18

Komunistički zakon o zabrani zara i feredže od pre 68 godina i dalje važi u Bosni i Hercegovini?!

Kada su komunisti nakon Drugog svetskog rata osvojili vlast u Jugoslaviji, počeli su temeljno i sistematski da menjaju društvo i da ga oblikuju po svojim uverenjima. Ništa nije smelo da stoji na putu ličnog i društvenog napretka koji je imao da rezultuje komunističkom utopijom do koje se moglo doći samo socijalizmom. A zar i feredža su bili na tom putu

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Zborom u Orašcu „o Sretenju dne“ godine 1804. počelo je oslobađanje Balkana od turskog jarma, i krenulo se s rušenjem vlasti Osmanlijskog carstva na našim prostorima. Ali vekovi pod tom duboko konzervativnom islamskom imperijom ostavili su jednako dubok trag, pa je rušenje tradicionalnih vrednosti i običaja na ovom poluostrvu teklo znatno sporije nego drugde u Evropi; u mnogim stvarima, ovo je i dalje najkonzervativniji kutak kontinenta.

Iako su otomanska vremena konzervirala čak i hrišćanski živalj, Bosna i Hercegovina u toj priči ima posebno mesto zbog svoje brojne muslimanske populacije, mada ne i jedinstveno jer ima i drugih krajeva ovog „regiona“ sa visokom koncentracijom „muhamedanaca“ (Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, Albanija, Raška, južna i severoistočna Bugarska).

Verovatno najvidljivija manifestacija tradicionalnosti u muslimana, pa tako i u Bošnjaka, jeste — pokrivanje žena. Postoji mnogo varijacija ovog običaja u različitim delovima sveta, ali među našim muslimanima ustalili su se bili zar odnosno nikab („veo, maska“, tkanina kojom se prekriva cela glava i vrat sa prorezom za oči) te feredža (koju danas zovu i burkom, a koja prekriva celo telo od glave do pete, sa mrežicom ispred očiju). Hidžab, koji pokriva samo kosu, uši i vrat, ali ne i lice, takođe je delom bio prisutan.

Muslimanke pod burkom, verovatno u Avganistanu. Foto: flickr/Institute for Money, Technol

O ovome se žučna debata u bošnjačkoj zajednici vodila i u međuratnom periodu, tokom Kraljevine Jugoslavije, kada su čak bili postojali i šerijatski sudovi koji su islamsko pravo primenjivali u privatnim i porodičnim sporovima. Tako je 1928. godine ovo pitanje postavljeno na Kongresu muslimana intelektualaca, o tome da li bi zar i feredžu trebalo odbaciti, odnosno, postavilo se pitanje „otkrivanja muslimanke“; pod tim se mislilo na otkrivanje lica, na uklanjanje vela s lica, ne na otkrivanje čitave glave.

Na tom je kongresu takođe iznet i stav, da zar i feredža sprečavaju muslimanku na njenom obrazovnom putom, otežavaju joj zaposlenje i generalno svaki društveni angažman. Uprkos podršci ondašnjeg reisul-uleme Džemaludina Čauševića, veliki broj islamskih učenjaka oštro je reagovao pa se ništa nije promenilo, ali su zaključci sa ovog zbora nakon Drugog svetskog rata dobro došli komunistima.

A dobro su im došli, jer je komunistička ideologija, šta god mi o njoj mislili danas, napredna ideologija kojoj je proklamovani metod — rušenje svega onoga što sputava čoveka na putu ličnog i društvenog napretka ka cilju, odnosno ka izgradnji savršenog (komunističkog) društva do kojeg je moguće doći samo socijalizmom (tako kaže marksizam). Zar i feredža su bili na tom putu.

II kongres Antifašističkog fronta žena (AFŽ) koji je 1947. godine održan u Sarajevu doneo je rezoluciju koja je pozvala muslimanke da skinu veo s lica. Sve je dakle bilo udešeno tako, da se muslimanke same organizuju i ovaj pokret ispromovišu; gotovo identičnu taktiku već je bila sprovela Komunistička partijaa SSSR-a u svojim srednjeazijskim republikama.

Međutim, akcija nije bila uspešna. Jedan izveštaj podružnice AFŽ-a iz Vlasenice upućen sarajevskoj centrali pokazuje da je tokom zbora u tom mestu, posle govora o rezoluciji donesenoj na kongresu, samo jedna žena skinula zar, iako je ona doduše bila iz „najuglednije muslimanske porodice u gradu“. U Banjaluci je to učinilo 106 žena, u Tuzli 115, u Modriči 24, u srezu Lopare 62, a u Doboju svega dve.

U priču su se međutim iste godine uključili najistaknutiji verski učenjaci bosansko-hercegovačkih muslimana, koji su na svom saboru istakli, da pokrivanje lica nije verski nalog već običaj te da u skidanju zara i feredže nema kršenja verskih propisa.

Muslimanka sa hidžabom na glavi. Foto: pinterest.com/myhijab.info

Govorom u Begovoj džamiji u Sarajevu reisul-ulema Ibrahim ef. Fejić je podržao akciju, pozivajući se na jednu autoritativnu fetvu sa kairskog univerziteta El Azhara: „Pokrivanje žene bio je običaj kod svih naroda stare civilizacije. Ovaj običaj primili su Rimljani, Grci i pridržavali ga se sa svom strogošću hiljadu godina prije islama. To isto činili su i Izraelićani. Svi naši imami mezheb-sahibije jednodušno su rekli da žena ne treba pokrivati lice i ruke do iza šaka, da može izlaziti van kuće i svršavati poslove, da može ići na rad za izdržavanje svoje i obitelji svoje. Islam nije naredio [...] da žena živi kod kuće i uhapšena, nego je naredio da ide u džamiju i dozvolio joj da može posjećivati konferencije i sastanke na kojima se pretresaju važna narodna pitanja, učestvovati u debati i stavljati svoje prijedloge“.

Ništa nije pomoglo, pa se država okrenula sili zakona koji je u leto 1950. godine prvo pretresen na sednici Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Narodne Republike Bosne i Hercegovine; sednici je predsedavao Džemal Bijedić. Zatim je 28. septembra iste godine Narodna skuština NR BiH izglasala Zakon o zabrani nošenja zara i feredže, a iz zapisnika se vidi da su svi bošnjački poslanici glasali za; obrazloženje zakona pred parlamentom dao je Hakija Pozderac.

Kao razlog za donošenje zakona, navedena je namera „da se otkloni vjekovna oznaka potčinjenosti i kulturne zaostalosti žene muslimanke, da se olakša ženi muslimanki puno korištenje prava izvojevanih u Narodnooslobodilačnoj borbi i socijalističkoj izgradnji zemlje i da joj se obezbijedi puna ravnopravnost i šire učešće u društvenom, kulturnom i privrednom životu zemlje“.

Mlada muslimanka u školi. Foto: Profimedia

Ovim pravnim aktom (koji je narednih godina donesen i u nekim drugim republikama) zabranjeno je nošenje, kao i prisiljavanje ili nagovaranje žene da nosi zar ili feredžu ili bilo šta drugo što pokriva lice. Marame, naravno, nisu bile zabranjene, ali će one, posebno u gradskim sredinama, početi da nestaju, kao i drugde u Jugoslaviji. Određena kazna za nošenje zara ili feredže bila je tri meseca zatvora ili novčana kazna od 20.000 dinara. Za prisiljavanje žene da to nosi na sebi, ili za propagiranje nošenja zara ili feredže, kazna je bila lišavanje slobode i prinudni rad u trajanju od dve godine ili 50.000 dinara.

Primena zakona počela je trideset dana nakon što je objavljen u Službenom glasniku, i često se dešavalo ceremonijalno „otkrivanje“ na javnim zborovima i skupovima po trgovima. Ali, dok primena nije počela, bilo je problema; u Foči su tako žene odbijale da skinu zar sve dok Tito ne potpiše taj zakon „a zna se da ga on neće potpisati“, a po Travniku su nošene parole, da će se muslimanke otkriti tek kad se svi Srbi i Hrvati osunete.

Ipak, otkrile su se jer su morale. E sad, po nekim pravnim tumačenjima ovaj je zakon i dalje na snazi, ako je Bosna i Hercegovina pravna naslednica Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Ako je tako, onda u Bosni i Hercegovini nijedna žena ne bi smela da nosi ni zar ni feredžu; međutim, zakon se ne primenjuje, kao ni mnogi drugi zakoni.

(Telegraf.rs)

Tagovi: BiH, Bosna i Hecegovina, Bošnjaci, Burka, Feredža, Hidžab, Islam, Istorija, muslimani, Muslimanka, muslimanke, Nikab, žar

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (18)
Poređaj komentare:
 • F
  Fatma DE

  U Kur‘ an-u nigde ne piše da žena mora da pokrije glavu, već da se pokrije da joj se eventulano ne vide delovi tela koji ne trebaju da se vide muškim ocima. Žena je na istom mestu sa muškarcem ako ne i višlja. Mora da se postuje. Sve drugo kao zeniti se sa više žena, zamotavanje u Chador ( original reč potiče iz Perzije), verovanje da su žene niže od muškaraca je izmišljeno od strane bolesnih posesivnih muškaraca u primitivno vreme. Sto se nažalost i danas praktikuje od zaostalih umova.

 • O
  Ooo

  Njihovi običaji. Nezna se sta nose ispod tih haljina. Možda pusku, nož ili bilo sta drugo. Nevidis im oči a one govore više od reči u svakom slučaju!!!! Neka nose kod kuće, nemam nista protiv.

 • M
  Marijana Bakov

  Da je Bog hteo da budemo pokrivene stvorio bi nas u drugacijem obliku .Sve su to ljudi izmislili.Ali zato njihovi muzevi balave kada vide normalno obucenu zenu na ulici.Na plazi se isto ubulje ko da zensko nisu videli u zivotu,posle kada im pokazes srednji prst silno se uvrede, e pa uvredim se I ja jer mi stoka remeti Mir.

Sigurnim korakom u ambis? Nova "Đenova" preti s mosta Ujin potok kod Bara, pogled na konstrukciju izaziva jezu (FOTO)

Britanka pala sa kruzera u Jadransko more i plutala 10 sati: Hrvatski mornari je spasili nakon duge potrage

Došli na more, a u sobi ih sačekala zmija: Bokeljski vatrogasci imali su pune ruke posla (FOTO SA LICA MESTA)

U ovom hotelu u Ohridu sve funkcioniše savršeno, a radnici komuniciraju preko signalnih lampica (FOTO)

Beograđani brutalno pretukli glumca u Herceg Novom: Kažu da mu je lice deformisano od udaraca

Incident na Preobraženje: Policija sprečila mitropolita Amfilohija da obavi službu

Marko je nešto ozbiljno pogrešio kada ovakvom porukom moli Saru da mu sve oprosti (FOTO)

Još jedna provokacija Hrvata: Postavili Tompsonov plakat na mestu ustaškog logora, gde je ubijeno 3.000 Srba

Povređeni planinar je visio 3 sata na tankom užetu, na 600 metara nadmorske visine: Spasioci ga jedva izvukli živog po kiši i jakom nevremenu

Bizarni zahtevi bogatih turista na Jadranu: Kupe tekilu od 12.000 evra pa je ne otvore, traže da helikopterom vide na kojoj plaži nije gužva

Slika koja pobeđuje sve prepreke sveta: Hrvat i Srpkinja šetaju plažom držeći se za ruke (FOTO)

Beograđanka uhapšena u Kotoru je iz ugledne porodice: Studira 2 fakulteta, poliglota je, a na more je došla da se oporavi posle bolesti (FOTO)

Stravični detalji sudara u Istri u kojem je poginuo Beograđanin: Udario je u kamion i odbio se o drugi auto (FOTO I VIDEO SA LICA MESTA)

Mahnuo mi je i rekao da ide sa porodicom na izlet: Tuga u Istri nakon pogibije Igora na kojeg je naletela pijana gradska službenica

Makarska izlepljena plakatima srpskih pevača: Jedna Hrvatica se pobunila zbog toga, a onda su je sunarodnici oduvali odgovorom (FOTO)

Kobni "Istarski ipsilon" odneo još jedan život: U teškom lančanom sudaru poginuo Beograđanin, više njih teško povređeno

Rista i Vlatko četvrt veka žive u krevetu: Ocu je srce prepuklo od muke, a iznemogla majka očajna, čeka pomoć koja ne stiže (FOTO) (VIDEO)

Kobno nebo iznad Kruševa: Poginula dvojica paraglajderista, sumnja se da je jednog od njih izdalo srce

Panika u Negotinu: Zmije preplavile groblje, a ima ih i u gradu. Majke ne puštaju decu napolje (FOTO)

Zadraninu koji je odbio da ugosti gej par iz Brazila preti zatvorska kazna

Veliki požar u psihijatrijskoj bolnici: Vatrena stihija odnela jedan život, 16 osoba povređeno

Slovenija od danas ima dva premijera: Bivši komičar izabran za mandatara nove vlade

Gori luksuzna jahta na hrvatskom primorju: Vatrogasci su na terenu, iznad mora se diže gusti crni dim (VIDEO)

Ranjeni Zemunac uhapšen u Bijelom Polju: Osumnjičen za pokušaj ubistva Crnogorca koji je izrešetao pripadnika Crvenih beretki

Hrvatski ratni veterani hoće da zabrane Festival ojkanja u Petrinji, kažu da je to nastavak velikosrpske pobune (VIDEO)

Tragedija na letovanju: Utopio se srpski turista kod Svetog Stefana

Igor se sa ženom i sinom vraćao sa izleta kada je naletela pijana bivša atletičarka: Bio je porodičan čovek i vredan autolimar, a nestao je u sekundi (FOTO)

Pijana žena koja je u saobraćajki ubila čoveka je poznata hrvatska atletičarka: Osvajala je brojne medalje na Olimpijskim igrama (FOTO)

Dve Beograđanke došle na letovanje u Tivat, pa počele da pljačkaju: Huanita i Hana upale u kuću, ukrale hiljade evra i zlatan nakit

Sva tri aktera pucnjave u Bijelom Polju se poznaju: Sukob Ćatovića, Lazića i ubijenog Pavkova počeo u Nemačkoj, i to oko poslova?

"Odlučili smo da pokrenemo biznis, uzmemo pare i napušimo se ko svinje": Balkanac snimio turu kroz svoju laboratoriju marihuane (VIDEO)

Ponudila je svoj stan na moru besplatno na nedelju dana: Usrećila je porodicu sa tri mališana koji će se brčkati u Jadranu

Snimak poslednjih nekoliko minuta pre pada paraglajdera: Uhapšena jedna osoba zbog pogibije dvoje ljudi u Bečićima (VIDEO)

Hrvatica snimila muškarca koji je pred njom masturbirao: Desilo joj se isto nekoliko puta u životu, neće više da ćuti (VIDEO)

Nova tragedija u Crnoj Gori nakon prevrtanja skutera: Muškarac se utopio, za drugim se i dalje traga

Ispovest Beograđana koje je hrvatski ministar spasao sigurne smrti: "Talasi su nas bacali na stene, da on nije došao..."

Roditelji terali decu da prose, a zatim im nije bilo dovoljno, pa su maloletne ćerke isterali na ulicu da se prostituišu

Crnogorski policajci spasili 7 Rusa iz uzburkanog mora u blizini ostrva Sveti Nikola

Vozio minibus "mortus pijan" kod Baošića, prešao u suprotnu traku, pa sleteo sa puta (VIDEO)

Gradska službenica iz Rijeke pijana vozila u suprotnom smeru, pa ubila čoveka: Ovo joj nije prva saobraćajka (VIDEO)

Brutalna tuča na plaži na Jadranu: Deca plakala dok su gledala ove užasne scene (VIDEO)

Pokvario se zip lajn nasred provalije na Tari: Preplašene ljude zaglavljene u adrenalinskoj avanturi pogodio jak pljusak (FOTO)