikama.

Međutim, akcija nije bila uspešna. Jedan izveštaj podružnice AFŽ-a iz Vlasenice upućen sarajevskoj centrali pokazuje da je tokom zbora u tom mestu, posle govora o rezoluciji donesenoj na kongresu, samo jedna žena skinula zar, iako je ona doduše bila iz „najuglednije muslimanske porodice u gradu“. U Banjaluci je to učinilo 106 žena, u Tuzli 115, u Modriči 24, u srezu Lopare 62, a u Doboju svega dve.

U priču su se međutim iste godine uključili najistaknutiji verski učenjaci bosansko-hercegovačkih muslimana, koji su na svom saboru istakli, da pokrivanje lica nije verski nalog već običaj te da u skidanju zara i feredže nema kršenja verskih propisa.

Muslimanka sa hidžabom na glavi. Foto: pinterest.com/myhijab.info

Govorom u Begovoj džamiji u Sarajevu reisul-ulema Ibrahim ef. Fejić je podržao akciju, pozivajući se na jednu autoritativnu fetvu sa kairskog univerziteta El Azhara: „Pokrivanje žene bio je običaj kod svih naroda stare civilizacije. Ovaj običaj primili su Rimljani, Grci i pridržavali ga se sa svom strogošću hiljadu godina prije islama. To isto činili su i Izraelićani. Svi naši imami mezheb-sahibije jednodušno su rekli da žena ne treba pokrivati lice i ruke do iza šaka, da može izlaziti van kuće i svršavati poslove, da može ići na rad za izdržavanje svoje i obitelji svoje. Islam nije naredio [...] da žena živi kod kuće i uhapšena, nego je naredio da ide u džamiju i dozvolio joj da može posjećivati konferencije i sastanke na kojima se pretresaju važna narodna pitanja, učestvovati u debati i stavljati svoje prijedloge“.

Ništa nije pomoglo, pa se država okrenula sili zakona koji je u leto 1950. godine prvo pretresen na sednici Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Narodne Republike Bosne i Hercegovine; sednici je predsedavao Džemal Bijedić. Zatim je 28. septembra iste godine Narodna skuština NR BiH izglasala Zakon o zabrani nošenja zara i feredže, a iz zapisnika se vidi da su svi bošnjački poslanici glasali za; obrazloženje zakona pred parlamentom dao je Hakija Pozderac.

Kao razlog za donošenje zakona, navedena je namera „da se otkloni vjekovna oznaka potčinjenosti i kulturne zaostalosti žene muslimanke, da se olakša ženi muslimanki puno korištenje prava izvojevanih u Narodnooslobodilačnoj borbi i socijalističkoj izgradnji zemlje i da joj se obezbijedi puna ravnopravnost i šire učešće u društvenom, kulturnom i privrednom životu zemlje“.

Mlada muslimanka u školi. Foto: Profimedia

Ovim pravnim aktom (koji je narednih godina donesen i u nekim drugim republikama) zabranjeno je nošenje, kao i prisiljavanje ili nagovaranje žene da nosi zar ili feredžu ili bilo šta drugo što pokriva lice. Marame, naravno, nisu bile zabranjene, ali će one, posebno u gradskim sredinama, početi da nestaju, kao i drugde u Jugoslaviji. Određena kazna za nošenje zara ili feredže bila je tri meseca zatvora ili novčana kazna od 20.000 dinara. Za prisiljavanje žene da to nosi na sebi, ili za propagiranje nošenja zara ili feredže, kazna je bila lišavanje slobode i prinudni rad u trajanju od dve godine ili 50.000 dinara.

Primena zakona počela je trideset dana nakon što je objavljen u Službenom glasniku, i često se dešavalo ceremonijalno „otkrivanje“ na javnim zborovima i skupovima po trgovima. Ali, dok primena nije počela, bilo je problema; u Foči su tako žene odbijale da skinu zar sve dok Tito ne potpiše taj zakon „a zna se da ga on neće potpisati“, a po Travniku su nošene parole, da će se muslimanke otkriti tek kad se svi Srbi i Hrvati osunete.

Ipak, otkrile su se jer su morale. E sad, po nekim pravnim tumačenjima ovaj je zakon i dalje na snazi, ako je Bosna i Hercegovina pravna naslednica Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Ako je tako, onda u Bosni i Hercegovini nijedna žena ne bi smela da nosi ni zar ni feredžu; međutim, zakon se ne primenjuje, kao ni mnogi drugi zakoni.

(Telegraf.rs)

Tagovi: BiH, Bosna i Hecegovina, Bošnjaci, Burka, Feredža, Hidžab, Islam, Istorija, muslimani, Muslimanka, muslimanke, Nikab, žar

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (18)
Poređaj komentare:
 • F
  Fatma DE

  U Kur‘ an-u nigde ne piše da žena mora da pokrije glavu, već da se pokrije da joj se eventulano ne vide delovi tela koji ne trebaju da se vide muškim ocima. Žena je na istom mestu sa muškarcem ako ne i višlja. Mora da se postuje. Sve drugo kao zeniti se sa više žena, zamotavanje u Chador ( original reč potiče iz Perzije), verovanje da su žene niže od muškaraca je izmišljeno od strane bolesnih posesivnih muškaraca u primitivno vreme. Sto se nažalost i danas praktikuje od zaostalih umova.

 • O
  Ooo

  Njihovi običaji. Nezna se sta nose ispod tih haljina. Možda pusku, nož ili bilo sta drugo. Nevidis im oči a one govore više od reči u svakom slučaju!!!! Neka nose kod kuće, nemam nista protiv.

 • M
  Marijana Bakov

  Da je Bog hteo da budemo pokrivene stvorio bi nas u drugacijem obliku .Sve su to ljudi izmislili.Ali zato njihovi muzevi balave kada vide normalno obucenu zenu na ulici.Na plazi se isto ubulje ko da zensko nisu videli u zivotu,posle kada im pokazes srednji prst silno se uvrede, e pa uvredim se I ja jer mi stoka remeti Mir.

Nastavlja se afera oko mejlova u Hrvatskoj: Protiv Plenkovića pokrenut postupak za sukob interesa

Mina i Sead se tukli u centru grada, valjali se po trotoaru, a sada moraju da plate kazne za to (VIDEO)

Završena drama u Zagrebu: Pijani muškarac pucao kroz prozor, pa zaspao, a onda ga je policija uhapsila (VIDEO)

Prvi slučaj morbila u BiH: Dečak oboleo od malih boginja, lekari pozivaju roditelje da vakcinišu svoju decu, strahuje se od epidemije

Hrvatski maturanti slavili kraj škole sa ustaškim obeležjima: Srbi treba da budu deo Hrvatske, ako ne žele ko ih je*e (VIDEO)

Pojavio se snimak sa mesta zločina, sumnja se na kavački klan: Policija nastavlja potragu za ubicom Miodraga Kruščića

Kapetan Dragan brutalno pretučen u hrvatskom zatvoru? Kamere snimile tuču, ali on se nije žalio advokatima (FOTO)

Mladić ostavio verenicu pred venčanje, pa osetio bes njenog oca: Nesuđeni tast ga sačekao na ulici i upucao u penis

Automobil skroz prepolovljen, devojka podlegla povredama, mladiću se još bore za život (VIDEO)

Sveštenik pedofil sa Hvara pušten na slobodu: Optužen za zlostavljanje devojčice (15), vernici govorili da je iskren i dobronameran čovek

U istom danu objavljen još jedan snimak na kojem je David Dragičević živ, i imena "krupnih riba" optuženih za monstruozno ubistvo

Klepetan i Malena dobili naslednike: Nisu ni stigli da uživaju sa ptićima, a imaju novi problem (FOTO) (VIDEO)

Komandant armije BiH osumnjičen za ratne zločine: Učestovao je u mučenju i prebijanju Srba

Skandal u gimnaziji u Danilovgradu: Teraju profesora zbog ćirilice

Zašto Makedonija insistira da u novo ime doda prefiks Ilindenska i zbog čega je Makedoncima bitan Ilindan?

Žena koja je Šešelju prodala kuću u Hrtkovcima otkrila šta ga je najviše zanimalo: ProdaIa bih je i da sam znala ko je kupac

Glavni inspektor ne može da tvrdi da je David Dragičević bio u tuđoj kući: Otkrio je šta policija zna o napadačima

Žena Bakira Izetbegovića odustala od kandidature za Predsedništvo BiH

Nova provokacija: U Hrvatskoj osvanuo odvratan grafit o srpskoj deci pored kojeg je nacrtan kukasti krst

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen na dve godine zatvora

Afera sa mejlovima izbacila Plekovića iz sedla: Smeši mu se smena na čelu HDZ-a

Tuga u Daruvaru: Maturant automobilom naleteo na dečaka (9) na biciklu, koji je ostao na mestu mrtav. Zna se i šta je uzrok tragedije

Besplatan taksi za pijane vozače: Makedonija uvodi zanimljiv način bezbednosti saobraćaja (VIDEO)

Jasan potpis ozloglašenog crnogorskog klana: Likvidirali Migija usred kafića, zapalili "golf", pa pobegli (FOTO)

Narodnjaci, dimne bombe, alkohol i ustaške pesme: Ovako je više hiljada maturanata proslavilo kraj srednje škole u Hrvatskoj (FOTO) (VIDEO)

Još jedno ubistvo usred bela dana u Podgorici: Brutalni okršaji kriminalnih klanova imaju isti scenario, pala peta žrtva od početka godine (FOTO)

Tek što se oporavio od upucavanja, "žestoki" Splićanin ponovo u bolnici: Lekari mu se bore za život

U Hrvatskoj bačena eksplozivna naprava u kuću srpskih povratnika: Zapalili su i štalu dok su vlasnici bili u poseti deci u Srbiji

Nakon skandala "Hotmail": Horvat ministar privrede, Tolušić potpredsednik vlade Hrvtske

Muškarac spustio pantalone i gaće, čučnuo i usred bela dana izvršio nuždu u centru Zagreba (VIDEO)

Ko je Miodrag Kruščić, ubijeni vlasnik diskoteke u Podgorici? Strahovao je za svoju bezbednost, družio se sa škaljarcima (FOTO)

Buknuo požar na RTV Pljevlja: Prostorije potpuno izgorele, gust dim vidi se iz svih delova grada

Ubijen vlasnik diskoteke u Podgorici: Pogođen u vilicu, lekari se bezuspešno borili za njegov život (FOTO)

Titova jahta Galeb postaje muzej na vodi u Rijeci: Hrvati u ovaj projekat ulažu 5,4 miliona evra

12 godina od proglašenja nezavisnosti Crne Gore: Kosovski šef diplomatije čestitao im na srpskom i engleskom jeziku

U Jasenovcu nije ubijeno 700.000 ljudi: Nemački istoričar tvrdi da je broj žrtava veći od 130.000

Nema seksa jer se voda mnogo troši: U zatvoru postoji apartman za ljubavne sastanke, ali u njega niko nije kročio (FOTO)

Znam tačno kad je moj sin David ubijen i bačen u kanalizaciju. Pre toga je mučen 6 dana: Otac nesrećnog mladića izneo nove tvrdnje

Erdogan poručio iz Sarajeva: Sledeći izbori u Turskoj su istorijski, budućnost za naredni vek (FOTO)

Erdoganova poruka iz Bosne: Auto-put Beograd-Sarajevo biće "put mira" i doneće Balkanu korist i zadovoljstvo (VIDEO)

Hrvati tvrde da je princ Hari potomak njihovog plemića?!

Erdogan stigao u Sarajevo, sreo se sa Izetbegovićem i polozio cveće na Alijin grob: Grad pod policijskom opsadom (FOTO) (VIDEO)